Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τους έχουν τρελάνει στην απάτη

Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Leicester υπολόγισε ότι περίπου 200.000 Βρετανοί πολίτες έχουν πέσει θύμα online απατών με...
ροζ  αποχρώσεις. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κάθε προηγούμενη σχετική εκτίμηση, θέτοντας το πρόβλημα σε εντελώς νέο πλαίσιο. Η εν λόγω μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την SOCA, κρατική υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, είναι η πρώτη προσπάθεια για μια επιστημονική προσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα.
Τέτοιες ροζ απάτες είναι άριστα παραδείγματα μαζικής εξαπάτησης, όπου οι εγκληματίες δημιουργούν πλαστά προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και σελίδες γνωριμιών για να προσελκύσουν τα υποψήφια θύματά τους. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούν κλεμμένες φωτογραφίες (από υπαρκτά πρόσωπα ή επαγγελματίες μοντέλα) για να κάνουν τα προφίλ-δολώματα πιο ελκυστικά.  Αφού κάποιος ενδιαφερθεί και επικοινωνήσει με το πλαστό προφίλ αρχίζει μια περίοδος επικοινωνίας και γνωριμίας. Όμως κάποια στιγμή οι απατεώνες προφασίζονται κάποια έκτακτη οικονομική ανάγκη και ζητούν δανεικά. Αρκετά θύματα πείθονται και δίνουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά πριν ανησυχήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά...
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Leicester βρήκαν ότι το 52% των 2.000 ερωτηθέντων γνώριζε την ύπαρξη του φαινομένου, ενώ 2% δήλωσε ότι γνώριζε προσωπικά κάποιο θύμα τέτοιας απάτης. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει την άποψη των διωκτικών αρχών ότι αυτός ο τύπος απάτης δεν δηλώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τα θύματα. Η συνηθέστερη αιτία απόκρυψης από τις αρχές είναι η «ντροπή» ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το θύμα δεν το αναφέρει ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πάρει τα χρήματά του πίσω.
Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας και με αναγωγή στον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας, προκύπτει ότι τα θύματα τέτοιων απατών στο «νησί» αγγίζουν τις 200.000! Η ψυχολόγος Monica Whitty που ηγήθηκε της έρευνας δήλωσε ότι τέτοιες απάτες έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο λόγω των ποσών που χάνονται, αλλά κυρίως για την ψυχολογική επίπτωση που αφήνουν στα θύματα.
Μιλώντας για τα στοιχεία της έρευνας ο αρμόδιος της SOCA κ. Colin Woodcock, ανέφερε ότι μετά από τέτοιες περιπτώσεις άτομα που εξαπατήθηκαν και έχασαν μεγάλα ποσά έφτασαν μέχρι και την αυτοκτονία! Επισήμανε μάλιστα ότι οι σπείρες έχουν αποκτήσει τέτοια εμπειρία που έχουν την πολυτέλεια να προετοιμάζουν τα θύματά τους για μεγάλα διαστήματα δημιουργώντας αληθοφανείς ηλεκτρονικές σχέσεις, μπορώντας να αντιληφθούν την καλύτερη στιγμή για να ζητήσουν χρήματα.
Όπως εμφατικά αναφέρει ο κ. Woodcock «είναι πολύ σημαντικό να μη στέλνει κανείς χρήματα σε πρόσωπα που γνωρίζει μέσω Internet, ιδίως αν δεν τα έχουν συναντήσει ποτέ από κοντά».
Το διάστημα 2010-11, 592 θύματα δήλωσαν τέτοια περιστατικά και μάλιστα 203 εξ αυτών παραδέχτηκαν ότι είχαν χάσει πάνω από 5.000 στερλίνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ερευνητές της SOCA είδαν «δωρεές» που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις 240.000 στερλίνες. Μάλιστα οι απατεώνες έχουν λύσεις ακόμα και για όσους αντιστέκονται και δεν στέλνουν χρήματα, εμπλέκοντάς τους σε κύκλους ξεπλύματος χρήματος (π.χ. πείθοντάς τους να δεχτούν κάποια κατάθεση για λογαριασμό τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.