Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τι τραβάει και αυτός ο εγκέφαλος

Eπιστήμονες ανακάλυψαν πως η διαβίωση σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κυκλοφοριακής μόλυνσης μπορεί να μειώσει την επίδοση των ανθρώπων στα τεστ γνώσεων....



Βρήκαν πως τα άτομα άνω των 51 ετών, που διαβίωναν σε μολυσμένες περιοχές, είχαν χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις από τα άτομα εκείνα που διέμεναν σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής μόλυνσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμα και όταν τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν στην κοινωνική και μορφωτική τους κατάσταση.
Μία δεύτερη μελέτη σε ζώα έδειξε και αυτή πως τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από τους ντιζελοκινητήρες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μάθηση και τη μνήμη, μειώνοντας το μέγεθος των νευρώνων του εγκεφάλου.
Η Δρ. Melinda Power, από το τμήμα επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, στη Βοστώνη, δήλωσε πως η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που σχετίζεται με την κυκλοφορία των οχημάτων, φαίνεται πως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η γνωστική εξασθένιση και βλάβη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Η μελέτη μας δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κυκλοφοριακή κίνηση, και ειδικά από τα καυσαέρια των εξατμίσεων, ενδεχομένως να παίζει έναν ρόλο.»
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που σχετίζεται με την κυκλοφοριακή κίνηση, στην παγκόσμια γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων αντρών.»
«Όταν ερευνήσαμε εάν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση στις επιπτώσεις, βρήκαμε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει μεγαλύτερες ακόμα γνωστικές επιπτώσεις στους καπνιστές ή τους υπέρβαρους και παχύσαρκους. Αν και εστιάσαμε την έρευνά μας στους άνδρες, πιστεύω πως τα ευρήματά μας βρίσκουν εφαρμογή και στις γυναίκες.»
Η μελέτη εξέτασε τη μέση έκθεση σε όλη τη διάρκεια ζωής στη μόλυνση από την κυκλοφοριακή κίνηση και τις επιδόσεις στα γνωστικά τεστ 680 ανδρών, ηλικίας μεταξύ 51 και 97 ετών.
Όσοι ζούσαν σε περιοχές με διπλάσια ποσοστά αιθάλης (μαύρος άνθρακας) από εκείνες με χαμηλή ρύπανση, είχαν 1.3 περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις.

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα πως εάν τα ποσοστά της αιθάλης διπλασιάζονταν σε μία περιοχή, συγκριτικά με μία άλλη, οι επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των ατόμων εκείνης της περιοχής ισοδυναμούσαν με τη γήρανση κατά δύο σχεδόν χρόνια.Η δρ. Power πρόσθεσε: «Η ατμοσφαιρική μόλυνση που σχετίζεται με την κυκλοφοριακή κίνηση είναι ένα περίπλοκο μείγμα αερίων και μορίων και φαίνεται να προκαλεί φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Υπάρχουν ακόμα στοιχεία που δείχνουν πως τα πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν δυσλειτουργία.»
Στη δεύτερη, ξεχωριστή μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ohio State, βρήκαν πως η έκθεση σε μικρά σωματίδια ρύπανσης, γνωστά ως ΡΜ2.5s προκάλεσε αύξηση στα ποσοστά φλεγμονωδών μορίων στον εγκέφαλο των ζώων.
Βρήκαν πως τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε ατμόσφαιρα μολυσμένη με τα συγκεκριμένα αυτά μόρια για δέκα μήνες, έδειχναν σημάδια εξασθένισης στην ικανότητα μάθησης και μνήμης, συγκριτικά με εκείνα που βρίσκονταν σε φιλτραρισμένο αέρα.
Οι ερευνητές βρήκαν πως ένα τμήμα του εγκεφάλου των ζώων, γνωστό ως ιππόκαμπος, που ευθύνεται για τη μνήμη και τη μάθηση, είχε παρουσιάσει μείωση σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των νευρώνων των ποντικιών που είχαν εκτεθεί στη ρύπανση.
Η Laura Fonken, από το πρόγραμμα συμπεριφορικής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Τα δεδομένα δείχνουν πως η μακροχρόνια έκθεση στα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου, μπορούν να αλλοιώσουν τις παρορμητικές αποκρίσεις και να προκαλέσουν βλάβη στην αντίληψη.»
Τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν συσχετιστεί ήδη με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και οι επιστήμονες βρήκαν πως η ρύπανση από τους ντιζελοκινητήρες μπορούν να σκληρύνουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος.
Υπολογίζεται πως πάνω από 20 πόλεις στη Βρετανία εκλύουν ρύπους σε διπλάσια επίπεδα από αυτά που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Μία επίσημη μελέτη της Επιτροπής για τις Έσω Επιπτώσεις των Ατμοσφαιρικών Ρύπων έδειξε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφαιρεί περίπου δύο χρόνια από τη ζωή 200.000 ανθρώπων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη και την περασμένη χρονιά η Κυβέρνηση προειδοποίησε πως βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 300 εκατ. λιρών, επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ποιότητα του αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.