Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Βρετανία: Δόθηκε η άδεια για επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα


Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο και σκοπό έχει την καλύτερη δυνατή κατανόηση των αρχικών σταδίων της ανθρώπινης ζωής. Παρ' όλα αυτά, δεν θα επιτρέπεται τα επεξεργασμένα έμβρυα να εμφυτεύονται σε κάποια γυναίκα...



Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στον επιστημονικό κόσμο σημειώθηκε, καθώς δόθηκε για πρώτη φορά το «πράσινο φως» για την επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο και σκοπό έχει την καλύτερη δυνατή κατανόηση των αρχικών σταδίων της ανθρώπινης ζωής. Παρ' όλα αυτά, δεν θα επιτρέπεται τα επεξεργασμένα έμβρυα να εμφυτεύονται σε κάποια γυναίκα.

Η εξαιρετικά καινοτόμα έρευνα, η οποία αναμένεται να φέρει επανάσταση στον επιστημονικό κόσμο φαίνεται πως έχει ήδη διχάσει, με πολλούς να αντιτίθενται στο τολμηρό εγχείρημα. Όσοι είναι ενάντια στη γονιδιακή επεξεργασία, υποστηρίζουν πως το DNA του κάθε ανθρώπου αποτελεί σχέδιο της φύσης και η τυχόν μετατροπή του είναι ενάντια σε αυτήν. Ακόμα, φαίνεται πως ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα ανοίξει την πόρτα στη γέννηση μωρών «κατά παραγγελία».

Παρ' όλα αυτά το πρώτο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως έχει ήδη γίνει την περασμένη χρονιά από Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι επεξεργάστηκαν γονίδια ανθρώπινων εμβρύων, προκειμένου να διορθώσουν το γονίδιο εκείνο που προκαλεί διαταραχές του αίματος.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, ωστόσο, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος στην βρετανική ομάδα δήλωσε στο BBC πως: «Η Κίνα έχει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά συχνά βγαίνει εκτός ορίων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αίτηση έχει ελεγχθεί και εγκριθεί με κάθε νομιμότητα».

Τα πειράματα αναμένεται να γίνουν κατά τις πρώτες εφτά μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, το γονιμοποιημένο ωάριο μετατρέπεται σε βλαστοκύστη, η οποία εμπεριέχει 200-300 κύτταρα.

Επικεφαλής της έρευνας θα είναι η Dr. Kathy Niakan, η οποία έχει απασχοληθεί μια δεκαετία στην έρευνα της ανθρώπινης εξέλιξης. Η ίδια, νωρίτερα φέτος, εξήγησε για ποιο λόγο θέλησε να συμμετέχει στο εγχείρημα, δηλώνοντας πως: «Θα θέλαμε να καταλάβουμε ποια γονίδια χρειάζονται, ώστε ένα ανθρώπινο έμβρυο να εξελιχθεί επιτυχώς σε ένα υγιές μωρό. Ο λόγος που καθιστά την ανακάλυψη αυτή τόσο σημαντική είναι λόγω των αποβολών και της στειρότητας, που συμβαίνουν πολύ συχνά».

Σημειώνεται πως από κάθε 100 γονιμοποιημένα ωάρια, λιγότερα από τα 50 αναπτύσσονται στο στάδιο στης βλαστοκύστης, 25 από αυτά προσκολλώνται στη μήτρα και μόνο 13 αναπτύσσονται πάνω από τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.