Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Για δες ποιός μιλάει...


Όσο κι αν πληρώσει ο ελληνικός λαός δεν καλύπτει τα δάνεια 30 ετών της Ελλάδας.
Ο βουλευτής Ροδόπης προτάσσει ως λύση την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και προσθέτει ότι αυτό «θα πρέπει να γίνει από μια κυβέρνηση ισχυρή και αξιόπιστη»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ο Χρόνος της Κομοτηνής




Κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν μπόρεσε μετά από 20 μήνες να ολοκληρώσει μια σειρά από στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες είχε διεθνώς δεσμευτεί, αλλά δηλώνει ότι η οικονομική επίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας, που ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται από τον κανονισμό των ευρωπαϊκών συνθηκών, θα είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή και στην γερμανική αλλά και στην διεθνή οικονομία. Υποστηρίζει όμως με σιγουριά ότι όσο κι αν πληρώσει ο ελληνικός λαός δεν είναι δυνατόν να καλύψει τα χρήματα που έχει δανειστεί η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βουλευτής Νέας Δημοκρατίας της Ροδόπης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα: «Έδωσα πρόσφατα μια συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Γερμανίας και από το πνεύμα των ερωτήσεων αντιλαμβάνεται κανείς και τι ζητά να μάθει ο κόσμος και η αγορά της Γερμανίας από την ελληνική πολιτική ηγεσία. Κατανοούν όλοι την δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε, αλλά όλοι ρωτούν για ποιο λόγο επιδεικνύει αυτή την αναποτελεσματικότητα η σημερινή κυβέρνηση, την οποία είχαν εμπιστευτεί αρχικά.

Είχαν δεχθεί ενθουσιωδώς την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου από τον κ. Βενιζέλο. Οι στόχοι που είχαν θέσει αυτά τα προγράμματα ήταν εξαιρετικά υψηλοί και τότε ο Αντώνης Σαμαράς είχε ασκήσει κριτική και για την ανθεκτικότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας και της μέσης ελληνικής επιχείρησης και για τον πραγματιστικό χαρακτήρα αυτών των σχεδίων. Τώρα δικαιώνεται δυστυχώς, διότι αποδεικνύεται αναξιόπιστη η κυβέρνηση και αυτούς τους στόχους που έβαλε δεν τους πέτυχε. Έχουμε μηδενικές αποκρατικοποιήσεις και δεν είναι δυνατόν αυτή η νέα φοροεπιδρομή να ισοφαρίσει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε μετά από 20 μήνες να ολοκληρώσει μια σειρά από στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες είχε διεθνώς δεσμευτεί. Έχασε το πολύτιμο κεφάλαιο που θα εισέρεε στα ελληνικά ταμεία και προσπαθεί αυτό το κεφάλαιο να το αναπληρώσει μειώνοντας μισθούς, συντάξεις, κόβοντας μισθούς ή κάνοντας όλες αυτές τις φοροεπιδρομές, που καταστρέφουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία και δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου ύφεση και μια εκρηκτική ανεργία.

Ο πολίτης θέλει να του εξηγήσετε ποιο είναι το μείγμα που θα μας οδηγήσει σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που βρισκόμαστε.
-Όταν σήμερα η λειτουργία του ΟΣΕ στοιχίζει 2,5 εκατομμύρια την ημέρα, αντιλαμβάνεστε ότι η εφαρμογή και μόνο του σχεδίου εξυγίανσης που είχαμε ολοκληρώσει, θα απέφερε σε ένα χρόνο 400 εκατομμύρια όφελος στην κυβέρνηση. Αυτά τα λεφτά τώρα που της λείπουν, με αποτέλεσμα τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Παρόλα αυτά και εσείς όταν είχατε τα ηνία του υπουργείου Μεταφορών αυξήθηκε το χρέος του ΟΣΕ.
-Από το 2003 και μετά που άρχισε ο οργανισμός να δανείζεται, άρχισε να μπαίνει και μέσα και δημιουργήθηκε χρέος από τις εγγυήσεις που έδωσε το ελληνικό δημόσιο σε όλες τις κυβερνήσεις, είτε επί ΠΑΣΟΚ, είτε επί ΝΔ. Ωστόσο το 2009, είχαμε τελειώσει ένα σχέδιο το οποίο θα απέφερε συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Είχα δώσει τότε το χαρτοφυλάκιο στον κ. Ρέππα και του είχα πει ευθέως ότι δεν πρέπει να σταματήσει ούτε δευτερόλεπτο, γιατί αν στο ποδήλατο σταματήσεις να πατάς πηδάλι, το ποδήλατο θα πέσει. Η απάντηση ήταν ναι, αλλά για 1,5 χρόνο σταμάτησε η εφαρμογή αυτού του σχεδίου και αυτό στοίχησε συνολικά κοντά στο ένα δις ευρώ.
Υπήρχαν όμως πολλά ποδήλατα που ήταν σταματημένα και επί ΝΔ.
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και εμείς δεν τα κάναμε όλα τέλεια, γι ‘αυτό βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση.
Τώρα μπαίνει ως ερώτημα, από εδώ και πέρα τι γίνεται;
-Γύρω στα 63 δις είναι τα χρήματα που κερδίζει το κράτος από τη λειτουργία της οικονομίας. Γύρω στα 58 δις, είναι τα χρήματα τα οποία χρειάζεται για να λειτουργήσει. Έχουμε δηλαδή ένα ποσό 3 με 5 δις κυμαινόμενο, όφελος από την πραγματική μας οικονομία. Αυτό όμως αντιλαμβάνεστε ότι εξανεμίζεται, κάθε φορά όταν πρέπει να προσθέσουμε στα έξοδα τον δανεισμό και τα τοκοχρεολύσια. Ο δανειακός χάρτης της χώρας είναι διαμορφωμένος ως εξής: Περίπου 156% του ΑΕΠ είναι το χρέος της χώρας. Αυτό το χρέος δεν μπορεί να υπηρετηθεί με όρους πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν οι ελληνίδες και οι έλληνες, όσο και αν πληρώνουν από το υστέρημα τους, να καλύψουν τα χρήματα που έχει δανειστεί η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα πρέπει να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και αυτό θα πρέπει να γίνει από μια κυβέρνηση ισχυρή και αξιόπιστη. Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να αναζητήσουμε και νέες πηγές εσόδων που θα αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας. Νέες πηγές εσόδων δεν υπάρχουν παρά μόνο στη πραγματική οικονομία και από τις μελέτες που εμείς κάνουμε στο πλαίσιο της γραμματείας προγράμματος, προκύπτουν ότι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι σε 4-5 τομείς.
Πρώτον: Πρωτογενής τομέας, αλλά όχι με τις επιδοματικές πολιτικές που λειτουργεί σήμερα και με το στρεβλό συνεταιριστικό κίνημα. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και εξαγωγική κατεύθυνση στα αγροτικά μας προϊόντα τα οποία πρέπει να έχουν υψηλή ποιότητα.
Δεύτερον: Ενέργεια, έχουμε στη Θράκη γεωθερμία ανεκμετάλλευτη, έχουμε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν οι Κινέζοι, έχουμε τον νέο σταθμό υγροποιήσεως που ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε μια σειρά από πράγματα που έχουν παγώσει, όπως είναι οι αγωγοί.
Τρίτον: ο τουρισμός, που συμβάλει στο ΑΕΠ και θα μπορούσε με θετικές πολιτικές να πολλαπλασιάσει τα έσοδα της χώρας.
Τέταρτο: η παιδεία, όσο κρατούμε καθηλωμένη την ανώτατη εκπαίδευση στο κρατικό μονοπώλιο και όσο τα πανεπιστήμια δεν λειτουργούν και το άρθρο 16 δεν αναθεωρείται, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε έσοδα από ξένους φοιτητές που θα έρθουν εδώ με δίδακτρα.
Πέμπτον: ναυτιλία, η οποία είχε 200 δις δολάρια οφέλη την τελευταία δεκαετία. Υπολογίζεται ότι 300 δις ευρώ είναι οι καταθέσεις που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια αλλά στο ξένο τραπεζικό σύστημα, 65 δις από αυτές τις καταθέσεις ήταν στο ελληνικό σύστημα και έφυγαν τον τελευταίο χρόνο από τις απειλές ή τις αναστατώσεις που επέφερε η κυβέρνηση.
Έχετε δίκαιο, αλλά γιατί δεν προχώρησαν αυτά όταν ήσαστε στην εξουσία;
-Επί ΝΔ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4%, δηλαδή ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανεργία ήταν 6,8% το 2008. Επίσης το ΑΕΠ της χώρας ήταν για πολλά δις περισσότερο από ότι είναι σήμερα. Δεν συνυπολογίζονταν τότε οι κρατικές εγγυήσεις για να δανείζονται οι εποπτευόμενοι, από το κράτος, οργανισμοί. Ήρθε το ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενο ότι είναι ειλικρινές και ότι εφαρμόζει κανόνες διαφάνειας, τους συμπεριέλαβε για να συκοφαντήσει την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα δεν μπορεί να τα μαζέψει. Και ρωτώ, όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τις κρατικές εγγυήσεις τις συμπεριλαμβάνουν στο δημόσιο χρέος και έλλειμμα; Όχι. Διότι δεν υπήρχαν για πάρα πολλά χρόνια ενιαίοι κανόνες στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Εμείς αυτοακροτηριαστήκαμε και από εκεί που δανειζόμασταν με ένα επιτόκιο το οποίο ήταν χαμηλότερο από της Γερμανίας, ίσως και κάτω από 2%, φτάσαμε σήμερα με τα Spread εκτιναγμένα να δανειζόμαστε με 15 και με 20% και έχουμε αποκλειστεί από τις αγορές.
Υπάρχουν επιχειρήσεις στην περιοχή μας, οι οποίες οφείλουν ποσά στο δημόσιο, στην εφορία ή όπου αλλού. Οφείλουν πχ 60.000, 100.000, 500.000, 1 εκατομμύριο, σ’ αυτές τις ίδιες επιχειρήσεις το δημόσιο χρωστάει πολλαπλάσια χρήματα. Εάν γινόταν συμψηφισμός θα σωζόταν οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας, με πολύ χαμηλότερο κόστος, δεν θα χρειαζόταν να γίνονται έκτακτα προγράμματα πενταμήνων, για να δώσουμε ψωμί σε κάποιους και θα μπορούσε να λειτουργήσει υγιώς η τοπική αγορά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Δεν το κάνουν, γιατί θέλουν να σμιλεύουν λογιστικά τα μεγέθη και να παίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων. Δεν έχουν ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία και αυτό είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης, ότι ψηφίζει νόμους, κάνει διακηρύξεις, οργανώνει διαλέξεις, αλλά όταν πρέπει να διοικήσει, δε διοικεί. Αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα γι’ αυτό που σας λέω είναι το υπουργείο Παιδείας.
Το 2008 είχαμε λιγότερους πόρους από ότι έχει σήμερα η κ. Διαμαντοπούλου, παρά ότι ήταν ακόμη εύρωστη η κατάσταση, αλλά στις 11 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν τα σχολεία, τα βιβλία ήταν εκεί και περίμεναν τους μαθητές, τα κενά ήταν όλα καλυμμένα, τα σχολεία λειτουργούσαν και είχαμε χτίσει και 770 νέες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα δεν υπάρχουν βιβλία, δεν υπάρχουν καθηγητές, έχουν κλείσει 1000 σχολεία σε όλη την χώρα, δεν υπάρχουν πιστώσεις για την μεταφορά των μαθητών και δεν υπάρχει και πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία.
Βλέπετε μπροστά μας εκλογές ή πάμε σε πιο σκληρά μέτρα;
-Εγώ νομίζω ότι αναμφισβήτητα ασκείται πίεση με όλα τα μέσα στην Ελληνική κυβέρνηση για να επιδείξει μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Οι κίνδυνοι βεβαίως είναι έξω από την πόρτα μας.
Η επιθυμία, όπως πληροφορούμαι, του πρωθυπουργού είναι να μην γίνουν εκλογές, η κοινωνική έκρηξη όμως που αρχίζει να εκδηλώνεται στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σταδιακά και στην επαρχία, δεν ξέρει μπορεί να προβλέψει κανείς τι επιπτώσεις μπορεί να έχει. Μπορεί να δημιουργήσει και ένα μπλοκάρισμα στην λειτουργία της κυβέρνησης και να προσφύγουμε σε εκλογές. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία και αυτό που έχει σημασία για τη ΝΔ είναι να ετοιμαστεί ριζικά και σε βάθος ώστε να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος και να μπορέσει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή.


planet-greece: Μα καλά, δεν υπάρχει τσίπα ούτε για δείγμα πια σε αυτό τον τόπο; Ξεχάσατε κύριε Στυλιανίδη, πόσους νέους δημοσίους υπαλλήλους χρίσατε πριν από μόλις μερικούς μήνες από τα υπουργικά σας πόστα; Ξεχάσατε την συνύπαξή σας με φορτηγατζήδες (στους οποίους υποσχεθήκατε ομαλή απαλευθέρωση), ταξιτζήδες (...ούτε κουβέντα για απελευθέρωση), και διαφόρων ειδών συνδικαλισταράδες των αμέτρητων ΔΕΚΟ στις οποίες προΐσταστε τότε; Να σας θυμίσουμε και μερικά ονόματα συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που είχτε τοποθετήσει στα Δ/Σ ένα σωρό ΔΕΚΟ, όπως της ΓΑΙΑ ΟΣΕ για παράδειγμα; Να σας θυμίσουμε ότι αυτοί σας οι εκλεκτοί γαλαζοπατέρες - ανεπρόκοποι διατηρούσαν θέση σε ΔΕΚΟ ως εργαζόμενοι με μισθό, και ταυτόχρονα ήταν και σε δυο τρεις άλλες ΔΕΚΟ στα διοικητικά τους συμβούλια; Και επίσης, στο πόσο παραλάβατε το έλλειμα του ΟΣΕ για να το πάτε στα 10 δις; Κύριε Στυλιανίδη, ακόμη δεν πάθαμε αλτσχάιμερ! Μη μας περνάτε κι εσείς για ηλίθιους γιατί μόλις κάτι μήνες πέρασαν από τότε που ζεσταίνατε το κορμί σας στις δερμάτινες Υπουργικές καρέκλες... Στις καρέκλες εσείς... στα σαλόνια ο Πανθρακικός σας! Για κάντε λίγο κράτει... (Άντε να μην θυμίσω τώρα στον κόσμο και τα δημόσια χιλιάρικα του κοσμάκη που χαλάγατε στα πεντάστερα ξενοδοχεία με την σύζυγό σας σε ταξιδάκια αναψυχής...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.