Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

WikiLeaks: Στα χέρια μαφιόζων το ποδόσφαιρο

Σε μαφιόζικα χέρια βρίσκεται σύμφωνα με αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks, το ποδόσφαιρο της...



Βουλγαρίας!
Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, οι μαφιόζοι χρησιμοποιούν «την μπάλα» για να συγκαλύψουν και να ξεπλύνουν παράνομες δραστηριότητες.

Το έγγραφο που φιλοξενήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» («Το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βλέπει κόκκινη κάρτα λόγω διαφθοράς») αναφέρει λεπτομέρειες, ονόματα και ...διευθύνσεις. Γραμμένο από την αξιωματούχο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, Σούζαν Σάτον, στις 14 Ιανουαρίου 2010 κατηγορεί τις γνωστότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας ότι λειτουργούν ως πλυντήρια βρώμικου χρήματος ή βιτρίνες για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Η φοροδιαφυγή, ο παράνομος πλουτισμός και οι στημένοι αγώνες κάνουν θραύση.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, οι φοβεροί αδελφοί Μαρίνοφ, υπόδικοι για φόνους και λαθρεμπόριο, κάνουν κουμάντο στη Σλάβια. Ο Νικολάι Γκίγκοφ, που κατηγορείται για εμπόριο όπλων, είναι το αφεντικό της Λοκομοτίβ. Ο Γκρίσα Γκάντσεφ, σεσημασμένη φιγούρα του οργανωμένου εγκλήματος, έχει στην κατοχή του τη Λίτεξ. Ο Βασίλ Κρούμοφ Μπόζκοφ, γνωστός ως «Κρανίο», υπήρξε πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ.

Ο ιδιοκτήτης της Λέφσκι δε, θεωρείται αχυράνθρωπος του Ρωσοϊσραηλινού «businessman» Μιχαήλ Τσόρνι και χρεώνεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ το σκάνδαλο του Σεπτεμβρίου του 2009, όταν 4 παίκτες του πουλήθηκαν εικονικά στη Ρούμπιν Καζάν λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ίσα ίσα για να απουσιάσουν από το ύποπτο ματς.

Στο ίδιο έγγραφο, το οποίο συγκλονίζει την κοινή γνώμη της χώρας, οι Αμερικανοί επαινούν τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κεντροδεξιάς βουλγαρικής κυβέρνησης για κάθαρση, αλλά επισημαίνουν ότι θα αργήσει να φανεί αποτέλεσμα, αφού «η διαφθορά έχει βαθιές ρίζες». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών της πρώτης κατηγορίας εμφανιζόταν να αμείβεται με τον μίνιμουμ μισθό των 240 λέβα (123 ευρώ)!

Έπειτα από μαζικούς ελέγχους της εφορίας, ο μέσος μισθός για το 2010 εμφανίζεται περίπου δεκαπλάσιος σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης χρονιάς.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βουλγαρίας διεξάγει έρευνα για προσυμφωνημένα παιχνίδια, εδώ και μερικές εβδομάδες, κατόπιν διαταγής της UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.