Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μουσείο... τοξικομανών

Εμπόριο ναρκωτικών, χρήση τοξικών ουσιών, επιθέσεις σε περαστικούς, ληστείες, στιλέτα που βγαίνουν με την παραμικρή αφορμή. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν οι τουρίστες που επισκέπτονται ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό επί της οδού Πατησίων...

Επίσης, αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, σε καθημερινή βάση, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται σ΄αυτό και οι οποίοι απευθύνουν κραυγή αγωνίας, για την κατάσταση που επικρατεί στους γύρω δρόμους.

Πρόκειται για μια εικόνα καταθλιπτική και παρακμιακή, που όχι μόνο προσβάλλει τη χώρα διεθνώς, αλλά είναι ασύμβατη γι΄αυτό το μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή κλασικών αρχαιοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεκάδες τοξικομανείς έχουν μετατρέψει σε στέκι τους, την οδό Τοσίτσα, λίγα μόλις μέτρα από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, το οποίο φρουρείται από διμοιρία των ΜΑΤ.

Το τελευταίο διάστημα, οι τοξικομανείς έχουν επεκταθεί και στην κεντρική είσοδο του Μουσείου, την Πατησίων. Περαστικοί και εργαζόμενοι γίνονται καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες ενός θλιβερού γεγονότος. Εμπορία, χρήση τοξικών ουσιών, χωρίς κανένα ενδοιασμό και συναίσθηση.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο «στραγγαλίζεται» οικονομικά και υπολειτουργεί ενώ η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί συνειδητά στη διακίνηση ναρκωτικών
Το Αρχαιολογικό Μουσείο «στραγγαλίζεται» οικονομικά και υπολειτουργεί ενώ η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί συνειδητά στη διακίνηση ναρκωτικών
Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο το διάστημα αυτό φαίνεται πως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και πολύ καιρό "κρούει τον κώδωνα" του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου.

Παρέμβαση

Πρόσφατα μάλιστα απέστειλε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ι. Τέντε, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να σταματήσει η περιοχή να αποτελεί... άσυλο για τους τοξικομανείς και τους εμπόρους ναρκωτικών.
Για δεύτερη φορά κατήγγειλαν τον τοξικομανή γιο τους 
Οι συνθήκες που επικρατούν είναι επικίνδυνες, ακόμα και μέρα μεσημέρι, για τους περαστικούς και τους επισκέπτες, οδηγώντας το Αρχαιολογικό Μουσείο σε πλήρη απαξίωση.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων, καθώς ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια τουριστών και εργαζομένων είναι άμεσος. Οπως αναφέρουν, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούσε να αποτελεί, μαζί με το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα, "έναν ζωντανό πολιτιστικό πόλο για το κέντρο της Αθήνας που θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής. Αντίθετα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο "στραγγαλίζεται" οικονομικά και υπολειτουργεί, ο περιβάλλων χώρος του υποβαθμίζεται και η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί συνειδητά στη διακίνηση ναρκωτικών".
Καταφύγιο τοξικομανών έγινε το Μουσείο

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και στον Δήμο Αθηναίων, σημειώνει ότι "δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της πολιτείας. Ζούμε την αδιαφορία του υπουργείου Υγείας για τις δομές απεξάρτησης και για την τύχη δεκάδων τοξικοεξαρτημένων που έχουν αφεθεί να πεθαίνουν αβοήθητοι στον δρόμο".
Αναφορά στον Ι. Τέντε απέστειλαν οι αρχαιολόγοι

Η πολιτεία αδιαφορεί για την κατάσταση

"Καθημερινά οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στα μουσεία βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θέα εμπορίας ναρκωτικών, η οποία διεξάγεται κάτω από τα μάτια της διμοιρίας που βρίσκεται σε 24ωρη βάση στην οδό Μπουμπουλίνας.

Παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές καταγγελίες των εργαζομένων στα δύο μουσεία, το αρμόδιο Ε' Αστυνομικό Τμήμα ουδέποτε εμφανίζεται ή παρεμβαίνει τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορία", τονίζει ενδεικτικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιω. Τέντε, προσθέτοντας πως παρά τα επανειλημμένα έγγραφα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Επιγραφικού Μουσείου, τις εκκλήσεις των συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού, η πολιτική ηγεσία δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θρηνεί ήδη ένα θύμα, καθώς η αείμνηστη αρχαιολόγος Ηώς Ζερβουδάκη παρασύρθηκε και σκοτώθηκε στην Τοσίτσα από τοξικοεξαρτημένο άτομο που επέβαινε σε μηχανάκι το Πάσχα του 2008. "Καθημερινά απορούμε αν θα υπάρξει επόμενο θύμα, αφού η αδιαφορία συνεχίζεται αμείωτη", προσθέτουν οι αρχαιολόγοι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο χώρος γύρω από το μουσείο αποτελεί εστία μόλυνσης, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας.
Απλό πταίσμα η καλλιέργεια για προσωπική χρήση

Πριν από λίγες ημέρες, εργαζόμενη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έπεσε θύμα επίθεσης με σκοπό τη ληστεία, η οποία τελικά αποτράπηκε με την παρέμβαση εργαζομένων και περαστικών.
Παράλληλα, ο σύλλογος επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη "για το συνεχιζόμενο αίσχος να διαπράττονται κατά συρροήν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών του και στη θέα των αρμοδίων οργάνων του".
ΚΚΕ: «Oχι» σε αποποινικοποίηση της χρήσης
Τέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί "συνειδητή επιλογή, που σχετίζεται με τις αλλαγές χρήσης γης και τις αξίες γης στο κέντρο της Αθήνας, με τη σταδιακή προσπάθεια τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών τους".
Δήμος Αθηναίων

Το ζήτημα των ναρκωτικών πρέπει να εξεταστεί συνολικά

συνοδεία δημοτικών αστυνομικών, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχωρούν στον καθαρισμό των γύρω δρόμων του Μουσείου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας Τ. Αβραντίνη, ο δήμος έχει τοποθετήσει φωτισμό στην οδό Τοσίτσα, ενώ κάθε πρωί οι υπάλληλοι καθαριότητας καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες, με κίνδυνο της ζωής τους, προκειμένου να καθαρίσουν και να πλύνουν τους δρόμους.

"Οι προσπάθειες, ωστόσο, είναι μάταιες καθώς μέσα σε λίγες ώρες οι οδοί βρίσκονται ξανά σε κακό χάλι", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραντίνης, προσθέτοντας ότι η λύση δεν είναι η απομάκρυνση των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων.

"Αυτό απλώς μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλους δρόμους", σημειώνει εκτιμώντας ότι ακόμα και η αυστηρή αστυνόμευση του χώρου, πάλι δεν αποτελεί λύση.

"Πρέπει να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα των τοξικομανών. Οταν στην Αθήνα έχουμε 30.000 χρήστες ηρωίνης, δεν μπορούμε να δώσουμε λύση μόνο με την αστυνόμευση. Θα φύγουν από κει και θα πάνε αλλού".

Πάντως, ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι εξετάζει συνολικά το ζήτημα, με την επιτροπή που έχει συσταθεί για το ιστορικό κέντρο και η οποία σύντομα θα καταθέσει τις προτάσεις για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος.

πηγή: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.