Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η "χρυσή" ζωή των Καντάφι


Ο πόλεμος στη Λιβύη γίνεται για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, λένε... ωστόσο, είναι αδύνατον να παραγνωρίσει κάνεις το φυσικό (και όχι μόνο) πλούτο της χώρας. Πού, όμως, διοχετεύεται αύτη η ευμάρεια; Οι γιοι του Καντάφι ξοδεύουν αμύθητα ποσά σε...

 
lifestyle επενδύσεις και «γκλιτεράτες» διασκεδάσεις, όπως διαβάσαμε στο περιοδικό “Playboy”.

Τα πάρτι που διοργανώνει ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλάμ δε γίνονται ποτέ talk of the town, αλλά talk of the globe κι αυτό γιατί συνήθως ο μισός πλανήτης είναι προσκεκλημένος τουλάχιστον, για να το θέσουμε διαφορετικά, οι μισοί απ΄ όσους «μετράνε» πραγματικά σ΄ αυτό τον πλανήτη, συνταιριασμένοι ασφαλώς με μπόλικα λαμπερά ονόματα. Διότι χρησιμότατος μεν ο Ρώσσος δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας του αερίου Γιούρι Κόβαλτσιουκ, όμως από άποψη γκλάμουρ ωχριά μπροστά στον Ρομπέρτο Καβάλι ή την Κέιτ Mos. Ήλοι οι «καλοί» (βλέπε βαθύπλουτοι, ισχυροί ή διάσημοι), λοιπόν, χωράνε. Όπως είναι φυσικό, οι τοποθεσίες που επιλέγονται είναι ευθέως ανάλογες της χλιδής στην οποία έχουν συνηθίσει οι καλεσμένοι. Το Σεν Μπαρτς, το κλαμπ Caves du Roy (ολόκληρο) στο Σεν Τροπέ, το περίφημο Hotel de Paris (ολόκληρο) στο Μονακό, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Cala Di Volpe (να μην τα ξαναγράφουμε...) στη Σαρδηνία. Στο ιταλικό νησί, μάλιστα, βρέθηκε για ένα διήμερο πάρτι και η Βάνα Μπάρμπα (μαζί με ακόμη 2.000 άλλους), η οποία και χαρακτήρισε τον υιό Καντάφι «απλό και προσιτό άνθρωπο». Τόσο απλός και προσιτός είναι το «ξίφος του Ισλάμ» όπως μεταφράζεται το όνομα του), ώστε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Βιέννη, θέλησε να έχει μαζί του και τα αγαπημένα του κατοικίδια: τέσσερα τίγρεις, εκ των οποίων δύο σπανιότατες λευκές της Βεγγάλης. Τα αιλουροειδή φιλοξενήθηκαν στο ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας της Αυστρίας προς τεράστια χαρά του διευθυντή, συναίσθημα που όμως κάπως μετριάστηκε όταν έγινε φανερή η διάθεση του πρίγκιπα να μπαίνει στα κλουβιά για να παλεύει με τα «γατάκια του». Σε μια περίσταση, μάλιστα, οι φύλακες του κήπου αναγκάστηκαν να συνδράμουν τη φρουρά του Σαΐφ για να καλμάρουν την τίγρη και να γλιτώσουν τον ήδη τραυματία από του χάρου τα δόντια.

Αλλά το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κατόρθωμα του Αλ-Ισλάμ ήταν όταν δώρισε μέσω του ιδρύματος που διευθύνει 1,5 εκατ. λίρες στο London School of Economics, για να αποκαλυφθεί αργότερα πως η απαραίτητη για το διδακτορικό του εργασία γράφτηκε κατά κύριο λόγο από τους επιβλέποντες καθηγητές! Οι σχέσεις, βέβαια, του 37χρονου σήμερα με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην Αγγλία (στη χώρα πρωτοσυστήθηκε όταν επελέγη από τον πατέρα του να παραλάβει και να συνοδεύσει το «βομβιστή του Λόκερμπι» πίσω στη Λιβύη) είναι εξαιρετικές. Είναι άλλωστε «κολλητός» με τον πρίγκιπα Ανδρέα (αδερφό του Κάρολου), έχει φιλοξενηθεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και διατηρεί γεωργιανή έπαυλη αξίας 10.000.000 λιρών (με οκτώ κρεβατοκάμαρες, σάουνα, εσωτερική πισίνα και ιδιωτική αίθουσα προβολών) στην Bishops Avenue, που είναι γνωστή και ως «δρόμος των εκατομμυριούχων». Το πάρτι για τα τελευταία του γενέθλια έλαβε χώρα συμβολικά στο Porto Montenegro στο Μαυροβούνιο, ιδιοκτησίας του καλού του φίλου βαρόνου Νατ Ρόθτσαϊλντ, ο οποίος τον είχε συστήσει και στον πρώην Βρετανό υπουργό λόρδο Μέντελσον, επίσης παρόντα. Επιπλέον, στη λίστα των επιφανέστατων προσκεκλημένων ξεχώριζαν ονόματα που δε λένε πολλά, αλλά για όσους γνωρίζουν σημαίνουν απείρως περισσότερα: ο Καναδός Πίτερ Μανκ, μέτοχος του resort και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου χρυσωρυχείου παγκοσμίως, ο προαναφερθείς Γιούρι Κόβαλτσιουκ, επικεφαλής του τραπεζικού σκέλους της Gazprom, και ο Λάκσμι Μιτάλ, αποκαλούμενος και «βασιλιάς του χάλυβα». Κι αν την προσοχή των πολλών τράβηξαν τα ιδιωτικά τζετ, τα μεταμεσονύκτια πυροτεχνήματα και το εξεζητημένο μενού, η παρουσία των σημαντικότερων εκπροσώπων του φυσικού αερίου, του χρυσού, του ατσαλιού και του πετρελαίου αποδεικνύει ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Μουαμάρ αλ-Καντάφι, επικρατέστερος (υπό κανονικές συνθήκες) διάδοχος του συνταγματάρχη, επιλέγει πολύ προσεκτικά τους καλεσμένους του.

Κι αν τα πάρτι του Σαΐφ συνιστούν κατά κανόνα political statements, ο αδερφός του, Μουτασίμ Μπιλάχ, απολαμβάνει τις κοινωνικές εκδηλώσεις γι΄ αυτό που είναι. Στο πάρτι που έδωσε στο πολυτελέστατο Pacific του «δικού μας» Γιώργου Τσαγκαμίλη στο Μονακό οι Cristal Magnum άνοιγαν η μία μετά την άλλη, με μοναδικό σκοπό να καταβρέξουν τις καλλίγραμμες παρουσίες. Ο «Μούτι», λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη σαμπάνια (πίνει μόνο από το μπουκάλι, αφού πρώτα δοκιμάσει μια γουλιά κάποιος σωματοφύλακάς του), η αξία της οποίας αγγίζει τα 3.500 ευρώ ανά φιάλη. Εκτός από την Cristal Magnum, μεγάλη του αγάπη είναι και η Μύκονος. Η τελευταία του επίσκεψη συνέπεσε με την προ διετίας συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Nammos και, μολονότι είχε αμελήσει να κάνει κράτηση, οι υπεύθυνοι του μαγαζιού «τσακίστηκαν» να τον βολέψουν. Λογικό, αφού μιλάμε για έναν άνθρωπο που περνούσε τουλάχιστον δύο εβδομάδες κάθε χρόνο στο νησί, με τα ημερήσια έξοδά του να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 40.000 ευρώ. Κατέφθανε με το ιδιωτικό του τζετ, η διαμονή του (συνήθως στην προεδρική σουίτα Diamond του Santa Marina) κόστιζε 7.500 ευρώ την ημέρα, ενώ έναντι 20.000 ευρώ (πάντα ημερησίως) νοίκιαζε και μια υπερπολυτελή θαλαμηγό, την οποία σπανίως χρησιμοποιούσε. Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια της Μυκόνου έχουν να λένε για τη γαλαντομία του – τα φιλοδωρήματα δεν ήταν ποτέ κάτω από 3.000 ευρώ.

Μια χαρακτηριστική ιστορία τον θέλει να έχει ζητήσει το λογαριασμό στο κλαμπ Space (αγαπημένο του στέκι) και μεταξύ σοβαρού και αστείου να αρνείται κατόπιν να εξοφλήσει τα 10.000 ευρώ στα οποία ανήλθε το ποσό. Όταν, λοιπόν, ο υπεύθυνος του είπε ότι δε χρειαζόταν να πληρώσει τίποτα, αρκεί να ξαναπήγαινε, ο Καντάφι του έδωσε 12.000 ευρώ. Ως μέγα λάτρη του γυναικείου φύλου (τα γονίδια, βλέπετε), οι φήμες του χρεώνουν δεσμό με το γνωστό, ολλανδοκινεζικής καταγωγής μοντέλο Λίζα βαν Γκόινκα, παρόλο που από τις πολυμελείς παρέες που τον συντροφεύουν στις εξόδους του δε λείπουν ποτέ οι εξαιρετικά εμφανίσιμες κυρίες. Σ΄ αυτές υπολογίζεται και η Νίνα Γεωργαλά, η οποία, απ΄ ό,τι λέγεται, του έχει κάνει έντονη εντύπωση (χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κάτι, αφού η Ελληνίδα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον αραβικό κόσμο και ο γιος του Καντάφι θεωρείται, πολύ φυσιολογικά, χρήσιμη γνωριμία). Πίσω στην πατρίδα του, ο Μουτασίμ είναι αξιωματούχος του λιβυκού στρατού και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. Αν και δεν είναι πολύ ενεργός πολιτικά, θεωρείται η μεγάλη συμπάθεια του πατέρα του, με τον τελευταίο πάντως να ακολουθεί την τακτική «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και στα ενδοοικογενειακά του.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ουδείς υπολογίζει τον πρωτότοκο Μοχάμεντ ως σοβαρό υποψήφιο για τη διαδοχή (αν τελικώς υπάρξει τέτοια), αφού δεν απολαμβάνει την εύνοια του Καντάφι. Ωστόσο, αν ο συνταγματάρχης περιμένει από τα υπόλοιπα παιδιά του να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ατύχησε. Ο μικρότερος Χαμίς (τον οποίο οι πληροφορίες ήθελαν νεκρό από τις συγκρούσεις, αλλά οι αρχές της χώρας το διαψεύδουν) κάνει καριέρα στην αστυνομία και ως εκεί, ο Σαΐφ αλ-Αράμπ έχει μάλλον πάρει το μέρος των αντικαθεστωτικών (οπότε, από μια άποψη, ίσως και να διατηρεί αυξημένες πιθανότητες), ενώ ο Χάνιμπαλ (όχι ακριβώς Κάνιμπαλ, αλλά το προσπαθεί) έχει προκαλέσει σειρά επεισοδίων στο εξωτερικό εξαιτίας του βίαιου χαρακτήρα του. Ανήμερα Χριστουγέννων συνελήφθη στην προεδρική σουίτα του Claridges από τη Σκότλαντ Γιαρντ για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του (αργότερα «ξεσυνελήφθη»). Αποκορύφωμα, όμως, αποτέλεσε η σύλληψή του στη Γενεύη για επίθεση σε υπηρετικό προσωπικό ξενοδοχείου, με τους τυπολάτρες Ελβετούς να κάνουν το λάθος να τον κρατήσουν.

Ο «Μουτί» Καντάφι περνούσε περίπου δυο εβδομάδες στη Μύκονο ξοδεύοντας 40.000 ευρώ την ήμερα.

Το «σφάλμα» οδήγησε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και σε απόσυρση των καταθέσεων του Καντάφι από τις ελβετικές τράπεζες, κάτι που εντέλει υποχρέωσε την κυβέρνηση της Ελβετίας να ζητήσει επισήμου συγνώμη για το περιστατικό, Ποιος μένει; Ο Αλ Σααντί Καντάφι, αλλά κι αυτός δεν πολυενδιαφέρεται για την πολιτική. Αφού έλαμψε στο λιβυκό ποδοσφαιρικό στερέωμα (λόγω απροθυμίας του ανταγωνισμού), προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκμεταλλευτεί διασυνδέσεις της οικογένειάς του με τον Μπερλουσκόνι και τους Ανιέλι για να αγωνιστεί στη Γιουβέντους. Μπορεί οι Καντάφι να διατηρούν το 4% της Fiat και ο ίδιος ο Αλ Σααντί να απέκτησε τότε το 7,5% της «Φηραιάς Κυρίας», όμως τελικά συμβιβάστηκε με μια υποτυπώδη πορεία σε Περούτζια, Ουντινέζα και Σαμπντόρια. Έπειτα ασχολήθηκε με την έβδομη Τέχνη ως παραγωγός, χρηματοδοτώντας ταινίες και διοργανώνοντας γκαλά για διάφορες προσωπικότητες του χώρου (από τη Νικόλ Κίντμαν μέχρι τον Μίκι Ρουρκ). Στις εκδηλώσεις αυτές την ευθύνη της διασκέδασης έφεραν ονόματα όπως η Μπιονσέ, η Νέλι Φουρτάδο ή ο Άσερ, οι οποίοι έλαβαν 1,2 εκατ. δολ., 1 εκατ. δολ. και 600.000 δολ. αντίστοιχα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που... αποκάλυψαν το στυγνό πρόσωπο του καθεστώτος, έκπληκτοι οι περισσότεροι έσπευσαν να δωρίσουν σε αγαθοεργίες τα αιματοβαμμένα πετροδόλαρα...

Money talks

Το αραβικό Κράτος διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών και η κεντρική του τράπεζα έχει απόθεμα σε χρυσό που υπερβαίνει τα 4,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ. Αν σε αυτά τα νούμερα προστεθούν οι πολυάριθμες επενδύσεις σε εταιρείες-κολοσσους του εξωτερικού, η συνιδιοκτησία του αγωγού φυσικού αερίου Greenstream, που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία μέσω της Σικελία, και τα έσοδα από τις συμφωνίες για το πετρέλαιο, προκύπτει ένα ποσό που καλύπτει το ελληνικό έλλειμμα στη νιοστή. Η σκέψη δεν πέρασε από το μυαλό μόνο διάφορων συνωμοσιολόγων, αλλά και από σοβαρότερων (θεωρητικά) ανθρώπων, οι οποίοι λογικά αναρωτήθηκαν τι θα απογίνουν αυτά τα χρήματα αν αλλάξει το καθεστώς στη Λιβύη και ο Καντάφι αναγκαστεί να την εγκαταλείψει.

Ένα ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι η χώρα που θα φιλοξενήσει το συνταγματάρχη θα καρπωθεί και μέρος του πλούτου, πόσο μάλλον αν έχει παγιωμένα καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, και συγκεκριμένα με τη Λιβύη. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Όπως έλεγε και το κρύο ανέκδοτο, «ένας σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες». Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για όνειρα θερινής νυκτός. 


Αναδημοσίευση από το τεύχος Απριλίου Νο184 του περιοδικού «Playboy»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.