Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οι κινέζοι έφτιαξαν "μαϊμού" Porsche Macan με κόστος... 16.000€ [video]


Κι όμως, αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία δεν είναι Porsche αλλά Zotye...



Είναι σχεδόν το ίδιο αυτοκίνητο. Από τον προφυλακτήρα μέχρι τα φώτα και από τα φτερά μέχρι τους καθρέφτες. Στο εσωτερικό η ομοιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η μεγάλη τους διαφορά είναι στην τιμή: το ένα κοστίζει από 83.000 έως 149.000 δολάρια, το άλλο από 16.115 έως 23.900 δολάρια. Το πρώτο είναι Porsche. Το δεύτερο, Zotye!

Το νέο SUV SR9 της κινεζικής Zotye Auto είναι ένας κλώνος της Porsche Macan στο 1/5 της τιμής. Kυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κίνα και, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία πωλήσεων, κάθε αντιπροσωπία πουλάει ένα αυτοκίνητο την ημέρα και η εταιρεία ενισχύει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση.

Ένας αντιπρόσωπος που μίλησε στο Forbes δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καμία ενοχή για την ομοιότητα με το μοντέλο της Porsche, και θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι της γερμανικής εταιρείας, που κοστολογεί τόσο υψηλά τα αυτοκίνητά της. Ούτε ανησυχεί για τυχόν νομικές συνέπειες. Ενώ από μια αντιπροσωπία μεταχειρισμένων Porsche δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν, καθώς όσοι έχουν τα χρήματα να αγοράσουν Porsche δεν θα αγόραζαν ποτέ Zotye.

Το επιχείρημα της υψηλής τιμής αναφέρεται συχνά στις συζητήσεις για τις αντιγραφές προϊόντων στην Κίνα. Ο κόσμος αποδίδει την κατασκευή «μαϊμούδων» στο υπερβολικό κόστος του πρωτότυπου. Κάποιοι προχωρούν ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι καλά κάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις και αντιγράφουν τα «υπεροκοστολογημένα δυτικά προϊόντα», για να δώσουν ένα μάθημα ανταγωνιστικών τιμών. Από την απέναντι πλευρά, κάποιοι νεότεροι πιστεύουν ότι οι αντιγραφές δεν βοηθούν τη χώρα, και ότι εταιρείες σαν τη Zotye χαλούν το όνομα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλά οι φωνές αυτές μειοψηφούν.

Κάτω από το καπό

Για να διαπιστώσει κανείς μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο Zotye SR9 και την Porsche Macan θα πρέπει να ανοίξει το καπό. Το πρώτο έχει κινητήρα της Mitsubishi 2.0 turbo με 190 ίππους και ροπή 250nm, ενώ ο λιγότερο ισχυρός κινητήρας της Porsche είναι επίσης 2.0 turbo, αλλά με 252 ίππους και ροπή 370nm. Στο εσωτερικό, η μόνη διαφορά είναι στην κεντρική οθόνη, όπου οι Κινέζοι είναι καλύτεροι. Μεγαλύτερη οθόνη, περισσότερη αφή, όμορφα γραφικά. Τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν ήδη ξεπεράσει τα δυτικά στον συγκεκριμένο τομέα, οπότε δεν υπάρχει λόγος για αντιγραφή…

Η Porsche έχει σκοπό να κινηθεί νομικά εναντίον της Zotye, αλλά το πιο πιθανό είναι να χαθεί στον λαβύρινθο της κινεζικής νομοθεσίας. Η Zotye μέχρι στιγμής την έχει βγάλει καθαρή με το μοντέλο SR9 (κλώνος του Audi Q3), το Damai X5 (κλώνος του VW Tiguan) και το Zotye T600 (κλώνος του Audi Q5). Επόμενο «θύμα» θα είναι το VW CrossBlue, που θα… μεταμορφωθεί σε Zotye Damai X7. Οι Γερμανοί μάλλον βρήκαν τον μάστορά τους…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.