Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αλλάζει η κατάσταση...

H οικογένεια Fairfax που ίδρυσε και ανέπτυξε το μεγάλο αυστραλιανό εκδοτικό συγκρότημα Fairfax Media, που ελέγχει τις εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας («The Age», «Sydney Morning Herald» και «Financial Review)... πούλησε και τις τελευταίες μετοχές που διέθετε στην εταιρία.
Για πρώτη φορά, μετά από 180 χρόνια, η οικογένεια Fairfax δεν έχει μετοχές στην εκδοτική της εταιρία και αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως η διαπίστωση ότι το τέλος των εφημερίδων, τουλάχιστον στη σημερινή τους μορφή, πλησιάζει.

Η κίνηση της Fairfax, σε συνδυασμό με αλλαγές που έκανε ο Ρούπερτ Μέρντοχ στο αυστραλιανό συγκρότημά του, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι οι εφημερίδες μετατρέπονται σε πολυμέσα για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον Ρότζερ Κόλμαν, της εταιρίας CCZ Equities, έως το 2020 δεν θα υπάρχουν κερδοφόρες έντυπες εφημερίδες στην Αυστραλία.
Μερικές, λέει ο ίδιος, ίσως γίνουν παθητικές σε ένα δυο χρόνια.

Οι λόγοι είναι πολλοί και ένας απ’ αυτούς είναι το διαδίκτυο όπου οι ενδιαφερόμενοι «βρίσκουν τα πάντα και δωρεάν».
Όχι για πολύ, όμως. Τουλάχιστον, όσον αφορά το συγκρότημα Μέρντοχ. Ήδη, η εφημερίδα του «The Australian» θα ακολουθήσει το παράδειγμα της «Wall Street Journal» και θα αρχίσει να χρεώνει για μέρος της ύλης που διαθέτει στο ίντερνετ.

Το παράδειγμά της, αν στεφθεί από επιτυχία, ίσως το ακολουθήσει και το συγκρότημα Fairfax.
Παράλληλα και τα δυο συγκροτήματα, που ελέγχουν το σύνολο των ημερήσιων και κυριακάτικων εφημερίδων της Αυστραλίας, έχουν καταφύγει στις νέες πλατφόρμες που τους παρέχει η νέα τεχνολογία, τόσο για την αύξηση των εσόδων τους και της αναγνωσιμότητάς τους όσο και για την παροχή εκ παραλλήλου νέων ευκαιριών στους διαφημιζομένους για διαφημιστική προβολή.

Οι έντυπες εκδόσεις συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο όγκο εργασιών των εφημερίδων, αλλά οι ψηφιακές πλατφόρμες επιτρέπουν στα έντυπα να διευρύνουν σημαντικά το αναγνωστικό τους κοινό μέσω ίντερνετ, iPad, κινητών τηλεφώνων κ.ά.

Ως στροφή των εφημερίδων του Ρούπερτ Μέρντοχ (ελέγχουν το 70% της αυστραλιανής αγοράς) προς τις νέες τεχνολογίες ερμηνεύεται και η αντικατάσταση του γενικού διευθυντή της News Limited (της αυστραλιανής εταιρίας του).

Ο γενικός διευθυντής της, κ. Χάρτιγκαν, παραιτήθηκε και στην θέση του τοποθετήθηκε ο έως πρόσφατα γενικός διευθυντής της Foxtel, Κιμ Ουίλιαμς.
Η αλλαγή αυτή ίσως να έχει να κάνει και με την βούληση του κ. Μέρντοχ να «τα φτιάξει» με την κυβέρνηση Γκίλαρντ, στην οποία ασκεί μετωπική επίθεση εδώ και μήνες.

Ειδικότερα τώρα που η κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για τα μέσα ενημέρωσης, με την εταιρία News Limited να είναι στο επίκεντρο της έρευνας αυτής.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μέρντοχ ανέλαβε πρόεδρος και του αυστραλιανού βραχίονα της εταιρίας του.

Κάποιοι λένε ότι, παρά τις αντιδράσεις, «ζεσταίνει» την καρέκλα για έναν από τους γιούς του για να τον αντικαταστήσει.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο σύνολό τους η κυκλοφορία των αυστραλιανών εφημερίδων παρουσίασε πτώση κατά 3,7% αλλά οι εκδότες δηλώνουν «ικανοποιημένοι», αν ληφθεί υπόψη το οικονομικό κλίμα που επικρατεί. Υποστηρίζουν ακόμα ότι, παρά την κρίση, οι εφημερίδες φτάνουν σε περισσότερο κόσμο από τα άλλα μέσα ενημέρωσης και έχουν μεγαλύτερη επιρροή.
Πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα είναι η «Herald Sun» (Μέρντοχ) της Μελβούρνης με 481.573 φύλλα και πρώτη κυριακάτικη είναι η «Sunday Telegraph» (επίσης, του Μέρντοχ) του Σίδνεϊ με 606.101 φύλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.