Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πέντε ημέρες κάνει ο οργανισμός να συνέλθει από τον υπερμαραθώνιο


Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε υπερμαραθωνίους χρειάζονται κατά μέσον όρο πέντε ημέρες για να συνέλθουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...


Οι υπερμαραθώνιοι είναι πολύ πιο απαιτητικοί για τον οργανισμό απ’ ό,τι οι κλασικοί μαραθώνιοι των 42,195 χιλιομέτρων (26,219 μιλίων), διότι η απόσταση και η διάρκειά τους είναι πολύ μεγαλύτερες.
Οι αγώνες αυτοί, που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς και, παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις που έχουν από το σώμα, μερικοί αθλητές αγωνίζονται σε πολλούς κάθε χρόνο.
Έχει, επομένως, ζωτική σημασία να μελετηθεί εξονυχιστικά η διαδικασία ανάρρωσης από ένα τόσο σκληρό άθλημα, ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα που παρέχεται στους αθλητές, λένε οι ερευνητές.
Όπως εξήγησαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ένωσης Ακαδημαϊκών Φυσιάτρων (AAP) όπου παρουσίασαν τη μελέτη τους, παρακολούθησαν 72 εθελοντές οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στον αμερικανικό Αγώνα Αντοχής των Δυτικών Πολιτειών 2015.
Πρόκειται για έναν υπερμαραθώνιο των 100 μιλίων (160,9 χλμ) που πραγματοποιείται στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα, στη βόρειο Καλιφόρνια, και ακολουθεί ένα ιστορικό μονοπάτι, το Western States Trail το οποίο έχει τεράστιες αναβάσεις και καταβάσεις.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μήνες τους δρομείς τους, καταγράφοντας τους χρόνους και τις επιδόσεις τους στη διάρκεια των προπονήσεων που έκαναν το τρίμηνο πριν από τον υπερμαραθώνιο, καθώς και τους χρόνους ανάρρωσής τους από τους πόνους έπειτα από κάθε προπόνηση.
Επιπλέον, 21 ημέρες πριν από τον αγώνα, καθώς και 3 και 5 ημέρες μετά τον αγώνα τούς ζήτησαν να τρέξουν δύο διαδρομές των 400 μέτρων για να καταγράψουν την βασική ταχύτητά τους.
Τους υπέβαλλαν επίσης σε αιματολογικές εξετάσεις, μετρώντας τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται κινάση της κρεατίνης (CPK).
Η CPKείναι ένα ένζυμο που χρησιμεύει ως δείκτης φλεγμονής στους μυς (μυοσίτιδας) ή σοβαρής μυϊκής βλάβης, καθώς και για την διάγνωση της ραβδομυόλυσης (είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από νέκρωση των μυϊκών ινών).
Κάθε δρομέας χρειαζόταν 24 έως 72 ώρες για να αναρρώσει από τους πόνους στους μυς εξαιτίας της προπόνησης, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Τζόζεφ Τσιν, δευτεροετής φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY).
Μετά τον υπερμαραθώνιο, όμως, χρειάζονταν κατά μέσον όρο πέντε ημέρες, ενώ για να ανακτήσουν την ταχύτητα που είχαν πριν τον αγώνα δεν έφτανε ούτε μία εβδομάδα.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι μεγάλης ηλικίας δρομείς είχαν λίγο λιγότερους μυϊκούς πόνους και ενοχλήματα σε σύγκριση με τους ηλικιακά νεώτερους.
Επιπλέον, όσοι είχαν μετά τον αγώνα αυξημένα επίπεδα της CPK, πονούσαν περισσότερο.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο υπερμαραθώνιος έχει ειδικές απαιτήσεις, που αποτυπώνονται στον οργανισμό με τρόπους που εν πολλοίς παραμένουν άγνωστοι και χρειάζονται διερεύνηση, κατέληξε ο δρ Τσιν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.