Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές - πτώση στο ΧΑ

Ανοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα καθησυχαστικά σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Societe Generale και οι νέες προσπάθειες της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμά της μετρίασαν τους φόβους για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη...



Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους και έκλεισε στις 5.162,83 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,01%.

Ο CAC40 στο Παρίσι παρουσίασε ανάλογα κέρδη και ενισχυμένος κατά 2,8% σταμάτησε στις 3.089,66 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο DAX30 τα πήγε καλύτερα από τους άλλους δύο δείκτες και έκλεισε στις 5.797,66 μονάδες με άνοδο 3,19%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Dow Jones λίγο μετά τις 20.00 κέρδιζε πάνω από 3,3% και κινείτο στις 11.080 μονάδες.


Ο S&P500 σημείωνε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο που ξεπερνούσε το 3,8% φέρνοντάς τον στις 1.164 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq τέλος βρισκόταν στις 2.472 μονάδες με κέρδη επίσης άνω του 3,8%.

Ημέρα έντονων διακυμάνσεων στις τράπεζες

Πριν το εντυπωσιακό ανοδικό ξέσπασμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι που είναι και οι βασικοί υπαίτιοι για τη "βύθιση" κατρακύλα των ευρωπαϊκών δεικτών, μετά την είδηση ότι μία τράπεζα στην Ασία έκοψε τις πιστωτικές γραμμές προς τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες, ενώ πέντε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ασία επανεξετάζουν τις συναλλαγές τους και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η έκθεσή τους στα γαλλικά ιδρύματα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση σε θετικό έδαφος και έντονα ανοδικά, αφού πολλοί επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις αγοραστικές ευκαιρίες που άφησε πίσω της η... σφαγή της προηγούμενης συνεδρίασης. Θετικά συνέβαλαν στο κλίμα και οι διαβεβαιώσεις της γαλλικής κυβέρνησης ότι θα λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, στις οποίες ήρθαν να προστεθούν σήμερα και οι εξαγγελίες της ιταλικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και ευρείες μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα και στα εργασιακά.

Ομως, το κλίμα άλλαξε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα στις 14:48 ώρα Ελλάδας ο Dax να υποχωρεί 1,60%, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο να χάνει 1,05% και ο γαλλικός Cac 40 να καταγράφει απώλειες 3,15%.

Στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί σε ποσοστό 2,13%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία χάνει 2,41%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Μιλάνο, η συνεδρίαση γίνεται με διαλείμματα, καθώς διακόπτεται συνεχώς η διαπραγμάτευση σημαντικών τραπεζικών μετοχών, όπως της Intesa SanPaolo και της UniCredit, λόγω μεταβλητότητας ή limit down.
Στο Παρίσι, η μετοχή της τράπεζας Société Générale, η οποία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχασε το 14,74% της αξίας της, καταγράφει και πάλι απώλειες πάνω από 7%, ενώ η BNP Paribas έχανε περισσότερο από 6% της αξίας της.

Πτωτικά κινούντο και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, μετά την... αιμορραγία που προκάλεσαν χθες οι φήμες για κατάρρευση της Société Générale και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Αν και, στη συνέχεια, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν όλοι τη διαβάθμιση "ΑΑΑ" για τη Γαλλία, δίνοντας στη χώρα σταθερές προοπτικές, οι αγορές παραμένουν ανήσυχες, φοβούμενες ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι μεταξύ εκείνων που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Και ασιατική εμπλοκή

Το κλίμα ενδοσυνεδριακά επιδεινώθηκε μετά τη φήμη ότι οι ασιατικές τράπεζες αναθεωρούν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους με τις γαλλικές τράπεζες. Μάλιστα, μία τράπεζα φέρεται να έκοψε τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις γαλλικές τράπεζες, ενώ άλλα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να παρέχουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για έως και 30 ημέρες, αλλά επανεξετάζουν τις πιο μακροπρόθεσμες πιστωτικές γραμμές τους, λόγω του "πιστωτικού κινδύνου" που φαίνεται να ενέχουν οι γαλλικές τράπεζες.

Γι' αυτό και οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να βάλουν μακροπρόθεσμα... στοιχήματα, την ώρα ειδικά που συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ και το πώς η Ευρώπη θα χειριστεί το θέμα της κρίσης που απειλεί το τραπεζικό της σύστημα.

Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής του ομίλου SocGen, Φρεντερίκ Ουντεά, μιλώντας στο CNBC, εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την ανάπτυξη της τράπεζας, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι η έκθεσή της σε κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι περιορισμένη. Ζήτησε δε από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές να διεξάγουν έρευνα για τις φήμες που έριξαν χθες τη μετοχή στα... τάρταρα, διαψεύδοντάς τις ως εντελώς αβάσιμες.
Νωρίτερα, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 0,63%, περιορίζοντας δραστικά τις αρχικές του απώλειες.

Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 4% στις 910,29 μονάδες, κλείνοντας σε χαμηλό διετίας.

Πιέσεις στην Εθνική

Ανησυχητική ένδειξη για τη στάση των ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά αποτελεί οι ισχυρές πιέσεις που εκδλώθηκαν στη μετοχή της Εθνική, η οποία τερματισε -3,4%. Η προσφορά απορροφήθηκε αρχικά με δυναμικές παρεμβάσεις, αλλά οι ρευστοποιητές επανήλθαν. Η Εθνική έδωσε τελικά τον τόνο στην αγορά, αποθαρρύνοντας δυνητικούς αγοραστές και επιθετικούς traders.

Οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές πρόσημο και πήραν σαφή καθοδική κατευθυνση, όταν φάνηκε ότι η Ευρώπη πηγαίνει στο κόκκινο.
 

Ο ΓΔ έκλεισε στις 976,17 μονάδες, με απώλειες 0,60%, έχοντας γράψει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -2,44% και υψηλό +0,93%
 

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών διακυμάνθηκε από -2,97% μέχρι +1,91% και τερμάτισε με απώλειες 1,54%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.