Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

"Ελπίζει" ο Βενιζέλος, σε απελπισία οι Έλληνες... Και οι Φινλανδοί στον κόσμο τους.



Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων για το προγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,...
 απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για τις δυσοίωνες -όπως ανέφερε- εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η συζήτηση στην Ελλάδα για την Φινλανδία είναι τραγική για την ανευθυνότητά της, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σημείωσε πως οι επαφές με την Φινλανδία για το θέμα των εγγυήσεων είχαν αρχίσει πολύ πριν από την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση έπρεπε να περάσουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως η φινλανδική κυβέρνηση βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

Ολες οι χώρες θέλουν ίση μεταχείριση. Έχουμε 17 σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές. Θα βρεθεί λύση. Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, με την επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν ζήτησε να ξαναγυρίσουμε στον πυρήνα και την ουσία της απόφασης της 21ης Ιουλίου ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη και ασύμμετρη επίθεση των αγορών. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι κολοσσιαία συστηματική προσπάθεια να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου... Όμως όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν αλλάξει το επίπεδο ρευστότητας», επεσήμανε ο υπουργός Οικoνομικών. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε σταθεροί, υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και να στηρίζουμε τις δικές μας προσπάθειες και όχι να τις υπονομεύουμε.

«Κοντά στο δημοσιονομικό στόχο μόνο αν εφαρμόσουμε πλήρως τα μέτρα»

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η ελληνική οικονομία διέρχεται τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων 40 ετών και επανέλαβε ότι φέτος η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά και τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς. Η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% και είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο όπως είπε, αν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα. «Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», συμπλήρωσε.



Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως η ευφορία του ανασχηματισμού και των αποφάσεων των Βρυξελλών εξατμίστηκε τον Αύγουστο, με την ύφεση να βαθαίνει και την ανεργία να καλπάζει και την κατάσταση των τραπεζών να είναι τραγική. Όλα αυτά, είπε, δυσκολεύουν την απόφαση του καθενός να πει ότι υπάρχει ελπίδα προσδοκία για κάτι καλύτερο, και κάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη συμφωνία Ελλάδος – Φινλανδίας για τις εγγυήσεις.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παρατήρησε σχετικά με την απάντηση του κ. Βενιζέλου ότι «η ανάλυση είναι εντυπωσιακή», εκτίμησε όμως ότι «επί της ουσίας το πράγμα δεν βγαίνει».

«Αλλού προσπαθείτε να αποκρούσετε κινδύνους και από αλλού σας έρχεται», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε μάλιστα την Τράπεζα της Ελλάδος για ολιγωρία, καταλογίζοντάς της πως έχει «επιφέρει μεγάλη βλάβη».

«Δεν έχει πειστεί κανείς ότι το πράγμα μπορεί να βγει. Έχω παραμερίσει τις στείρες κραυγές. Όσο δεν καπνίζει η καπνοδόχος ότι ξεκινάει κάτι, ματαιοπονούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν είναι λύση το 23% στην γκαζόζα», συμπλήρωσε σχετικά με την αύξηση συντελεστήΦΠΑ στα είδη εστίασης και διερωτήθηκε: «Πώς βλέπετε να περνάμε στην ανάπτυξη;».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Χάρη Παμπούκη από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. «Έχετε την πολυτέλεια σοβαρούς και ευφυείς ανθρώπους σαν τον Χ. Παμπούκη να τους διώχνετε από κοντά σας;».

Επίσημη πρόσκληση για PSI

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση απέστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.

«Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.