Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Άλλαξε και αυτό

Οι γιοι και οι κόρες μελλοντικών βασιλιάδων και βασιλισσών της Βρετανίας θα έχουν ίσα δικαιώματα στη διαδοχή του θρόνου, αποφάσισε η Σύνοδος των χωρών της Κοινοπολιτείας... Οι ηγέτες των κρατών αποφάσισαν να αλλάξει ο νόμος που όριζε ότι στη Βρετανία το στέμμα διεκδικεί μία γυναίκα μόνο στην περίπτωση που δεν έχει άνδρα αδελφό.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν στο Περθ, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να κηρύσσει τις εργασίες της Συνόδου.

Η αλλαγή της νομοθεσίας σημαίνει ότι σε περίπτωση που το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του, Κέιτ, είναι κορίτσι, τότε θα μπορεί να ανέλθει στο θρόνο, ακόμα και αν στην οικογένεια υπάρξουν νεότερα αγόρια.

«Για να σας το πω απλά: εάν ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ κάνουν κορίτσι, αυτό το κορίτσι θα είναι κάποτε η βασίλισσά μας» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ένθερμος υποστηρικτής της άρσης του νόμου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει αυτή τη νομοθεσία -που ξεκίνησε να ισχύει 300 χρόνια πριν- ως «ανωμαλία της ιστορίας».

«Υιοθετούμε την ισότητα των φύλων σε όλες τις άλλες πλευρές της ζωής και αποτελεί ανωμαλία ότι στους κανόνες που σχετίζονται με το υψηλότερο δημόσιο αξίωμα, συνεχίζουμε πιστεύουμε στην ανωτερότητα του αρσενικού» είχε δηλώσει.

«Είμαι ενθουσιασμένη. Θα περίμενε κανείς ότι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας θα είχε ενθουσιαστεί για μια αλλαγή που σημαίνει ισότητα για τις γυναίκες σε έναν νέο τομέα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ.

Παράλληλα, καταργήθηκε και ο κανόνας που ορίζει πως μέλος της βασιλικής οικογένειας που παντρεύεται άτομο που ακολουθεί τη ρωμαιοκαθολική πίστη, δεν μπορεί να ανέλθει στον θρόνο.

Στην Βρετανία τον θρόνο διεκδικεί μία γυναίκα, μόνο στην περίπτωση που δεν έχει άνδρα αδελφό - έτσι ανήλθε στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ που είχε μόνο μια αδελφή, τη Μαργαρίτα.

Η συγγραφέας Άλισον Γουίαρ που έχει γράψει πολλά βιβλία που αφορούν τις βασιλικές οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι το στέμμα δεν θα έπρεπε καν να είχε δοθεί στον πατέρα του Ερρίκου του Η΄, Ερρίκο τον Ζ΄, αλλά στη μητέρα του Μάργκαρετ Μποφόρντ.

«Θα γινόταν εκπληκτική μονάρχης: λειτουργούσε στο πολιτικό παρασκήνιο, πονηρή και ύπουλη, και έριχνε τη σκιά της ακόμα και στην σύζυγο του Ερρίκου» αναφέρει η συγγραφέας.

Σε γυναίκα οφείλεται, άλλωστε, και μία από τις χρυσές εποχές της Βρετανίας: υπό την διοίκηση της βασίλισσας Ελισάβετ της Α' η χώρα άνθισε. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α' είναι εκείνη που έρχεται συχνά πρώτη στις προτιμήσεις των Βρετανών ως η αγαπημένη μονάρχης της χώρας.

Η Βρετανία δεν είχε ποτέ νόμο που να απαγορεύει την άνοδο στο θρόνο γυναίκας. Ωστόσο, πάντα οι βασιλιάδες υπήρξαν προτιμότεροι και ακόμα και ηγέτιδες όπως η Ελισάβετ η Α' είχαν να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις που συνόδευαν το φύλο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.