Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αμερικανική παρέμβαση για το ελληνικό χρέος

Επίσκεψη- αστραπή πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στη Γερμανία... 



κομίζοντας το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ανγκελα Μέρκελ για στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας αλλά και για εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων και της χορήγησης οικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ πιέζουν ουσιαστικά τους Ευρωπαίους για την υιοθέτηση συνολικής λύσης ενόψει των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου, αφού οι χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξακολουθούν να βάλλονται από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει να χρειαστεί και αυτή εξωτερική βοήθεια. Ο Γκάιτνερ µετά από τη συνάντησή του µε τον Γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ξεκαθάρισε πως περιµένει ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» για να αντιµετωπιστεί η κρίση, στέλνοντας σαφές µήνυµα ότι οι ΗΠΑ περιµένουν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Γερµανία να αναλάβει τώρα δράση.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι αν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήµατα της ευρωζώνης µέχρι τα τέλη Μαρτίου, όχι µόνο µπορεί να κινδυνεύσουν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά επίσης να δηµιουργηθεί ο κίνδυνος να περάσει η κρίση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Αµερικανός υπουργός Οικονοµικών στη Γερµανία είχε ακόμα επαφές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Μπούντεσµπανκ) Άξελ Βέµπερ, τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντερλε και συνέχισε τις διαβουλεύσεις µε τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, µε τον οποίο έκαναν από κοινού δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.