Εκτροχιάστηκε από το πρώτο τρίμηνο ο κρατικός προϋπολογισμός, εμφανίζοντας πρωτοφανή υστέρηση εσόδων, που κυμαίνεται από 1,4 έως 2 δισ. ευρώ, ενώ η εμφανιζόμενη συγκράτηση των δαπανών, οφείλεται περισσότερο, στη μη καταβολή των επιχορηγήσεων προς υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς.
Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, καθώς διαπιστώνουν πολύ νωρίς ότι ο προϋπολογισμός του 2011, «δεν βγαίνει» και θα απαιτηθούν επιπλέον διορθωτικά μέτρα το ύψος των οποίων θα υπερβεί αισθητά το ποσό των 1,74 δις. ευρώ, που είχε προσδιορίσει η επικαιροποίηση του μνημονίου τον Φεβρουάριο.
Ταυτόχρονα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι συνθήκες δανεισμού του δημοσίου, έστω και για τους βραχυπρόθεσμους τίτλους, καθώς εντείνεται η ανησυχία των αγορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ανήλθαν σε 11.114 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 8,1% σε σύγκριση με πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν ο ετήσιος στόχος προβλέπει την αύξησή τους κατά 8,5%.
Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο τρίμηνο ήταν η είσπραξη ποσού ύψους 12.494 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που εμπεριέχει και όλες τις συγκυριακές μεταβολές για το πρώτο τρίμηνο, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ετήσιο στόχο. Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και έναντι του ποσοτικού στόχου διαπιστώνεται στο πρώτο τρίμηνο υστέρηση των εσόδων κατά 1.380 εκατ. ευρώ!
Σε σύγκριση δε με τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων, η υστέρηση φτάνει ακριβώς σε 2 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την καχεξία των δημοσίων εσόδων:
- στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού, στο τελευταίο τρίμηνο του 2010,
- στην μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών,
- στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ και
- στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.
Στο σκέλος των δαπανών, παρατηρείται συγκράτηση, αλλά αποδίδεται βασικά, στη μη καταβολή από το δημόσιο των εγγεγραμμένων κονδυλίων σε δημόσιους φορείς.
Αύξηση δαπανών 3,5%
Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν 3,5%, σε 15.755 εκατ. ευρώ με τον ποσοτικό στόχο να είναι σε 15.599 εκατ. ευρώ. οι πρωτογενείς μειώθηκαν 2,3%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 15,6% σε 3.234 εκατ. ευρώ, μόλις στο πρώτο τρίμηνο.
Στον τομέα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των εσόδων, καθώς ανήλθαν φέτος σε 608 εκατ. ευρώ, από 275 εκατ. ευρώ, πέρυσι, ενώ οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 55,3% και διαμορφώθηκαν σε 677 εκατ. ευρώ, από 1.516 εκατ. ευρώ, πέρυσι.
Λόγω των χειρισμών των κονδυλίων του ΠΔΕ, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.710 εκατ. ευρώ, αυξημένο μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το πρώτο τρίμηνο.
ΤτΕ: Ταμιακό έλλειμμα
πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση |
πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.