Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μάχη γιγάντων για την ΑΟΖ μας

Ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον
Πετρελαϊκοί γίγαντες, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εταιρειών... που αγόρασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Γνωστοί γίγαντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας αλλά και πιο μικροί διεθνείς παίκτες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας, η αμερικανικών συμφερόντων Exxon Mobil, η βρετανική BP, η ολλανδικών συμφερόντων Shell, η εταιρεία Petronas της Μαλαισίας αλλά και η ρωσική Gazprom συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο εταιρειών που αγόρασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό πιθανών υδρογονανθράκων.

Τις πληροφορίες για το μεγάλο ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
«Πολλές είναι οι εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί ή έχουν αγοράσει τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, χωρίς, ωστόσο, να προχωρεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.

«Αυτό που μπορώ να πω», πρόσθεσε, «είναι ότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, είναι πάρα πολλές οι εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, κάτι που προδιαθέτει πως το ενδιαφέρον από μέρους των διαφόρων εταιρειών για τον 2ο γύρο αδειοδότησης θα είναι σημαντικό».
Από τη στιγμή, ανέφερε, «που έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο να προκηρυχθεί συγκεκριμένα πλέον η διαδικασία του 2ου γύρου αδειοδότησης, θα δούμε και στην πράξη πώς μεταφράζεται αυτό το ενδιαφέρον».

Συνεργασία με το Ισραήλ
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ισραηλινού Υφυπουργού ότι το Ισραήλ επιθυμεί να καταστούν Ελλάδα και Κύπρος κέντρα μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τέτοιες δηλώσεις.

Ωστόσο, ανέφερε ότι «είναι γνωστό το γεγονός ότι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ διεξάγονται συζητήσεις και βρισκόμαστε σε επαφή στον τομέα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Εξάλλου, απαντώντας σ' ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή ΑΟΖ έχει σχέση με την εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτή δεν είναι νέα πληροφορία, έχει δημοσιευθεί και πριν από αρκετές εβδομάδες ότι κατεβαίνει ρωσικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή».

Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια πολύ επίκαιρη από γεωστρατηγικής άποψης περιοχή, είναι πάντοτε σημαντική η στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών στην περιοχή».

Ενημερώθηκαν οι Ευρωπαίοι
Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέσω της βελτίωσης των ενεργειακών υποδομών και των δικτύων, ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία ενημέρωσε τους ομολόγους της για τις εξελίξεις σε σχέση με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τα μέτρα που έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει η κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ξαφνικής ενεργειακής κρίσης που προέκυψε τον Ιούλιο.

Αναφορικά με το βασικό θέμα της ημερήσια διάταξης, η κ. Αντωνιάδου στην παρέμβασή της ανέφερε ότι η Κύπρος καλωσορίζει τον προτεινόμενο Κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, που στοχεύει στην πλήρη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις πρόνοιες του Κανονισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με τα έργα που θα συμβάλουν στην έξοδο από την ενεργειακή απομόνωση συγκεκριμένων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Περαιτέρω, η κ. Αντωνιάδου τόνισε ότι η Κύπρος καλωσορίζει τις προτάσεις για τους διαδρόμους φυσικού αερίου που προτείνονται ως προτεραιότητες προς ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, συνδέοντας την Ευρώπη με νέες πηγές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε η Υπουργός, κάποιοι από τους διαδρόμους που προτείνονται στον Κανονισμό, όπως ο Νότιος Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου, θα μπορούν να έχουν εφαρμογή σε σχέση με την Κύπρο, στο βαθμό που θα εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία
«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στις προκλήσεις και την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης, αλλά η Κύπρος θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης σε χαιρετισμό του στη εκδήλωση «Ημέρα Τιμής των Απόστρατων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς», στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Στραυροβούνι.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως «παρακολουθούμε με ψυχραιμία όσα συμβαίνουν με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο».
«Η Κύπρος, με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα με γενική αναγνώριση και σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων της από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως στις δύσκολες ώρες που περνούμε η Εθνική μας Φρουρά αποτελεί την ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να επιδιωχθεί εμπλοκή Κυπρίων
Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση με τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, με την προϋπόθεση της επιδίωξης εμπλοκής στη διαδικασία αυτή και της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη σαφή προϋπόθεση όμως ότι οι διαδικασίες θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας, ότι θα γίνουν σεβαστοί και θα τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί των δημοσίων προσφορών, ότι θα έχουν εμπλοκή στην ετοιμασία των νέων συμβολαίων όχι μόνον η Νομική Υπηρεσία του κράτους, που πολύ σωστά έχει εμπλακεί, αλλά και το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους».

Αναγκαία η ολοκληρωμένη στρατηγική
Την ικανοποίηση του ΔΗΚΟ για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Επίτροπος Ενέργειας του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του για την ανάγκη χάραξης μιας ολοκληρωμένης και περιεκτικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Βότσης κάλεσε, παράλληλα, την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου να επαναφέρει τις εξουσιοδοτήσεις τόσο για τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη όσο και για τους άλλους λειτουργούς της Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βότσης είπε πως το ΔΗΚΟ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «έστω και καθυστερημένα, με την οποία εξουσιοδοτείται η αρμόδια Υπουργός να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Με την απόφαση αυτή επανατονίζεται η αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε.

Ο κ. Βότσης είπε πως πρώτιστος και σταθερός στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και νομιμότητας.

Ο κ. Βότσης κάλεσε ακόμα την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει και να εμπλέξει στις διαδικασίες και στις διαπραγματεύσεις την ΔΕΦΑ, αναθέτοντάς της ουσιαστικό και ενεργό ρόλο. «Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε, «πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η ΔΕΦΑ είναι ο καθολικός εισαγωγέας και προμηθευτής φυσικού αερίου στην Κύπρο και αυτό θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί, και ως 100% ιδρυμένη κρατική υπηρεσία, θα πρέπει να λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Δημοσίου στον τομέα του φυσικού αερίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.