Διαβάστε όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και μάθετε τι σημαίνουν
Από τις 5.30 το απόγευμα σας γράφαμε, στο planet-greece, τι πρόκειται να ανακοινωθεί (απλά διαβάστε εδώ)
ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης καθώς και Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη «φουρνιά» των αποκρατικοποιήσεων που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,4 που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντινου στο υπουργικό συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και αναψυκτικά, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ειδικό τέλος για τα αυθαίρετα και μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό του 13% στο 23%.
Περιλαμβάνεται ακόμα τη μείωση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα.
Προβλέπεται μείωση του εφάπαξ των δημόσιων υπάλληλων, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές αποδοχές καθώς και εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για τις υψηλές συντάξεις.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμα η μείωση των συμβασιούχων, η υιοθέτηση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης αλλά και καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
Διαβάστε ΕΔΩ το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Παπακωνσταντίνου
Τα μέτρα που τελικά ελήφθησαν και ανακοίνωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής:
• Την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δις Ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
• Την υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δις Ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν αυτό το στόχο θα είναι πλήρως κοστολογημένες, θα αποτελέσουν μέρος του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
• Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δις ως το 2015 που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.
Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι : ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, , Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.
Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα το ΥΣ ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
• Τη συμπλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη αλλά και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και οι πολιτικές που το συμπληρώνουν αποτελούν μέρος του «οδικού χάρτη» για την έξοδο από την κρίση και τη ριζική αλλαγή της χώρας.
Είναι συνεπώς αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη και κοινωνική συμφωνία γύρω από τους στόχους που θέτει αλλά και τους τρόπους για να τους πετύχουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη καλέσει αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη τους αρχηγούς των κομμάτων για την έναρξη μίας διαδικασίας σύγκλισης απόψεων που θα αποτυπωθεί στα νομοθετικά κείμενα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή αλλά και στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας μας.
Η συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους Αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:
- Στις 10.30 π.μ., με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.
- Στις 12.15 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη.
- Στη 1.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα.
- Στις 2.30 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
- Στις 3.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Στις 7.30 μ.μ., ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής.
Την Τετάρτη, στις 10.00 π.μ., ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα
Πολύ απλά ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης. Η ανάπτυξη αναμένεται να χτυπήσει αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Πολλοί εκτιμούν ότι ίσως φτάσουμε ακόμη και τα επίπεδα του μεσοπολέμου!
Όπως και να 'χει, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών, για περαιτέρω απολύσεις (ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα) αλλά και την εφαρμογή νέων επιχειρησιακών ή και ατομικών συμβάσεων που θα καταργήσουν τις κλαδικές.
Είναι το τέλος του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των εργασιακών σχέσεων, όπως τις γνωρίζαμε. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σκληρή λέξη "απάνθρωπες" για να χαρακτηρίσουμε τις επερχόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι μπρος στον "οικονομικό αρμαγεδδώνα" είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, που έστω θα λαμβάνει και κάτι, σε σχέση με μία οικογένεια ανέργων.
Ναι, είναι σκληρό αυτό που γράφουμε, αλλά πλέον οι στρατιές ανέργων θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο. Μέχρι στιγμής, τα επίσημα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ κάνουν λόγο για 850.000 ανέργους. Η εκτίμηση είναι ότι το... κοντέρ θα σταματήσει στους 1.200.000 ανέργους στο τέλος του 2011!!!
Και τα μαθηματικά, πιστέψτε μας δεν βγαίνουν... όσα μέτρα κι αν πάρουμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.