Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Μαθητικές κινητοποιήσεις στο Λονδίνο

Για μία ακόμα φορά η βρετανική νεολαία βγήκε στους δρόμους, αυτή τη φορά διαμαρτυρόμενη όχι για τον τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων, αλλά για την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει το...



μαθητικό βοήθημα για τους 16χρονους από φτωχές οικογένειες, ώστε να μείνουν στο σχολείο ή να εγγραφούν σε κάποια τεχνική σχολή και να συνεχίσουν έπειτα τις σπουδές τους.

Το Εκπαιδευτικό Βοήθημα Συντήρησης όπως λέγεται δεν ξεπερνά τις 30 λίρες, περίπου 38 ευρώ την εβδομάδα, ωστόσο πολλοί μαθητές και σπουδαστές τονίζουν ότι είναι αναγκαίο για έξοδα όπως βιβλία και μετακινήσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα 500 με 560 εκατομμύρια λίρες που στοιχίζει το βοήθημα στους φορολογούμενος κάθε έτος είναι ένα έξοδο υπερβολικό και περιττό.

Η βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν επεφύλασσε εκπλήξεις, με σύσσωμη την κυβέρνηση συνασπισμού να υπερψηφίζει το νόμο που εγκρίθηκε παρά την αντίδραση των Εργατικών της αντιπολίτευσης και των περίπου 500 μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο μετά από μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Λονδίνου.

Οι νεαροί Βρετανοί με συνθήματα όπως «Σώστε το μαθητικό βοήθημα, να πληρώσουν οι τραπεζίτες» και «Φορολογήστε τους πλούσιους, διδάξτε τους φτωχούς», μάταια προσπάθησαν να πείσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τα σχέδιά της, ωστόσο υπόσχονται περαιτέρω κινητοποιήσεις με πορείες και καταλήψεις σχολείων και κολεγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.