- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011
Συμφωνία για στήριξη των τραπεζών με 100 δισ.
Για συμφωνία επί της αρχής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη δημιουργία πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κάνουν λόγο ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters...
«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 100 δισ. ευρώ», δήλωσε η μια πηγή, ενώ μια δεύτερη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για ένα πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών. Σύμφωνα δε με τη Wall Street Journal, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βασίζεται στο αίτημα οι τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια Core Tier 1 στο 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Νωρίτερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει πως η Γαλλία δείχνει υποχωρητικές τάσεις έναντι της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεύρυνσης του EFSF. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του ότι απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στην ενίσχυση του ταμείου διάσωσης μέσω του ΔΝΤ. Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυστηρά την Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Επιπλέον, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των ολλανδικών τραπεζών σε περίπτωση επιβολής φόρου στις οικονομικές συναλλαγές.
Σύμφωνα δε με τον Oλλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάχερ, η γαλλική πρόταση για χορήγηση τραπεζικής άδειας στο EFSF που θα του επιτρέψει να δανείζεται από την ΕΚΤ «δεν αποτελεί πλέον επιλογή». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τραπέζι βρίσκονταν δύο επιλογές, ενώ μεταξύ των χωρών παρατηρούνται «μεγάλες διαφορές». Λεπτομέρειες, όμως, δεν έδωσε.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Reuters, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οποιοδήποτε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σημαντικό και οι τράπεζες δεν μπορούν να βασίζονται στα χρήματα των φορολογουμένων για την ανακεφαλαιοποίησή τους. «Νομίζω πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων. Το σύστημα εγγυήσεων από μόνο του δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στο κεφάλαιο. Είναι εμφανές ότι χρειαζόμαστε ένα σημαντικό haircut για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντερς Μποργκ.
Η ανάπτυξη νέων τρόπων ώστε να χρησιμοποιηθεί το προσωρινό ταμείο διαχείρισης κρίσεων της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους είναι πολύ δύσκολη και παραμένουν ανοικτά πολλά ερωτήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Όπως επεσήμανε, απ’ όσο είναι σε θέση να γνωρίζει, Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν συμφωνήσει στο πώς να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF.
«Όλοι γνωρίζουν την επιφυλακτικότητα της κεντρικής τράπεζας και όλοι γνωρίζουν την επιφυλακτικότητα της γερμανικής θέσης», είχε δηλώσει στις 19 Οκτωβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. «Για εμάς είναι και θα παραμείνει η πιο αποτελεσματική θέση». Την Παρασκευή, ωστόσο, μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε πως «δεν αποτελεί καθοριστικό σημείο συζητήσεων για εμάς». «Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα είναι αποτελεσματικό», τόνισε.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν δήλωσε πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν θα λυθεί με το να διευρύνονται μονίμως τα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «τώρα να πάρουν μια ξεκάθαρη απόφαση για το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα η νομισματική ένωση». Όπως αναφέρει το Reuters, ο ίδιος προειδοποιεί για τους κινδύνους εάν οι χώρες της ΕΕ συνεχίσουν να επιδιώκουν ανεξάρτητες πολιτικές συλλογικοποιώντας τους κινδύνους.
Σύμφωνα με τον Βάιντμαν, δεν θα πρέπει να δοθεί στο EFSF τραπεζική άδεια, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ένας «θανάσιμος δρόμος», εάν οι χώρες είχαν τη δυνατότητα να αρχίσουν να τυπώνουν χρήμα. Παράλληλα, τόνισε πως η αύξηση της μόχλευσης του EFSF αυξάνει τον κίνδυνο και για τους Γερμανούς φορολογούμενους, σημειώνοντας πως «υπάρχει καλός λόγος» γιατί οι ευρωπαϊκές συνθήκες αποτρέπουν τη χορήγηση τραπεζικής άδειας στο EFSF.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.