- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
Διαβάστε αναλυτικά τι σημαίνουν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα.
Με δυο κινήσεις ματ αποφάσισε η ΕΕ να μειώσει το ελληνικό χρέος περίπου στο 110% του ΑΕΠ, καθιστώντας το βιώσιμο, με τη συνολική μείωση να φτάνει στα €74 δισ. Το 50% της μείωσης θα...
προέλθει από τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και το υπόλοιπο από τη μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της ΕΕ, ρνώ θα χορηγηθούν και νέα δάνεια με στόχο την τροφοδότηση της ανάπτυξης. Το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελείται από συνολικό δανεισμό €109 δισ., με τη συμμετοχή της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα από τα 7,5 χρόνια σε 15 ως 30 χρόνια. Επιτόκιο 3,5% τόσο για το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ όσο και όσων επομένων ακολουθήσουν.
Ο ιδιωτικός τομέας φέρεται ότι θα συμμετάσχει με 37 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή θα είναι η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών. Δεν έχει καθοριστεί αν η απομείωση αυτή γίνει μέσω επαναγοράς ή ανταλλαγής ομολόγων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, μετά το πέρας της συνόδου το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 24% του ΑΕΠ, με το 12% να προέρχεται από τη μείωση των επιτοκίων και το υπόλοιπο 12% από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Σαρκοζί έκανε λόγο για «ποιοτικό βήμα» στην κατεύθυνση οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.
«Η λύση που επιθυμούμε να βρούμε στο ελληνικό ζήτημα ως το τέλος του καλοκαιριού, εγώ και η καγκελάριος Μέρκελ θα κάνουμε προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο τελευταίος τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποτελεί τον προθάλαμο ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και θα μπορεί να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων μετά από απόφαση της ΕΚΤ. Με αυτό τον τρόπο οι Βρυξέλλες επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει πλέον δύλακας της Ευρωζώνης ο οοποίος διαθέτει πυρομαχικά και ελευθερία στη δράση.
"Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Έτσι, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα κάνουμε προτάσεις. Η φιλοδοξία μας είναι να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ".
Το σχέδιο περολαμβάνει τρεις επιλογές για τον ιδιωτικό τομέα: Οι ομολογιούχοι (κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί) θα μπορούν να διαθέσουν τους τίτλους στη δευτεροιγενή αγορά σε τράχουσες τιμές, βα τους αναταλλάξουν με νέους, ή να αποδεχθούν επιμήκυνση λήξης. Για τον μηχανισμό στήριξης (EFSF) προβλέπεται ότι θα μπορεί να παρεμβαίνει "προληπτικά", χορηγώντας δάνεια σε τράπεζες και κυβερνήσεις χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Ανάπτυξη και "ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ»
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, περαν της αντιμετώπισης του προβλήματος χρέους, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της και να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Τονίζεται η ανάγκη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να επανασχεδιαστούν, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, μέσα από ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ»
Γ. Παπανδρέου: Eίμαστε περήφανος λαός
"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".
πηγή:sofokleusin.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.