- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Θωρακίζουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντιστρέφοντας τις μειώσεις με καινούργια τρυκ... (οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορείτε να συνεχίσετε να αγχώνεστε για το αύριο...)
Σε μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων οδηγεί η εφαρμογή του θεσμού της «προσωπικής διαφοράς», στην οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με στόχο να μην υπάρξουν υπερβολικές μειώσεις μισθών στους σημερινούς υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα...
αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους υπαλλήλους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.
Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.
Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.
Οι νέοι
Στο κάτω μέρος της κλίμακας, οι πλέον χαμένοι θα είναι οι νεοεισερχόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα είναι ελάχιστοι, αφού οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Στις νέες προσλήψεις θα υφίστανται μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους έπειτα από αξιολόγηση.
Παράλληλα, στη μισθολογική τους εξέλιξη θα λαμβάνονται πλέον υπόψη 11 μισθολογικά κλιμάκια, αντί των 18, και κατά συνέπεια θα εισπράττουν ολιγόποσες «ωριμάσεις», δηλαδή αυξήσεις μισθών εκτός εισοδηματικής.
Οι υπηρετούντες
Στη μέση κλίμακα θα βρίσκονται υπηρετούντες υπάλληλοι, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η «προσωπική διαφορά», αλλά για μικρά επιδόματα, τα οποία συμπληρώνουν το μισθό τους. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στην πλήρη απαλοιφή της προσωπικής διαφοράς και της ενσωμάτωσης των επιδομάτων τους στους μισθούς τους, θα παίρνουν τα ίδια χρήματα με σήμερα.
Υψηλά επιδόματα
Στο πάνω μέρος της κλίμακας και στην τρίτη και υψηλότερη ταχύτητα εισοδημάτων του Δημοσίου παραμένουν όσοι σήμερα ευεργετούνται με υψηλά επιδόματα, όπως το ΔΙΒΕΕΤ (εφοριακοί) και ΔΕΤΕ (τελωνειακοί), τα οποία φτάνουν ανάλογα με το κλιμάκιο και το 50% των συνολικών αμοιβών τους. Με το σχεδιασμό που γίνεται, το σύνολο του επιδόματος θα ενταχθεί σταδιακά στους μισθούς, διατηρώντας τους πολύ μπροστά μισθολογικά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.
Μια ασφαλιστική δικλίδα για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους είναι η εφαρμογή της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που θα μειώσει κυρίως το αριθμό των παλιών και πιο υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, κατά περίπου 150.000 υπαλλήλους μέχρι και το τέλος του 2015.
Ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι είναι να υπάρξει πλαφόν ανώτερης αμοιβής σε κάθε ένα κλιμάκιο μισθολογικής εξέλιξης, το οποίο θα υπερβαίνει τις σημερινές τους αμοιβές. Τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν περικοπές στο εισόδημά τους.
Μια οριζόντια περικοπή για τους υπηρετούντες υπαλλήλους είναι και το γεγονός ότι, πλέον, αντί για κλιμάκωση, θα έχουμε αποκλιμάκωση των επιδομάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Αντί δηλαδή να αυξάνονται ανάλογα με την υπηρεσία, θα μειώνονται.
Ολα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο στόχος είναι το σχέδιο του νέου μισθολογίου να είναι έτοιμο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα περάσει από την κρίση των ελεγκτών της τρόικας.
Ελπίδες
Η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα ως το τέλος του 2015 και η αντικατάστασή τους από υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή άλλου είδους ελαστικής μορφής εργασίας είναι μια από την ελπίδες που διατηρεί το οικονομικό επιτελείο για τη συγκράτηση -σε μόνιμη βάση- του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν οι πρώτες ανακοινώσεις για το μισθολόγιο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, μίλησε για νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Χαρακτήρισε το μισθολόγιο - βαθμολόγιο εργαλείο για περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων. «Το νέο μισθολόγιο, όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους, όπως σκόπιμα διέρρεε η κυβέρνηση, αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς, που δεν θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές» ,είπε το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, το νέο «μισθολόγιο - φτωχολόγιο» θα ισχύει για τους νέους, αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο μάλιστα θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά, που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων, που θα αποφασίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, με τη σύνδεση μισθού - βαθμού και την αξιολόγηση θα καταδικάσει την πλειονότητα των υπαλλήλων σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών, ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει τα φαινόμενα κομματικοπελατειακών σχέσεων και υποταγής στο Δημόσιο.
Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ρέππα, την ικανοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα θέματα που έχουν σχέση με το ΤΠΔΥ, ενώ ο υπουργός δεσμεύθηκε επιπλέον πως θα αντιμετωπίσει ενιαία το ζήτημα των ΒΑΕ μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Σε συνάντηση που είχε χθες η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τον Γιώργο Κουτρουμάνη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ένταξη των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες στον κανονισμό των ΒΑΕ.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.