Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τι προβλέπει η Goldman Sachs για τις εκλογές στην Ελλάδα

Τι προβλέπει η Goldman Sachs για τις εκλογές στην Ελλάδα
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις καθιστούν αδύνατη μια ριζική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου....
Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή και ο παραδοασιακός διαχωρισμός ανάμεσα στην κεντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντρο-δεξιά (Νέα Δημοκρατία) δεν αποτελεί πλέον το βασικό δίλημμα των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο δίλημμα. Από τη μία πλευρά, βρίσκονται αυτοί που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της λιτότητας, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και από την άλλη είναι αυτοί που αντίκεινται στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν την έντονη δυσφορία των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Ενώ στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν ποσοστά περίπου 70-80% μαζί, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ μια σειρά από μικρά και νέα κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στη νέα Βουλή.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.

Ώστόσο, η Goldman Sachs θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί για τους εξής λόγους:

*Δεδομένου του εκλογικού νόμου (με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), ακόμα και με τη συνολική εκλογική δύναμη 30-40% από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας σε περίπτωση που συνεργαστούν.

* Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα. Υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς - και πολύ περισσότερο μεταξύ εκείνων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Τα προγράμματα και οι επιδιώξεις είναι πολύ διαφορετικές. Η πιθανότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν ένα σταθερό και συνεκτικό συνασπισμό είναι αρκετά χαμηλή.

* Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους γύρω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Δεδομένης της υψηλής στήριξης για την ελληνική προοπτική στη ζώνη του ευρώ, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα τον παράγοντα οι Έλληνες να ψηφίσουν εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.