Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Απολύσεις στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδη


«ΣΚΙΕΣ»  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕ "ΜΑΓΑΖΙΑ" ΣΑΝ ΠΑΣΑΤΕΜΠΟ

Σε 6 απολύσεις υπαλλήλων προχώρησε ο εκδοτικός οργανισμός του Πέτρου Κυριακίδη τις τελευταίες 3 εβδομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κι έρχονται κι άλλες, όπως διαρρέουν οι «ικανοί μανατζαρέοι» του επιχειρηματία. Πέρυσι τέτοια εποχή ο Κυριακίδης με τον Λαυρεντιάδη…

αγόραζαν μαζικώς μέσα ενημέρωσης, σε όλη τη χώρα. Όλοι αναρωτιόντουσαν «μα που βρήκαν τα χρήματα;»! Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει τα λουκέτα στο ένα μαγαζί μετά το άλλο και πετούν στο δρόμο σαν  τσαλακωμένα χαρτιά στον κάδο των αχρήστων, εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του.

Πέρυσι την Πρωτοχρονιά, σε μία χλιδάτη εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου, ο κύριος Κυριακίδης μοίραζε χρυσές λίρες στην κοπή της πίτας και υποσχέσεις ότι κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του, ότι κανένα μέσο δε θα κλείσει κι ότι θα ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας. Σήμερα, η ανασφάλεια κυριαρχεί στις τάξεις των εργαζομένων.

Διαβάστε την επιστολή – καταπέλτη που απέστειλαν ο «Σύλλογος» και το «Σωματείο Υπαλλήλων Χάρτου Αθήνας – Θες/νίκης» που αποκαλύπτουν μεγάλες αλήθειες για την πορεία και τα σχέδια του επιχειρηματικού «διδύμου».

Αναλυτικά η επιστολή:

 Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με μεγάλη έκπληξη ένα μπαράζ απολύσεων στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων του εκδοτικού οργανισμού Π.Κυριακίδη. Μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες έχουν απολυθεί τουλάχιστον τρεις συνάδελφοι από τα καταστήματα του οργανισμού στην Αθήνα, ενώ επόμενη εβδομάδα ακολούθησαν άλλες τρεις απολύσεις στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Πατώντας πάνω στις “διευκολύνσεις” για τις απολύσεις και τη μείωση προσωπικού, των νέων αντεργατικών μέτρων του μνημονίου, ο εκδ. οργανισμός Π.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ορίζει περικοπές πάνω στις ζωές των εργαζομένων. Κάποιοι, ίσως, βιαστούν να μιλήσουν για μια ακόμη προβληματική επιχείρηση, που δεν αντέχει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και εξαναγκάζεται σε μείωση του προσωπικού. Είναι όμως πράγματι έτσι;
Στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι γνωστή εδώ και χρόνια η συνεργασία του μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη με τον ιδιοκτήτη του οργανισμού Π. Κυριακίδη. Η κοινή τους διαδρομή και ο όμιλος που έχουν συστήσει έχουν γράψει “ιστορία” για τα δεδομένα της αγοράς της χώρας μας. Πιό συγκεκριμένα:
*  Ως τον Ιανουάριο του 2010 επίσημα το δίδυμο των Λ. Λαυρεντιάδης και Π. Κυριακίδη διαθέτει τα συμμετοχή στον Πήγασο (12,22%) τις εφημερίδες «Athens News» «Espresso», «Espresso Κύπρου», «Σφήνα», «City Press», «Ισοτιμία» και περιοδικά όπως το «Free», το «Jolie», το «Olive». Ακόμη τ τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Flash (100%) , Σκάι 100,3 (10%), RED (10%) το www.flash.gr , τους τηλεοπτικούς Sport TV (Κυριακίδης 100%), ΔΕΚΑ (MYENPI 100%) , Σκάι TV ( Κυριακίδης 10%) Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν αναφέρουν πως το δίδυμο απέκτησε ένα επιπλέον 8,93% στον Πήγασο.
Στο χώρο του αθλητισμού το δίδυμο έριξε κόκκινη ψήφο (sic) αγοράζοντας από το Σ. Κόκκαλη εκτός και το Sport TV και το Flash, το 10% της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 10% της Θρύλος ΑΕ μέσω της Red land 10% και το 50% της Καραϊσκάκη ΑΕ . Στον τραπεζικό τομέα απέκτησε το 31,31% της Proton Bank, ενώ εξαγόρασε και τον εκδοτικό οίκο Ακρίτα.
* Καρδιά του επιχειρηματικού ομίλου αποτελεί η φαρμακοεταιρεία Alapis, δεύτερη μεγαλύτερη στην αγορά της χώρας. Η Alapis με το μπάσιμο του διδύμου Λ.Λαυρεντιάδη – Π. Κυριακίδη στον χώρο των ΜΜΕ (που πήρε οπως φαίνεται μορφή χιονοστιβάδας) εξασφάλισε απρόσκοπτα μεγάλη προβολή στα μέσα του ομίλου, την ίδια στιγμή που γινόταν δεκτή στο  Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
* Μόλις πριν ένα χρόνο ο ιδιοκτήτης του οργανισμού είχε μιλήσει για “μηδενικές απολύσεις” στον οργανισμό, “άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας” και μάλιστα στο όνομα της “αγάπης προς τη πατρίδα”. Όλα αυτά βέβαια την ίδια στιγμή που διαφήμιζε τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου.
Τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου, δεν έχουν καμιά διάθεση ή τη δυνατότητα να παίξουν το ρόλο ενός ελεγκτικού μηχανισμού της κίνησης των κεφαλαίων, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών που πραγματοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Όμως είναι δεδηλωμένη μας πρόθεση να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα μας παντού. Και γι’ αυτό ρωτάμε:
* Πως στοιχειοθετούνται οι απολύσεις με βάση την οικονομική εικόνα του ομίλου;
* Μήπως κάποιοι κύριοι παίζοντας με εκατομμύρια νομίζουν πως μπορούν να παίζουν και με τις ζωές των συναδέλφων;
* Τι σημαίνει η διατάραξη της λειτουργίας των καταστημάτων παρά μονάχα τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας των βιβλιοπωλείων;
* Ζήλεψαν μήπως οι κύριοι του οργανισμού Κυριακίδη την τύχη των Ελληνικών Γραμμάτων;
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.