«Είστε υπαίτιοι για όλα, έχετε την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας» είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος µαινόµενος κατά των τραπεζιτών σε κλειστή συνάντηση που είχε µαζί τους την περασµένη Δευτέρα το απόγευµα στο γραφείο του επί της οδού Ζαλοκώστα. Η αιτία της συνάντησης ήταν η εθνική διαπραγµατευτική γραµµή για το «κούρεµα» του δηµοσίου χρέους. Ολοι γνώριζαν βέβαια ότι τέτοια «εθνική γραµµή» δεν υπάρχει αφού η ελληνική πολιτική ηγεσία θεωρείται εξίσου αφερέγγυα µε...
τη χώρα και έχει αποκλειστεί από όλες τις διαπραγµατεύσεις. Προς το παρόν όµως η πολιτική και οικονοµική ελίτ εξακολουθεί να παριστάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Πέραν του προέδρου της Ενώσεως Τραπεζών και προέδρου της Εθνικής κ. Β. Ράπανου, στη συνάντηση συµµετείχαν ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταµβακάκης, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλος, ο διευθύνων σύµβουλος της Alpha κ. Δ. Μαντζούνης, ο γενικός διευθυντής της Alpha κ. Σπ. Φιλάρετος, ο διευθύνων σύµβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραµούζης, ο διευθύνων σύµβουλος του ΤΤ κ. Κλέων Παπαδόπουλος και ο κ. Στ. Λεκάκης από την Πειραιώς.
Στη συνάντηση της Δευτέρας ο κ. Νανόπουλος παρουσίασε µια µελέτη του επικεφαλής του Τµήµατος Μελετών της Eurobank κ. Γκίκα Χαρδούβελη στην οποία υποστηρίζεται ότι ένα ενισχυµένο πρόγραµµα επαναγοράς οµολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα ήταν µια λύση περισσότερο επωφελής από το σχεδιαζόµενο δραστικό «κούρεµα». Ο κ. Βενιζέλος ελαφρώς δυσφόρησε, µια που γνωρίζει ότι µια τέτοια στρατηγική, της οποίας υπήρξε ως τον Ιούνιο θερµός υποστηρικτής, δεν µπορεί πλέον να προταθεί από την Ελλάδα.
Το «κρίσιµο λάθος» έγινε από τον κ. Φιλάρετο, ο οποίος «τόλµησε» να διατυπώσει την εκτίµηση ότι αν είχαν τηρηθεί οι ελληνικές δεσµεύσεις, τότε ενδεχοµένως θα είχε αποφευχθεί η κατάρρευση της συµφωνίας της 21ης Ιουλίου. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χειρίστηκε εν λευκώ τη συµφωνία, αντέδρασε µε τρόπο που άφησε άφωνους τους τραπεζίτες. Σύµφωνα µε ορισµένες πηγές, εκφράστηκε εµµέσως πλην σαφώς και πάντοτε σε υψηλότατους τόνους υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών ως ένα είδος τιµωρίας.
Η αντιπαράθεση Παπανδρέου - Βενιζέλου
Σύµφωνα µε ανώτατες κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίµου που παρακολουθεί αθόρυβα και συστηµατικά τις κινήσεις του αντιπροέδρου έθεσε βέτο και επέβαλε η ενίσχυση να γίνει µε την έκδοση κοινών µετοχών. «Συνέβη µια σιωπηλή αντιπαράθεση στην οποία ο Βενιζέλος υποχώρησε» διαβεβαιώνει κυβερνητική πηγή. Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος υιοθέτησε τη θέση περί κρατικοποίησης αφού έκρινε ότι µπορεί να αποτελέσει αποτελεσµατικό πολιτικό όπλο.
|Ο έλεγχος στους δανειστές
Τα κεφάλαια που θα διατεθούν από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας ανήκουν στους ξένους δανειστές και κατά συνέπεια ο νόµος που η κυβέρνηση επέβαλε δεν οδηγεί (διά των κοινών µετοχών) στην κρατικοποίηση αλλά στην «ευρωκρατικοποίηση» των τραπεζών, δηλαδή στον αφελληνισµό τους. «Κρατικοποίηση τραπεζών» στη σηµερινή Ελλάδα σηµαίνει το πέρασµα του ελέγχου στους ξένους δανειστές και πολλοί απορούν πώς η κυβέρνηση µεθόδευσε, υποστηρίζει και προωθεί µια τέτοια εξέλιξη! Πολλοί εκτιµούν ότι το εκτεταµένο «κούρεµα» του χρέους θα αποτελέσει τον Δούρειο Ιππο για τον αφελληνισµό του τραπεζικού συστήµατος αφού σχεδόν όλες οι τράπεζες, παρά τις διαβεβαιώσεις των διοικήσεών τους περί του αντιθέτου, είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσουν ενίσχυση από τους χτυπηµένους από την κρίση διεθνείς επενδυτές. Και είναι πολύ δύσκολο να αναπληρώσουν απώλειες («κούρεµα») ύψους 50% επί των περίπου 48-50 δισ. ευρώ που έφτασαν σήµερα να κατέχουν σε ελληνικά οµόλογα επειδή το κράτος εµµέσως τις υποχρέωσε να «επενδύουν» τις καταθέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στις δηµοπρασίες οµολόγων και στις εκδόσεις εντόκων γραµµατίων προκειµένου να συντηρηθεί η ρευστότητα και να καθυστερήσει η χρεοκοπία του! Κατά συνέπεια, πολλοί εκτιµούν ότι, παρά τις προσπάθειες της Εθνικής και της Alpha - Eurobank, αν το «κούρεµα» φθάσει το 50%, καµία τράπεζα δεν θα αποφύγει την «ευρωκρατικοποίηση».
Φόβος για «ευρωκρατικοποίηση»
Η «ευρωκρατικοποίηση» των τραπεζών θα αποτελέσει µε τη σειρά της έναν «δεύτερο Δούρειο Ιππο» για τον αφελληνισµό της ελληνικής οικονοµίας, αφού ξένοι εµπειρογνώµονες συνδεδεµένοι µε ξένα συµφέροντα θα τοποθετούνται στις τράπεζες, θα ελέγχουν τα επιχειρηµατικά δάνεια και θα επηρεάζουν τη µεταβίβαση των χτυπηµένων από την κρίση (µεγάλων και µεσαίων) ελληνικών επιχειρήσεων σε νέους ιδιοκτήτες (και σε τιµή ευκαιρίας). Συµπέρασµα; Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, που παραδέχθηκε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, δεν είναι µια αφηρηµένη έννοια αλλά έχει συγκεκριµένη πρακτική έκφραση, άκρως εξευτελιστική, σε κάθε όψη της οικονοµικής και της πολιτικής ζωής. Με δυο κουβέντες, όπως παραδέχονται πολιτικοί και τραπεζικοί κύκλοι, µέσα στο 2012, την ώρα που ο λαός θα φυτοζωεί µε πενιχρές συντάξεις, ισοπεδωµένα εισοδήµατα και τεράστια ανεργία, η χώρα θα αλλάζει χέρια. Η «ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ»
«Η Μέρκελ θέλει να πάρει για να δώσει»
Η πρόβλεψη για ενίσχυση των τραπεζών µε προνοµιούχες (και όχι µε κοινές) µετοχές θα µπορούσε να αποτελέσει ανάχωµα στο επερχόµενο κύµα αφελληνισµού των τραπεζών (και µέσω των τραπεζών ολόκληρης της ελληνικής οικονοµίας), αλλά, όπως λέει κορυφαίος οικονοµικός παράγοντας στο «Βήµα της Κυριακής» αναφερόµενος στην πολιτική των δύο µεγάλων κοµµάτων, «την ώρα που έχει µπει µέσα ο εχθρός, εκείνοι κάνουν ανταρτοπόλεµο». Το µέλλον της χώρας παίζεται στη «γαλλογερµανική ρουλέτα» και εµπλέκεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό και οικονοµικό πρόβληµα, λένε γνώστες των κρίσιµων συζητήσεων στο Βερολίνο και στο Παρίσι ενώ εκτιµούν ότι η ευρωπαϊκή ύφεση και το διευρυνόµενο κόστος της προστασίας του ευρώ και της στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν πείσει τη Γερµανία να επιβάλει κούρεµα στο ελληνικό χρέος που πολύ δύσκολα θα είναι χαµηλότερο του 45%. Η καθυστέρηση των αποφάσεων δηµιουργεί επιπλοκές στην εκταµίευση της 6η δόσης σπρώχνοντας το κράτος όλο και πιο κοντά στην εσωτερική στάση πληρωµών. Θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές θα επιδιώξουν να ενσωµατώσουν στο νέο πακέτο την τοποθέτηση επιτρόπων στα υπουργεία χωρίς την έγκριση των οποίων δεν θα πραγµατοποιείται καµία δαπάνη. «Η Μέρκελ θέλει κάτι να πάρει για να δώσει» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός σε κλειστή σύσκεψη. Ο κ. Παπανδρέου αναµένει ότι θα βρεθεί σήµερα προ ασφυκτικών πιέσεων, αλλά γνωρίζει ότι µέτρα όπως η µεταβίβαση του δικαιώµατος υπογραφής δαπανών σε ξένους επιτρόπους δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από το Υπουργικό Συµβούλιο και θα οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης. Εν τω µεταξύ πολιτικοί µε µεγάλη πείρα στα ευρωπαϊκά και στα οικονοµικά µεταδίδουν έντονη ανησυχία. Σε κατ’ ιδίαν συζήτησή του µε κυβερνητικό στέλεχος ο πρώην υπουργός Οικονοµικών κ. Ι. Παπαντωνίου φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι κούρεµα πάνω από 35% δύσκολα θα θεωρηθεί από τις αγορές «εθελοντικό» και µπορεί να ερµηνευτεί ως «πιστωτικό γεγονός» που ενδεχοµένως αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να υποστηρίζει µεσοπρόθεσµα τη ρευστότητα των τραπεζών. Η ευρωζώνη, κλονισµένη και σαστισµένη από τη βιαιότητα της κρίσης, µπορεί να «χάσει την Ελλάδα» και να επικεντρωθεί σε µια προσπάθεια να περιορίσει τις οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες των ατυχών χειρισµών µέσα στα ελληνικά σύνορα.
πηγή: ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.