«Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη χειρουργική σώζουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό τον μαστό των γυναικών που προσβάλλονται σήμερα από καρκίνο»...
Αυτό τόνισε η επίκουρος καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας.
«Με τον προληπτικό έλεγχο, τόνισε η κ Μουζάκα μειώθηκε και το ποσοστό των τροποποιημένων ριζικών μαστεκτομών αφήνοντας τη θέση τους στη μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος».
Απο αριστερα ο κ Βασίλη Μπαρμπούνης, ο κ Βσίλης Γεωργούντζος, η κ Λυδία Ιωαννίδου- Μπουζάκα και ο κ Σάββας Παπαδόπουλος |
Η πρόληψη… σώζει
Η μέδοθος αυτή, όπως διευκρινίστηκε, ογκολογικά είναι ασφαλής σε επιλεγμένους ασθενείς (Τ1-Τ2 όγκοι, DCIS, κ.α.) και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άριστα. Μάλιστα διευκολύνει την άμεση πλαστική αποκατάσταση του μαστού σ’ ένα χρόνο και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα του μεγέθους του μαστού επιτυγχάνεται πολύ συντομότερα.
Εκτός από τη διάσωση του μαστού, με τις εξελίξεις στη χειρουργική, έχουμε πλέον με τη βοήθεια της στοχευμένης θεραπείας(τμηματική ακτινοθεραπεία του μαστού και ακτινοθεραπευτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου)και επιμήκυνση της επιβίωσης και φυσικά βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού.
«Σήμερα, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεδρίου και αντιπρόεδρος της εταιρείας κ Βασίλης Γεωργούντζος, με τη βοήθεια της έγκαιρης διάγνωσης κυνηγάμε τον καρκίνο για να τον αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό μεγάλο ποσοστό των γυναικών που πρέπει να χειρουργηθούν είναι στο πρώτο στάδιο της νόσου σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν από 25 χρόνια, που η νόσος ήταν πολύ προχωρημένη».
Η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει ώστε:
Να έχουμε μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις.
Λιγότερες συμπληρωματικές θεραπείες.
Εξοικονόμηση χρημάτων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αλλά και τις ίδιες τις ασθενείς.
Στην εξέλιξη αυτή, όπως τονίστηκε, βοήθησε η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας των ιατρών, όσο και των ασθενών, απέναντι στη νόσο και η μεταστροφή τους προς την προληπτική εξέταση των μαστών, στην οποία σημαντικά συνέβαλλε και η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.
Επίσης όπως αναφέρθηκε στην Ελλάδα , παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εθνικός πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία έχει μειωθεί η θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου τα τελευταία χρόνια επειδή έχουν επωμιστεί οι γυναίκες προσωπικά την ευθύνη και την οικονομική επιβάρυνση για την πραγματοποίηση της προληπτικής μαστογραφίας . Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν διαθέτει Εθνικό Μητρώο Καρκίνου του Μαστού.
Επίσης καθοριστική συμβολή στην καλύτερη απεικόνιση της νόσου, συμπλήρωσε ο κ Γεωργούντζος, παίζει η εξέλιξη στην τεχνολογία με την ψηφιακή μαστογραφία, την ψηφιακή τομοσύνθεση, τη μαγνητική μαστογραφία και τους τρισδιάστατους υπερήχους .
Στοχευόμενη θεραπεία
«Η βάση πλέον για τη λήψη ορθής θεραπευτικής απόφασης είναι η γνώση της ύπαρξης του HER-2» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου κ Βασίλης Μπαρμπούνης «Η προσθήκη του μονοκλωνικου αντισώματος Herceptin σε όλες τις μορφές θεραπείας του καρκίνου του μαστού έχει αλλάξει τη φυσική ιστορία αυτής της ασθένειας. Ένα άλλο μόριο με εξ ισου ικανοποιητική δράση είναι η λαπατανίμπη.
Νεότερα μόρια που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της στοχευμένης θεραπείας ετοιμάζονται να εισέλθουν στη φαρμακευτική μας φαρέτρα. Οι θεραπείες αυτές θα είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές από την κλασσική χημειοθεραπεία. Oδηγούν πλέον στην εξατομίκευση της θεραπείας για τον κάθε ασθενή, διότι θα αποφεύγονται οι τοξικές και πολλές φορές ανώφελες θεραπείες. Μεγάλη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να προσφέρει και η γνώση της γονιδιακής υπογραφής όταν αυτή θα γίνει οικονομικά προσιτή για κάθε ασθενή».
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας
«Την εναρκτήρια διάλεξη, στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου , η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου (19.30 ) στο ξενοδοχείο Elite, της Καλαμάτας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Απόστολος Γεωργιάδης» ανέφερε ο γ.γ της ΕΕΜ κ Σάββας Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε πως στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται:
· Εκπαίδευση στη Μαστολογία
· Πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση
· Η συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα πλαίσια του καρκίνου του μαστού
· Γενετική συμβουλευτική για τον καρκίνο του μαστού
· Εξελίξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
· Σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού
· Νοσηλευτική παρέμβαση στην ασθενή με καρκίνο του μαστού
· Στοχευμένες θεραπείες
· Νεότερες εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία
· Ψυχοπαθολογία της ασθενούς με καρκίνο του μαστού
· Συνεδρίαση με το κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.