Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Spiegel: Η Ευρώπη φοβάται το ελληνικό "έμφραγμα"

«Η Ευρώπη φοβάται το ελληνικό έμφραγμα», είναι ο τίτλος ανάλυσης στο περιοδικό "Der Spiegel", που σημειώνει ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια αναδιάρθρωση...



δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, δεν καθησύχασαν καθόλου τις αγορές».

«Η μείωση της ανάπτυξης σε συνάρτηση με την αύξηση του χρέους, συνιστά έναν ολέθριο συνδυασμό που οδηγεί στην εκτίναξη του χρέους» επισημαίνει το περιοδικό, όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι το ύψος του χρέους θα έχει διαμορφωθεί το 2013 στο 160% του ΑΕΠ.

Το σενάριο μιας επιμήκυνσης της αποπληρωμής των χρεών θα έδινε μια ανάσα, ενώ ενδεχόμενο «κούρεμα» για να έχει αντίκρισμα θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50%, τονίζει το Der Spiegel. «Έτσι η κυβέρνηση δεν θα ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει τις υπερβολικές περικοπές και η οικονομία θα αναθερμαινόταν».

«Στο κόστος θα συμμετείχαν ασφάλειες και τράπεζες και αυτό θα είχε ευεργετικές συνέπειες για την εξυγίανση του κλάδου, αλλά θα ήταν κακό κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες που θα κατέρρεαν», γράφει το περιοδικό, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην Ευρώπη, με δεδομένο «ότι το 60% του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε χέρια ξένων. Άρα οι συνέπειες του «κουρέματος» θα ήταν αισθητές σε όλον τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

Μόνον οι αξιώσεις γερμανικών τραπεζών ανέρχονται στα 18 δισεκατομμύρια, άρα ενδεχόμενο haircut κατά 50% του χρέους θα σήμαινε απώλειες της τάξεως των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ», καταλήγει το DerSpiegel.

«Η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος ανάλυσης τη Frankfurter Allgemeine Zeitungπου εκτιμά ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου, που υποχρεώθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, να εφαρμόσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν προχωρά τόσο γρήγορα, όσο θα ήταν επιθυμητό. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ταχύτατη και βιώσιμη ανάκαμψη τα χρέη θα παραμείνουν υψηλά, όπως μας δείχνουν ιστορικές συγκρίσεις με ανάλογες περιπτώσεις».

Αναφερόμενος στα γνωστά σενάρια αναδιάρθρωσης και τα επιχειρήματα πως σε αυτή την περίπτωση θα ζημιωθούν δήθεν ανεπανόρθωτα οι γερμανικές τράπεζες λέει: «Στην Γερμανία δεν θα ζήσουμε καμία καταστροφή, διότι τα συνολικά αποθέματα των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ανέρχονταν στο τέλος του 2010 γύρω στα 16 δισεκατομμύρια. Και η ΕΚΤ που αγόρασε πολλά ελληνικά ομόλογα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα».

Και ο αναλυτής καταλήγει αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της Φινλανδίας: «Τα μηνύματα των λαών των πλουσίων χωρών είναι σαφέστατα. Δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για τις ασθενείς οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

«Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα;», διερωτάται το περιοδικό Stern, επισημαίνοντας ότι οι φήμες για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους προκαλούν ανησυχία στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.