Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δρόμος με ηλιακή ενέργεια στην Ιταλία

Η Ιταλία πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά κατασκευάζοντας τον πρώτο ηλιακό αυτοκινητόδρομο. Ήταν η πρώτη χώρα που απέκτησε αυτοκινητόδρομο το 1926 συνδέοντας το Μιλάνο με τις λίμνες Κόμο και Ματζόρε και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αποκτά αυτό το πρωτοποριακό σύστημα...


Ο τριάντα χιλιομέτρων (30χλμ) αυτοκινητόδρομος Α18 που βρίσκεται στην ανατολική Σικελία είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Κατάνια και στις Συρακούσες τροφοδοτούμενος εξ’ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια, γεγονός που τον καθιστά παγκόσμια πρωτοπορία.

Σύμφωνα με τους εργολάβους το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Ιανουαρίου του 2011 οπότε και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Μετά την αποπεράτωση των έργων ο Α18 θα είναι πιθανόν ο πλέον προηγμένος δρόμος στην Ευρώπη και συνάμα ένας από τους ασφαλέστερους και πιο φιλικούς προς το περιβάλλον αφού έχει ήδη τοποθετηθεί το ένα τέταρτο των ηλιακών συλλεκτών που θα τον καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο.

  Με σχέδιο μελέτης που προβλέπει την άμεση κάλυψη του 100% των ενεργειακών αναγκών του από τους 80.000 ηλιακούς συλλέκτες κατά μήκους του δρόμου με τους οποίους θα τροφοδοτούνται τα φώτα, οι ανεμιστήρες στις σήραγγες, τα τηλέφωνα έκτατης ανάγκης κ.τ.λ. ο ηλιακός αυτοκινητόδρομος συνολικής ισχύος 12εκ. kWhτο χρόνο (σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία) θα είναι όντως ένας «πράσινος» δρόμος. Εκτός του θα τροφοδοτείται πλήρως από φωτοβολταϊκά συστήματα κατά μήκος του Α18 θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα και φυτά.

Η Ιταλία στο πλαίσιο των «πράσινων» αναβαθμίσεων προχωρά ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας η «Autostrade per l' Italia» πως αντικαθιστά με LEDτα φώτα όλων δρόμων τους οποίους διαχειρίζεται (περίπου 3.500 χιλιόμετρα σε σύνολο 6.500 του ιταλικού οδικού δικτύου)και παράλληλα ενσωματώνει την ηλιακή τεχνολογία σε δρόμους ολόκληρης της χώρας

 Μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτιώσεων για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα σε όλες τις εγκαταστάσεις. Βάση σχεδίων η Ιταλία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% και μακροπρόθεσμα ελπίζει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα συμβάλουν στη συντήρηση των υποδομών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.