Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση σημαίνει πτώχευση!

Για να καταλάβετε (σ.σ. για όλους όσοι δεν είναι γνώστες οικονομικών όρων) σε απλά ελληνικά τι πάει να πει αναδιάρθρωση, όπως εξηγεί στο planet-greece έμπειρος οικονομολόγος, πίσω από αυτή την εύηχη λέξη κρύβεται η ουσία της πτώχευσης! "Αν θα γίνει μερική ή ολική αναδιάρθρωση...




αυτό μεταφράζεται στο αν θα υπάρξει μερική ή ολική πτώχευση", μας εξηγεί. Και για να καταλάβουμε τι συνεπάγεται αυτό το σενάριο (κάτι που δε λένε τα παπαγαλάκια - παρουσιαστές συγκεκριμένων δελτίων ειδήσεων), η ζωή μας θα γίνει τόσο ακριβή που δε θα έχουμε τη δυνατότητα αγορά στοιχειωδών αγαθών.

Αυτά, γιατί αρκετά sites και blogs αναδημοσιεύουν διάφορες ειδήσεις και ρεπορτάζ του εξωτερικού περί αναδιάρθρωσης, χωρίς να γνωρίζουν ΚΑΝ τι είναι αυτά που αναδημοσιεύουν.

Διαβάσαμε, σήμερα, μία ενδιαφέρουσα έκθεση της Deutsche Bank, την οποία ανδημοσιεύουμε, επειδή λέει τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν. Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν αποκλείει μία «ήπια» προσέγγιση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση ή με επαναγορά τίτλων από ΕΕ-ΔΝΤ.
«Τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα» αναφέρεται στην έκθεση της Deutsche Bank. «Για το 2011 η Ελλάδα έχει πλήρη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ και δεν χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές».

«Κάθε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους μετάδοσης, δεδομένης της μεγάλης τοποθέτησης σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους από θεσμικά όργανα» σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank υπογραμμίζοντας πως «τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ελλάδα θα προτιμούσαν να καταγραφεί πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα προτού γίνει αναδιάρθρωση»
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μεσοπρόθεσμα, αλλά εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες» αναφέρει στη συνέχεια η έκθεση της Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα άλλωστε, εκτιμά πως «για να υπάρξει μακροπρόθεσμα βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτείται haircut της τάξεως του 50%». «Εκτιμούμε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η επιμήκυνση της λήξης των τίτλων, haircut στα υπάρχοντα ομόλογα και ιδιωτικοποιήσεις»

«Παρόλα αυτά, δεδομένων των συστημικών κινδύνων που εγκυμονούν στην περίπτωση της «σκληρής» προσέγγισης στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την θεωρούμε μάλλον απίθανη βραχυπρόθεσμα» επαναλαμβάνει η Deutsche Bank και τελειώνει σημειώνοντας: «Μία πιο ήπια προσέγγιση, με εθελοντική μετακύλιση ή με επαναγορά τίτλων με στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ είναι πιο πιθανή».

Και κάτι ακόμη, είναι εξαιρετικά νωρίς να γνωρίζουμε την πορεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2011. Άσχετα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, το πρώτο τρίμηνο απλά μας δείχνει κάποιες ενδείξεις. Τα αποτελέσματα 6μήνου είναι αυτά που μας δίνουν σαφείς ενδείξεις για το που κινούμαστε και τι πρέπει να πράξουμε.

planet-greece με αναφορές από Reuters και onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.