Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Νέες μειώσεις μισθών ζητούν οι «τροϊκανοί»

Μείωση μισθών δια της πλαγίας οδού, ζήτησε το κλιμάκιο της Τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, οι ξένοι τεχνοκράτες, ζήτησαν...



ενίσχυση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των ατομικών συμβάσεων, καθώς και την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας με παράλληλο προβάδισμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Την ίδια ώρα, καταγράφεται «ιστορική πρώτη» για εργοδοτικές  οργανώσεις και συνδικάτα, που δημιουργούν κοινό μέτωπο απορρίπτοντας τα νέα μέτρα.
Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε την περαιτέρω «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των επικουρικών ταμείων και της μείωσης των συντάξεων που χορηγούν.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, την λήψη μέτρων, με στόχο την δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωματείου ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί πλαίσιο αξιολόγησης των κλαδικών συμβάσεων από το οποίο θα κρίνεται το αν θα επεκτείνονται ή όχι.

Ο ΣΕΒ, χαρακτήρισε άδικη και παράλογη ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών, οι εκπρόσωποι των εμπόρων τάσσονται υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην υπογραφή  σύμβασης, ενώ η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα απαράδεκτα και προκλητικά τονίζοντας ότι θα ακυρωθούν στην πράξη από τους εργαζόμενους.

Καθησυχάζει το υπ. Οικονομικών

"Η δόση είναι εξασφαλισμένη", τόνισε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ωστόσο οι συναντήσεις προοιωνίζονται συνέχιση της λιτότητας, σε βάθος χρόνου.
Ήδη τα στελέχη της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συζήτησαν τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το ταμείο επενδύσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Αμέσως μετά είδαν τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο έθεσαν το καυτό θέμα της μείωσης των δαπανών στην Υγεία, ενώ ο κύκλος των επαφών έκλεισε με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.
Την ίδια ώρα, στον απόηχο της άκαρπης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, ανησυχία επικρατεί για το χρονοδιάγραμμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, που παραμένει μετέωρο, ενώ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τόνισε την ανάγκη επιμήκυνσης του συνόλου του χρέους της χώρας.

"Πριν από το τέλος του χρόνου πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους ανθρώπους αυτούς, που αιφνιδιάστηκαν από τα περσινά μέτρα και δυσχέρανε το βιοτικό τους επίπεδο", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τονίζει ότι, δεν υπάρχει περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.
"Αυτό το έχει πει και ο πρωθυπουργός", δήλωσε στον Αθήνα 984 η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, η οποία πρόσθεσε, ωστόσο: "δεν είμαστε σε θέση να προδιαγράψουμε το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τέτοιων μέτρων".
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι ο κ. Πάγκαλος για μια ακόμη φορά διαφοροποιείται από την κυβέρνηση και στο συγκεκριμένο θέμα έχει έρθει στη θέση του Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.