Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συνελήφθη το "αφεντικό" της wikileaks

Αποκάλυψε πολλά. Έπαιξε με τη φωτιά και οι ΗΠΑ, έχοντας ως αρωγό την Βρετανία, προς το παρόν δείχνουν να παίρνουν το πάνω χέρι, μετά από πολλές ημέρες διπλωματικού πολέμου...



με την Wikileaks να καταφέρνει το ένα "χτύπημα" μετά το άλλο.
Προφυλακιστέο έκρινε το δικαστήριο του Westminister τον Jullian Assange το απόγευμα της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου αφού έκρινε αφενός σοβαρή την κατηγορία που τον βαραίνει ενώ θεώρησε και τον ίδιο ύποπτο φυγής από τη Αγγλία.

Το δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα μετά από την οικιοθελή παρουσίαση του 39χρονου Αυστραλού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Η αστυνομία τον συνέλαβε βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής που έχει εκδώσει  εναντίων του Σουηδικό δικαστήριο.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής αναφέρει 4 κατηγορίες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τον βιασμό, παρόλο που πολλά διεθνή δίκτυα ενημέρωσης αναφέρονται στον όρο. Και οι δύο γυναίκες που κατηγορούν τον Assange αναφέρουν ότι η αρχική σεξουαλική επαφή τους ήταν συναινετική αλλά κατέληξε διαφορετικά. Αναλυτικά ο Αυστραλός κατηγορείται για εξαναγκασμό μετά από την άρνηση του να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, στάση που προσέβαλε την σεξουαλική ακεραιότητα της πρώτης κοπέλας ενώ η δεύτερη τον κατηγορεί για σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό που έγινε στον ύπνο της.

Παρόλο που οι κατηγορίες έχουν προσφέρει αρκετά χαμόγελα στους νομικούς κύκλους η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν αναλογιστούμε ότι α) Η έρευνα για πιθανό βιασμό αρχικά ανακλήθηκε με την ανακρίτρια να αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του β) ότι η Σουηδία εξέδωσε τρία επείγοντα εντάλματα σύλληψης απλώς για ανάκριση του (πρωτοφανές σύμφωνα με τους ειδικούς) και γ) ότι οι δικηγόροι του είχαν από μέρες προσφερθεί για συνάντηση με τους ανακριτές της Σουηδίας σε οικιοθελή βάση εφόσον ακυρώνονταν τα εντάλματα. Οι Σουηδικές αρχές είχαν απορρίψει το αίτημα σημειώνοντας ότι ο Αυστραλός μπορεί απλά να προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, κάτι που η κίνησή του να παραδοθεί σήμερα στην αστυνομία διέψευσε πανηγυρικά.

Κι όμως, παρά τα παραπάνω και ενώ μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών και δημοσιογράφων κατέθεσαν υπέρ της απελευθέρωσης του με εγγύηση ο Βρετανός δικαστής αποφάσισε ότι εξαιτίας της «σοβαρής» φύσης των καταγγελιών, της «συγκριτικά ασθενή σύνδεσής του με την κοινωνία της Βρετανίας και επειδή πιστεύεται ότι διαθέτει τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα να δραπετεύσει» θα πρέπει να κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι τη νέα ακρόαση της 14ης Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου έχει άρωμα πολιτικής επιρροής και αυτό είναι ξεκάθαρο. Άλλωστε οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δείξει το ίδιο ενδιαφέρον π.χ. για τον Ρόμαν Πολάνσκι για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής από τις Η.Π.Α. παρόλο που γνωστός σκηνοθέτης έχει καταδικαστεί για τον βιασμό 13χρονης υπό την επήρεια ναρκωτικών (στο βιογραφικό του αναφέρεται τουλάχιστον σε 4 επισκέψεις του στο Λονδίνο).

Ο πόλεμος που γίνεται στον ιδρυτή και εκπρόσωπο του WikiLeaks είναι αμείλικτος και είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη όλων μας η προσπάθεια που γίνεται για την νομική κάλυψή του. Νωρίτερα το απόγευμα οι εταιρίες MasterCard και Visa ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν την δυνατότητα κατάθεσης χρημάτων στο WikiLeaks μέσω των καρτών τους. Οι ίδιες εταιρίες που τόσο πολύ κόπτονται για τη νομιμότητα του site επιτρέπουν ωστόσο –όπως αποκάλυψε ο Βρετανικός Guardian- την χρηματοδότηση παράνομων οργανώσεων όπως η Κου Κλουξ Κλαν.

Το επίσημο twitter του WikiLeaks μετά την αναγγελία της απόφασης για τον προφυλακισμό του Assange ανέφερε:» Παραμένουμε δυνατοί, με πολύ κουράγιο και συνεχίζουμε». (planet-greece, pressproject)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.