Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παραίτηση Λοβέρδου με γραπτή του παρέμβαση,εαν δε συγκροτηθεί κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας.


Πριν από λίγο παρενέβη με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες ενόψει της ψηφοφορίας το βράδυ.

Αναλυτικά η δήλωση του Α. Λοβέρδου:..



«Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση.

Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση.

Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.

Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή. Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.

Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτικό με βάση το οποίο λειτουργώ».

Από το μεσημέρι σήμερα, αναμένονται ισχυρές πιέσεις εντός και εκτός Βουλής στον Γιώργο Παπανδρέου για να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψήφος εμπιστοσύνης, δηλαδή, κατ’ ουσίαν αποτελεί ψήφο απομάκρυνσης από την πρωθυπουργία.

Ισχυρότατες, εξάλλου, είναι οι πιέσεις και από τις Βρυξέλλες τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταλήξουν άμεσα σε κυβέρνηση συνεργασίας, διαφορετικά όπως διαμηνύουν, η χώρα θα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ. Στο δε εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη και βουλευτές φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη πριν το βράδυ στο θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για να παραμείνει στην εξουσία όσο διάστημα είναι δυνατόν.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει οι συζητήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβουν σήμερα σάρκα και οστά, ώστε να δοθεί ένα επιχείρημα σε διαφωνούντες βουλευτές να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, αφού θα επιβεβαιωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί από την πρωθυπουργία.
Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τόσο ως προς τον χαρακτήρα, όσο και ως προς την διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Α. Σαμαράς μιλάει για μια κυβέρνηση έξι το πολύ εβδομάδων, ενώ στην τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που (αφού θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Δεκεμβρίου η δανειακή σύμβαση) θα έχει διάρκεια ζωής το λιγότερο έως τον Φεβρουάριο, καθώς τότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Η μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα απαιτηθεί το διάστημα της θητείας της να υλοποιήσει πολύ σκληρά μέτρα, όπως π.χ. αυτά προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο ή να αντιμετωπίσει δύσκολες υποθέσεις, όπως π.χ. ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου. Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης, ωστόσο, είναι έτοιμοι σήμερα, ώστε να συζητήσουν αυτές και πολλές άλλες λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους της ΝΔ, αν και η άλλη πλευρά συμφωνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.