Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

"Φορούν σαγιονάρες στα χιόνια…"

Του Στρατή Λιαρέλλη

Στο ίδιο έργο θεατές οι πολίτες αλλά και το πολιτικό σύστημα, αναλώνονται σε κοινότοπες διαπιστώσεις για το δέον γενέσθαι στη χώρα μας υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης... 



Βεβαίως, κατά την πάγια πρακτική τους αποφεύγουν να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας. Σήμερα η χώρα μας, εκτός από την εκρηκτικότητα και το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων, καλείται να επιλύσει ένα ακόμη ζήτημα που αφόρα το βηματισμό, τη στρατηγική, το σχεδιασμό και τελικά την παραγωγικότητα της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι σήμερα η κυβέρνηση έχει δεχτεί πλέον ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της. Ένα πλήγμα που διογκώνεται, καθώς δεν προσχωρούν σε συντονισμένες κινήσεις για να πείσουν ότι θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που επιβάλλονται. Πολύ περισσότερο που απαιτούνται και στρατηγικές επιλογές για ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Το μείζον θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συντεταγμένη πορεία. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προκληθεί ενδοκυβερνητική κρίση –μεγάλη ή μικρή– είναι να κληθούν να συναποφασίσουν τρεις ή περισσότεροι υπουργοί. Είναι βέβαιο ότι δεν θα καταλήξουν.

Ο προσφιλέστερος τρόπος αντίδρασης είναι να ορίζεται ένας συντονιστής ή να παραπέμπονται όλα σε άτυπες επιτροπές. Δηλαδή, το λεγόμενο στα μαθηματικά μηδέν εις το πηλίκον. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι επιτροπές υπολειτουργούν και οι υπουργοί αγνοούν τον εκάστοτε συντονιστή.

Όλα αυτά συνιστούν σοφιστείες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αναδεικνύεται έλλειμμα συντονισμού και το καταλογίζουν προσωπικά στον πρωθυπουργό. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας εξαρχής τα μειονεκτήματά του αλλά και ιεραρχώντας τις ανάγκες του, τοποθέτησε σε επικουρικό ρόλο για το συντονισμό τον Πάγκαλο. Υπάρχει και μια τρίτη θεωρία ότι το υπό τον Γιάννη Ραγκούση συντονιστικό έργο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Και κοντά σε αυτά ορισμένοι θεωρούν ότι όλα οφείλονται σε ενδεχόμενα πλασαρίσματα για την επόμενη ημέρα και αποδίδουν τα πάντα σε φέρουσα αντιπαράθεση μεταξύ Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφόρα το τελευταίο, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε το πάθημα του Τούρκου πλοίαρχου που αναζητούσε τη Μάλτα, αλλά τελικώς αναφώνησε «Μάλτα γιοκ». Δηλαδή, «ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Γιατί πολύ απλά, τυχόν αποτυχία του ΠΑΣΟΚ θα συνοδευτεί και με συντριβή του σε ενδεχόμενες εκλογές. Κι αν αυτό συμβεί, ουδείς εκ των πρωταγωνιστών θα μείνει ανέγγιχτος.

Ως προς τα υπόλοιπα, όλα ευσταθούν. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το μέγα θέμα είναι ότι στη χώρα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Κι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν πείθει ότι μπορεί να τα προχωρήσει. Δεν πείθει, επίσης, ότι διαθέτει και το πολιτικό ειδικό βάρος για να επαναδιαπραγματευτεί επιμέρους ζητήματα με τους δανειστές της. Επί της ουσίας, απαιτείται ανανέωση πολιτικού λόγου, ώστε να συνεχίσει, παρά το γεγονός ότι της αξίζει η αναγνώριση ότι έγιναν αρκετά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά στην περιπέτεια που έχουμε μπει δεν αρκούν τα αρκετά. Το ταξίδι πρέπει να φτάσει στο τέλος.

Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Κι επειδή αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται στιβαρή απόφαση για να επιλυθεί, την οποία διστάζουν να λάβουν, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τα πολιτικά αποθέματα. Κι αρχίζουν και πάλι να φλερτάρουν με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Γιατί φλερτάρουν με τις εκλογές. Μόνο που οι εκλογές αναβαπτίζουν, προσδίδουν πολιτική νομιμοποίηση αλλά δεν αντιμετωπίζουν παθογένειες.

Συνεπώς, η κυβέρνηση είτε πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να αλλάξει νοοτροπία και να μην συνιστά ένα σύστημα εξουσίας επάλληλων κύκλων, που δεν τέμνονται μεταξύ τους, είτε θα πρέπει να αντιληφθεί ότι περπατά ξυπόλητη στα αγκάθια ή, αν το προτιμά, φορά σαγιονάρες στα χιόνια. Ό,τι κι από τα δύο κι αν διαλέξει, το αποτέλεσμα θα είναι προδιαγεγραμμένο.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 24/2/11 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.