Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός»

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
 
Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήρθε το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters με...
 
 
δηλώσεις-φωτιά της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με αυτές, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει στην «Ελληνικός Χρυσός» την πολυπόθητη άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων, ενώ η ίδια θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Το θέμα πήρε διαστάσεις και συνέπεια της αναταραχής που δημιουργήθηκε ήταν, μεταξύ άλλων, η πτώση της μετοχής της καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, μητρικής της Ελληνικός Χρυσός, κατά 20% στο χρηματιστήριο του Τορόντο.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το ΥΠΕΚΑ να έρθει σε επικοινωνία με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα. Όπως ανέφερε στη "Μ" στέλεχος του υπουργείου, "η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία". Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που "πολώνει", όπως μετέδωσε σχετικά το Reuters.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Δώστε πίσω τις επιδοτήσεις»
Το σίριαλ των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποδεικνύεται πλέον χωρίς τέλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων. Το ποσό προκύπτει ως η διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.
Η Κομισιόν, κατόπιν σχετικής έρευνας που ξεκίνησε το 2008, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 αντί 11 εκατ. ευρώ ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, δεδομένου δε ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Μάλιστα, η Κομισιόν κάνει λόγο για έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός η οποία υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ «Δεν μας πτοεί τίποτα»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικός Χρυσός, που έκανε γνωστό ότι θα απαντήσει με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ έσπευσε να σημειώσει πως η επένδυση του 1 δισ. ευρώ στα μεταλλεία δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη αυτή. "Δεν μας πτοεί τίποτα. Η επένδυση είναι έγκυρη και θα γίνει" σημείωσε μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Κούτρας. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως η απόφαση της Κομισιόν είναι ανακουφιστική, καθώς όλες οι αιτιάσεις περί μη νομιμότητας της συναλλαγής της εταιρείας με το δημόσιο αίρονται και επιβεβαιώνεται η εγκυρότητά της. "Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ είναι αστείο μπροστά στην επένδυση του 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση είναι αστήρικτη και θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια" τόνισε ο κ. Κούτρας.
Σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του Reuters έκανε λόγο για σπέκουλα η οποία δεν μπορεί να καταλήξει αν έχει στόχο την Ελληνικός Χρυσός, την European Goldfields ή την ίδια τη χώρα και το επενδυτικό της περιβάλλον. Ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως η εταιρεία εκπόνησε μια εξαιρετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, 4.500 σελίδων, για την οποία είναι υπερήφανη.

Η ιστορία
Καταγγελία που είχε λάβει η Κομισιόν τον Ιούλιο του 2007 περί χορήγησης παράνομων ενισχύσεων στην Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν η αφορμή για να τεθεί η εν λόγω υπόθεση στο επίκεντρο έρευνας. Μάλιστα, η Κομισιόν είχε καταλήξει στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εκποίησε τα Μεταλλεία χωρίς ανοικτή και διαφανή διαδικασία υποβολής προσφορών. Επικαλείτο δε πως διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο είχε υπολογίσει την αγοραία αξία των Μεταλλείων σε 408 εκατ. ευρώ.

(εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.