Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους...
Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων:
η χώρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
Οι κίνδυνοι
Προϋπόθεση για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών πριν το τέλος του έτους είναι πλέον η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές.
Σημαντική ημερομηνία στον δρόμο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών είναι το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα επιχειρήσουν και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία για την πρώτη από τις δύο λίστες προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση.
Σε σημερινή τεχνική ενημέρωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος «έκοψε τα φτερά» της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα του χρέους, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται προς ώρας καμία συζήτηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα, σημείωσε ότι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, θα οδηγήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και, από κει και πέρα, είναι πολύ πιθανό ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος.
Ακόμη, ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η ακολουθία των γεγονότων είναι δεδομένη, ήτοι: ολοκλήρωση των «stress tests» των τραπεζών, εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως αυτές θα διαρθρωθούν σε δύο δέσμες κατόπιν σχετικών συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών εντός του Οκτωβρίου, αξιολόγηση της εφαρμογής αυτών και καταβολή των σχετικών δόσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, κατά προτίμηση, πριν το τέλος του έτους.
Η έγκριση της πρώτης λίστας προαπαιτουμένων θα οδηγήσει στην εκταμίευση δύο δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και η έγκριση της δεύτερης θα οδήγησει στην εκταμίευση ενός δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 15 δισ ευρώ.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και η συμφωνία των προαπαιτουμένων τη Δευτέρα, στο Eurogroup, είναι μεγάλης σημασίας, καθώς σε περίπτωση που η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτος, τότε οι καταθέτες θα βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία των τραπεζών που προβλέπει το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων από το κουαρτέτο των δανειστών ίσως ξεκινήσει περί τα τέλη του Νοεμβρίου. Αν το δεδομένο αυτό επιβεβαιωθεί και μετά το μήνυμα των Βρυξελλών ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκύπτει ότι το χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία και την έναρξη ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ περιορισμένο...
Από τη πλευρά του ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δηλώνει πως η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι ομαλή ως τώρα και αναμένει την ολοκλήρωση των τραπεζικών ελέγχων (τα stress test) να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Η ίδια υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή προσδιόρισε το χρόνο έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για τον Οκτώβριο.
Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.