Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Δημοσκοπήσεις για... όλα τα γούστα

Επίσημη έναρξη… εκλογολογίας «μυρίζει» το διήμερο, με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, και οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν έως και αντικρουόμενες...



όσον αφορά τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και όσον αφορά τα ποσοστά του λεγόμενου «δικομματισμού». 

Σε δημοσκόπηση της MARC, για το "Εθνος", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 27,7%, έναντι 20,9% της ΝΔ, με την ψαλίδα στο 6,8% και το άθροισμα των δύο «μεγάλων» περιορίζεται δραματικά στο 48,6%! Στην ίδια δημοσκόπηση, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,8%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ο ΣΥΝ φέρεται να εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία… το «παλεύει» με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά μένει στο 2,2%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι μετά βίας προσεγγίζουν το 2%. Οι αναποφάσιστοι και το λευκό/άκυρο ή άλλο κόμμα φτάνουν στο 28%.

Αντίθετα, σε δημοσκόπηση της ALCO, για το "Πρώτο Θέμα", το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 22,2% έναντι μόλις 18,4% της ΝΔ, με την «ψαλίδα» να κλείνει μεν στο 3,8%, αλλά με το άθροισμα των δύο κομμάτων να… καταβαραθρώνεται στο 40,6%! Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8% και ο ΛΑΟΣ 5,3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι εμφανίζονται … πέμπτοι με 2,7%, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6% και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,9%. Επίσης στο 28% φτάνει το άθροισμα όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, άλλο κόμμα, ή λευκό -άκυρο.

Είχε προηγηθεί το βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΪ, που κινείται στα ίδια επίπεδα με τη MARC όσον αφορά τη διαφορά των δύο κομμμάτων (8%), αλλά εμφανίζει μια αρκετά διαφορετική εικόνα για το άθροισμα των δύο κομμάτων, το οποίο φτάνει στο 69%! Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 38,5% και η ΝΔ 30,5%, ενώ ακολουθούν: το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, οι Οικολόγοι με 2,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.

Την ίδια ώρα, εναντίον της... εκλογολογίας που ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, αλλά μάλλον "πυροδοτείται" πλέον, εκφράζεται σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σπεύδοντας μάλιστα να κατηγορήσει όσους μιλούν για εκλογές, ότι απειλούν τη χώρα με...αποσταθεροποίηση.
«Οσοι μιλούν για εκλογές, συνειδητά ή ασυνείδητα, προκαλούν την αποσταθεροποίηση της χώρας», τόνισε.  «Οι πολίτες, όπως φάνηκε στις 7 Νοεμβρίου, μας στηρίζουν. Τι θα προσέφεραν οι εκλογές εκτός από καταστάσεις αποσταθεροποίησης; "Νομιμοποίηση" σπεύδουν να πουν οι παλαιότροποι "μεταπολιτευτικοί ευδαίμονες". Απαντώ ότι το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η νομιμοποίηση, αλλά η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων στο επίπεδο επίτευξης των στόχων του. Τι θα γινόταν η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Θα βρισκόμασταν ακριβώς στον ίδιο παρονομαστή, αλλά πλήρως αποσταθεροποιημένοι, ως χώρα και ως κοινή δημόσια οικονομία».

(pressanews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.