Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν όχι μόνο τη ζωή των χρηστών αλλά και τον εγκέφαλο, καταδεικνύει βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσο περισσότερους... διαδικτυακούς "φίλους" έχει κάποιος, τόσο περισσότερη φαιά ουσία υπάρχει σε τέσσερα τμήματα του εγκεφάλου του.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings, οι ερευνητές εξέτασαν τρισδιάστατες τομογραφίες εγκεφάλου 125 φοιτητών από το Λονδίνο.
Οι μαγνητικές τομογραφίες κατέδειξαν σχέση ανάμεσα στον αριθμό των "φίλων" που έχει κάποιος στο Facebook και το μέγεθος ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου του.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των διαδικτυακών "φίλων" κάθε εθελοντή, καθώς και τον αριθμό των πραγματικών του φίλων.
Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των διαδικτυακών "φίλων" κάποιου με την ποσότητα φαιάς ουσίας (σ.σ.: εγκεφαλικός ιστός στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες) σε τέσσερα τμήματα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την κοινωνική διάδραση, τη μνήμη, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τον αυτισμό.
Πρόκειται για την αμυγδαλή, τη δεξιά άνω κροταφική αύλακα, την αριστερή μέση κροταφική έλικα και τον δεξιό ενδορινικό φλοιό.
Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών "φίλων", με τους οποίους κάποιος διατηρεί επαφή, σχετίζεται με τον αριθμό των πραγματικών φίλων.
Το πάχος της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή φάνηκε ότι σχετίζεται με τον αριθμό των πραγματικών φίλων που διατηρούσαν οι συμμετέχοντες στον κοινωνικό τους κύκλο, ενώ το μέγεθος των υπόλοιπων τριών περιοχών φάνηκε να συνδέεται με τον αριθμό των διαδικτυακών επαφών.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα διαλευκάνει εάν η χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ενισχύει την φαιά ουσία ή εάν οι χρήστες που διαθέτουν συγκεκριμένες δομές εγκεφάλου έχουν την προδιάθεση να κάνουν φίλους.
"Τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα ασκούν τεράστια επιρροή στους χρήστες τους, ωστόσο για την ώρα κατανοούμε πολύ λίγα ως προς την επίδραση που προκαλούν στον εγκέφαλό μας. Όλο αυτό έχει οδηγήσει στη θεωρία ότι το Διαδίκτυο είναι κακό για εμάς" δήλωσε ο ερευνητής Τζέρεντ Ρις από το UCL.
Και προσθέτει: "Θα μπορούσαμε λοιπόν, δανειζόμενοι πανίσχυρα εργαλεία από τον χώρο της νευροεπιστήμης να απαντήσουμε σε κάποια από τα σημαντικά αυτά ερωτήματα - δηλαδή, ποιες είναι οι επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων και συγκεκριμένα των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων στον εγκέφαλό μας".
Οι επιστήμονες ωστόσο που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται ότι δεν διαφωτίστηκαν για το εάν το Ίντερνετ είναι καλό ή κακό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.