Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

1,5 εκατ. ευρώ για την αυθεντική λίστα του Σίντλερ


Σε δημοπρασία θα πωληθεί αυθεντικό αντίτυπο της λεγόμενης «Λίστας του Σίντλερ», του καταλόγου που είχε συντάξει ο γερμανός βιομήχανος…

 Όσκαρ Σίντλερ προκειμένου να σώσει περισσότερους από 1.000 Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ήρε την προσωρινή απαγόρευση στα σχέδια ενός συλλέκτη να βγάλει τη λίστα σε δημοπρασία,με τιμή εκκίνησης 1,5 εκ. ευρώ, απαγόρευση που είχε επιβληθεί από κληρονόμο της χήρας του Σίντλερ. 

Το έγγραφο των 13 σελίδων, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και απαντάται σε περίπου επτά διαφορετικές εκδοχές, περιελάμβανε τα ονόματα, την εθνικότητα και το επάγγελμα εκατοντάδων Εβραίων που ο Σίντλερ κατάφερε να σώσει από το ναζιστικό καθεστώς.

Η ιστορία του γερμανού βιομηχάνου, ο οποίος διατηρούσε εργοστάσιο στην Πολωνία, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία «Λίστα του Σίντλερ» του αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. 

(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.