Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στήριξης του Πρωθυπουργού

Τελικά, όπως γράφαμε νωρίτερα στο planet-greece, (διαβάστε εδώ) έτσι και έγινε. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, λίγο μετά τις...





3.00 τα ξημερώματα, ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση. «Το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του. Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, τον χρόνο και το ερώτημα, αφού προηγουμένως αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης.

Σύντομα θα συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος μεχρι το δημοψήφισμα.

Κατά την αποχώρησή τους, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν πως άσκησαν κριτική για την απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όμως τελικά ο λόγος του Πρωθυπουργού φέρεται να τους έπεισε και αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Κριτική και προβληματισμός από κορυφαίους υπουργούς

'Οπως έγινε γνωστό από νωρίς, έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα, φέρεται να διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Κριτική ήταν και η στάση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση.
Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, θέτοντας θέμα έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.

Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε ανένδοτος στην απόφασή του για το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το δημοψήφισμα θα είναι μία καθαρή εντολή και ένα καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ». «Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πορεία τηςν Ελλάδας εντός του ευρώ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές από τις ανακοινώσεις του θα είναι βραχύβια».


Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Αγγελος Τόλκας εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.