μη ενταγμένους στο σχέδιο πόλης οικισμούς αποκαλύπτεται μέσω των δασικών χαρτών ότι είναι αυθαίρετες, γεγονός που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» όχι μόνο στους ιδιοκτήτες τους, αλλά και τους τοπικούς πολιτευτές...
Οικισμοί όπως η Πάντειος Πολιτεία ή η Αύρα, που απειλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009, προκύπτει σήμερα ότι βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και άρα υπόκεινται στην επιβολή προστίμων διατήρησης και ανέγερσης.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να κατατεθεί βροχή αντιρρήσεων από ιδιοκτήτες που θα κληθούν να αποδείξουν ότι το ακίνητό τους είναι πράγματι νόμιμο. Ελλείψει δασικών χαρτών, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί μία ανθηρή «βιομηχανία καταπατήσεων» που «τζιράρει», μετατρέποντας καμένες δασικές εκτάσεις σε τσιμέντο.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα νόμιμη: Το άρθρο 14 του ν. 998/79 παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να ζητήσουν χαρακτηρισμό και των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί η κήρυξη μιας έκτασης ως αναδασωτέας οριστική. Εκτάσεις δηλαδή που κάηκαν και κηρύχθηκαν αναδασωτέες, μετέπειτα αποφασίστηκε ότι είναι... αγροτικές.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εκτάσεις συνεταιρισμών που εντάχθηκαν εν μία νυκτί στο σχέδιο αποτελούν μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ της καταπάτησης των ελληνικών δασών.
Πιέσεις
Παράγοντες με γνώση των σχετικών ζητημάτων, επισημαίνουν στο Capital.gr ότι οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων πιέζουν για αναζήτηση λύσης δημάρχους και περιφερειάρχες και οι τελευταίοι μεταφέρουν το «μήνυμα» στους βουλευτές.
Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα περιστατικά “τύπου Natura”, να ζητηθεί δηλαδή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επί παραδείγματι, η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών βάσει όχι των αεροφωτογραφιών του 1945 (αποτελεί το μοναδικό και παλαιότερο υλικό που καλύπτει την ελληνική επικράτεια) αλλά αυτών του 1975, οπότε ψηφίστηκε το Σύνταγμα.
Εξάλλου, ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών υποστηρίζει ότι «η σύνταξη των δασικών χαρτών είναι παράλογη βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945», ενώ και ο προκάτοχος της Τίνας Μπιρμπίλη, Γιώργος Σουφλιάς ήταν υπέρ των αεροφωτογραφιών του 1975.
«[...] Να μην λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του ’45 διότι στην Ελλάδα άλλαξαν οι χρήσεις γης ριζικά στις δεκαετίες του ’50 και ’60. Να στηριχθούμε σε αεροφωτογραφίες κοντινές στο 1975 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα. [...] Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ΄45, από το δομημένο τμήμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής ένα σημαντικό ποσοστό είναι δάσος. Ερωτώ ευθέως όποιον υποστηρίζει αυτή την άποψη: Θα κατεδαφίσετε εκεί τα κτίσματα;
Θα τα κατεδαφίσετε; Και η χώρα μας είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις. Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που το 1945 ήταν δασικές. Θα τις αφαιρέσετε από αυτές τις οικογένειες; Θα τις αφαιρέσετε;» σημείωνε ο κ. Σουφλιάς το Νοέμβριο του 2007, σε συζήτηση στη Βουλή για το Περιβάλλον.
Με άλλα λόγια, το έδαφος είναι πρόσφορο για τη δημιουργία «αντάρτικου» κατά της σύνταξης δασικών χαρτών με «παλαιές» αεροφωτογραφίες, κάτι που θα καθυστερούσε περαιτέρω την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον...
πηγή: Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.