Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τόνοι σκουπιδιών απειλούν να πνίξουν την Αθήνα

Εικόνες σαν κι αυτή είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε στην Αθήνα, μετά την κατάληψη στο αμαξοστάσιου απορριματοφόρων, από εργαζόμενους στην καθαριότητα, που λήγει η σύμβασή τους...





Εργαζόμενοι στην καθαριότητα κατηγορούν τη δημοτική αρχή για κλιμάκωση της έντασης με ευθύνη του δημάρχου και των χειρισμών του. Μιλούν για την απόφαση του Δήμου να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κινητοποίησης των συμβασιούχων στο Κέντρο Υποδοχής Αλλοδαπών αλλά και την αγωγή που κατέθεσε κατά των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων καθαριότητας οι οποίες τελικά κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Τη Δευτέρα ήρθε μια ακόμα κίνηση του Δήμου "για να ρίξει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", μια και, όπως καταγγέλλουν, στην εκδίκαση της προσφυγής συμβασιούχων κατά της απόλυσή τους στα Δικαστήρια οι νομικοί εκπρόσωποι του δήμου ακολούθησαν τη γραμμή να μην συναινούν για έκδοση προσωρινής διαταγής για παραμονή στην εργασία τους, όπως επίσης και να μην συναινούν σε αναβολή υπόθεσης. Οι δυο υποθέσεις συμβασιούχων εκδικάστηκαν χωριστά και είχαν διαφορετική κατάληξη. Στην μια περίπτωση βγήκε προσωρινή διαταγή για να παραμείνουν στην εργασία τους 200 συμβασιούχοι στο Δήμο Αθηναίων, μέχρι την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσής τους ενώ στην άλλη, 400 συμβασιούχοι έλαβαν αναβολή στο δικαστήριο και είναι ξεκρέμαστοι αφού οι συμβάσεις τους έχουν λήξει. Πάντως, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αν. Βαρελάς κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης, σχετικά με τις προσφυγές συμβασιούχων στα δικαστήρια και τις αιτιάσεις για τη στάση της δημοτικής αρχής, ανταπαντά ότι «τονίσαμε ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναλάβαμε συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα βρει όμως τις πόρτες μας κλειστές, όποιος επιχειρεί να εξευτελίσει το θεσμό τη Δικαιοσύνης, επιλέγοντας, με παρελκυστική τακτική, τον δικαστή της αρεσκείας του».

Όλα αυτά συζητήθηκαν με έντονο τρόπο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο. Πάντως, απορρίφθηκε η πρόταση που κατέθεσε προς ψηφοφορία η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κυρία Ελένη Πορτάλιου με την οποία πρότεινε συναίνεση του Δήμου στις δίκες που αφορούν τις προσωρινές διαταγές, που διασφαλίζουν την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων, υποστήριξη όλων των εργαζομένων με βάση τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δέσμευση ότι ο δήμος δε θα προσφύγει στα δικαστήρια και στην αστυνομία κατά των συμβασιούχων. Ο δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπεί σε ψηφοφορία αλλά όταν ρωτήθηκε σχετικά το δημοτικό συμβούλιο, κατά ψήφισαν 18 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, λευκό ένας δημοτικός σύμβουλος (κ. Φ. Δραγούμης από την παράταξη Καμίνη) και υπέρ 17 ψήφοι (όλη η αντιπολίτευση). 
Οι περισσότεροι από τους 400 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των οποίων λήγουν οι συμβάσεις και είναι μετέωροι, κατευθύνθηκαν το μεσημέρι στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού και έκαναν κατάληψη. ΄Όπως επεσήμανε σε δηώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας κ. Ζαφείρης Μιχάλας, «οι εργαζόμενοι με τις συμβάσεις έργου μετά την αρνητική στάση της δημοτικής αρχής να μην συναινέσει ενώπιον της δικαιοσύνης στην παραμονή στην εργασία τους, αυθόρμητα ενεργώντας, κατέλαβαν το εργοτάξιο της Ιεράς Οδού και δεν επιτρέπουν στα απορριμματοφόρα να βγούν για την αποκομιδή. Εξαίρεση γίνεται στα οχήματα που είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό των λαϊκών αγορών, νοσοκομείων και σχολικών συγκροτημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.