Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πριγκιπικος γάμος με χαμηλό προφίλ

The Guardian

Πριν από 30 χρόνια τέτοια εποχή, όλες οι μεγάλες εφημερίδες ήταν γεμάτες με ιστορίες και εικόνες από τον επικείμενο πριγκιπικό γάμο. Παρότι θα γινόταν σε τρεις μήνες, ο Τύπος προσέφερε πλούσιο υλικό για τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, αγαπημένη των αρθρογράφων. Οι εφημερίδες την αγαπούσαν, διότι το κοινό την αγαπούσε. Επρόκειτο να γίνει η πριγκίπισσα της Ουαλλίας, αλλά οι ειδικοί προέβλεψαν σωστά πως ήταν πρωτίστως η πριγκίπισσα των Πωλήσεων...



Η διαφορά μεταξύ της κάλυψης εκείνου του γάμου το 1981 και της αντιμετώπισης του φετινού γάμου του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον είναι αξιοσημείωτη. Αυτή τη φορά, οι εφημερίδες μετά βίας έβρισκαν κάτι να γράψουν. Υπήρξαν λίγες φωτογραφίες, καθώς ήταν λίγες, έως μηδαμινές, οι ευκαιρίες για φωτογράφηση. Προφανώς, αυτή ακριβώς ήταν η επιθυμία του ζεύγους. Βασισμένη στο πρότυπο της ζωής του ουίλιαμ -από τα χρόνια του στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και μετά στην αεροπορία- στη διάρκεια της οποίας κατόρθωσε να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Το ίδιο πρότυπο τήρησε η μέλλουσα σύζυγός του.  Ουδέποτε υπέκυψε στο παραμικρό λάθος. Ούτε έκανε φιλίες με δημοσιογράφους. Οι δυο τους έμειναν μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης, κάνοντας ελάχιστες κοινές εμφανίσεις.

Πληροφορίες ρουτίνας διέρρευσαν για την τούρτα, το νυφικό και το χτένισμα της Κέιτ (στην Daily Telegraph). Η Daily Mail άδραξε ευκαιρίες για να δημοσιεύσει ότι οι «ζωηροί» γονείς της Κέιτ προσπαθούσαν με κάποιον τρόπο να ωφεληθούν από τον γάμο. Αλλά οι κινήσεις των Μίντλετον, όπως και της νύφης, δεν έτυχαν τόσο μεγάλης κάλυψης από τον Τύπο. H Suυπήρξε αξιοσημείωτα φειδωλή στις αναφορές της σε σύγκριση με το 1981. Ανάλογη στάση τήρησαν οι Mail, Daily Star, Daily Express και Daily Mirror. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την κορύφωση του αφιερώματος, που εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα η Mirror, με αφηγητή εκείνον τον πρύτανη των βασιλικών ανταποκρίσεων, Τζέιμς Γουαϊτέικερ. Το 1981 κυνηγούσε την Νταϊάνα σε καθημερινή βάση. Το 2011, ουδείς εκ των διαδόχων του έκανε το ίδιο. Ενας λόγος, πέρα από την έλλειψη δημόσιων εμφανίσεων της Κέιτ, είναι ότι ο Τύπος έφθασε στα όριά του με την ίδια του τη συμπεριφορά μετά τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997. Οι αλλαγές στον δημοσιογραφικό κώδικα, στον οποίον αυξήθηκαν οι απαγορεύσεις παρενοχλήσεων, είχαν αποτέλεσμα. Προκάλεσαν σοκ στα θεμέλια της αγοράς των παπαράτσι.

Η βασιλική οικογένεια χρησιμοποίησε με σύνεση το σύστημα της Επιτροπής Παραπόνων για τον Τύπο, στο πλαίσιο του οποίου οι διευθύνσεις των εφημερίδων ενημερώνονται για τα σφάλματα των ρεπόρτερ. Αυτός ο μηχανισμός αναπτύχθηκε γύρω από τον ουίλιαμ και την Κέιτ. Στην εποχή των διασημοτήτων, ο Ουίλιαμ φαίνεται ότι επαναφέρει τη μοναρχία στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, στα χρόνια του προπάππου του Γεωργίου ΣΤ΄, εκείνη την εποχή της διακριτικότητας.

μετάφραση: Καθημερινή, φωτό: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.