Μειώθηκαν κατά 300 οι λήπτες επιδόματος από το κράτος.Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις αλλοδαπών για παροχή πολιτικού ασύλου, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κάτω από 900...
Κατά 300 μειώθηκαν οι πολιτικοί πρόσφυγες που λαμβάνουν επίδομα από το κράτος, ενώ σημαντική μείωση σημειώθηκε στην εισροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης. Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικοί πρόσφυγες που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα μειώθηκαν από τους 1600 στους 1300.
Όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και όταν δεν βρίσκουν δουλειά, το κράτος οφείλει να τους παρέχει επίδομα. «Η προσπάθειά μας», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, «είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σε επαγγέλματα στα οποία προσλαμβάνονται κατά κύριο λόγο αλλοδαποί».
Όσον αφορά τις αιτήσεις αλλοδαπών για παροχή πολιτικού ασύλου, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κάτω από 900, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, και αυτό οφείλεται στην επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, οι 200 από αυτούς που αναμένουν εξέταση των αιτήσεών τους, βρίσκονται ήδη στους χώρους υποδοχής, όπου τα έξοδα καλύπτονται κατά 85% από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για τους παράνομους μετανάστες, όπως είχε χαρακτηριστεί κατά το παρελθόν, καθώς όπως είπε, έχει μειωθεί στο ελάχιστο η παράνομη μετανάστευση από τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, φέτος 452 παράνομοι μετανάστες έχουν εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα, σε σύγκριση με 4 με 5 χιλιάδες που εισέρχονταν τα περασμένα χρόνια.
Ο προϋπολογισμός και οι άξονες
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού λέγοντας ότι συνεχίζεται ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του προϋπολογισμού για το 2012 με σημαντικά έργα ανάπτυξης και συνεχίζεται η κοινωνική πολιτική, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει κοινωνικά προγράμματα ιδιαίτερα στον στεγαστικό τομέα. Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως τους είχε αναλύσει ενώπιον της Επιτροπής.
Μεταναστευτική πολιτική
Όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για όλη την προεργασία που έχει κάνει το Υπουργείο αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. «Το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο είναι το αρμόδιο Συμβούλιο που διαμορφώνει τη μεταναστευτική και την πολιτική ασύλου της Ε.Ε.», είπε, και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο έχει πάρει ήδη πολλά μέτρα για να θέσει τις προτεραιότητες και να ετοιμάσει κατά τον καλύτερο δυνατό βαθμό την ανάληψη της Προεδρίας.
«Με βάση αυτές τις πολιτικές, κάτι για το οποίο δεχόμαστε τα συγχαρητήρια της Ε.Ε., έχουμε βελτιώσει κατά πολύ τα πράγματα όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, γι’ αυτό η Κύπρος τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει πολύ διαφορετικά στοιχεία από τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε. «Δεν είμαστε πλέον η χώρα με τους περισσότερους αιτητές ασύλου, έχει μειωθεί κατά πολύ το ρεύμα των παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα και αυτό δείχνει ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει, μπορούμε να διαχειριζόμαστε αυτούς τους τομείς κατά τον καλύτερο δυνατό στόχο».
Παραθέτοντας τα στοιχεία του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι μόνο 452 πέρασαν παράνομα από τα κατεχόμενα σε αντίθεση με πριν από λίγα χρόνια που έφθαναν τις πέντε χιλιάδες, και από αυτούς μόνο οι 300 αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, που οι αιτήσεις από αυτούς που περνούσαν από τα κατεχόμενα ήταν περίπου 900. Το 2009 ήταν 1500 και το 2008 ήταν 2500, πρόσθεσε.
Τα στεγαστικά σχέδια
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ από τα στεγαστικά σχέδια, στο πλαίσιο της στόχευσης των κοινωνικών παροχών της Κυβέρνησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, και πρόσθεσε πως στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει μια μικρή μείωση γιατί θα γίνει μια καλύτερη στόχευση.
Η μείωση των χορηγιών στους Δήμους
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε ότι έχει καταβληθεί μια προσπάθεια μείωσης των δαπανών, η οποία δεν είναι ικανοποιητική, καθώς οι δαπάνες για το 2012 επανέρχονται στο επίπεδο του 2010, αφού το 2011 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές και υπήρξε μια αύξηση στις δαπάνες του Υπουργείου.
Ο κ. Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι υπάρχει μια σημαντική μείωση των χορηγιών προς του Δήμους, όταν αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. «Το τεράστιο σφάλμα που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση έγκειται στο γεγονός ότι αποφασίσαμε εδώ και αρκετά χρόνια αντί να συνενώσουμε Δήμους, αντί να περιορίσουμε τον αριθμό των Δήμων της Κύπρου, να έχουμε 40 διαφορετικούς Δήμους, και αντί να έχουμε έξι, επτά ή οκτώ βιώσιμους Δήμους έχουμε σαράντα καταχρεωμένους Δήμους», είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι λανθασμένη είναι και η γραμμή που ακολουθείται στην πολιτική της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. «Ενώ είχαμε μια έντονη και βαθύτατη οικονομική ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ενώ εκκρεμούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα -γήπεδα γκολφ, μαρίνες και άλλα- βλέπουμε μιαν ασύγγνωστη καθυστέρηση στην προώθηση και έκδοση αδειών, βλέπουμε τη μη υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης, μέχρι σήμερα έχουμε μόνο 45% υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος.
Και δεν μας φτάνουν όλα αυτά», συνέχισε, «λόγω της έλλειψης ρευστότητας των δημόσιων ταμείων ακόμα και στα έργα που υλοποιούνται και προωθούνται, υπάρχει μια δυστοκία πληρωμής». «Όλα αυτά», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, «συνδράμουν στην περαιτέρω ύφεση της οικονομίας με έναν τρόπο που πολύ σύντομα, πολύ φοβούμαι, θα συνδράμει στην χρεοκοπία αρκετών επιχειρήσεων της οικοδομικής βιομηχανίας και στην αύξηση της ανεργίας».
Αδυναμίες στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων
«ΜΕΣΑ από τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τους δήμους και τις κοινότητες θα οδηγηθούμε και πάλι σε αύξηση προσωπικού χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζεται το τεράστιο, δυσανάλογο και συγκριτικά μεγαλύτερο μέγεθος χρέους, που έχουν οι δήμοι και κοινότητες, σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης. «Δεν δικαιολογείται», είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «να συνεχίσει η παρούσα οικονομική πολιτική για τους δήμους, χωρίς να τίθενται, μέσα από τη μεταρρύθμιση, στόχοι για εξοικονόμηση χρημάτων, με αποτέλεσμα να διογκώνεται συνεχώς το χρέος τους».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες, είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί σε μείωση της τάξης του 16%. «Πρέπει να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται περί κοινωνικής πολιτικής όταν μιλάμε για το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων», υπογράμμισε. Για τους πολιτικούς πρόσφυγες, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να πληρώνει σε απόλυτους αριθμούς πέραν του 1,4-1,5 εκ., μηνιαίως. Ανέφερε, τέλος, ότι σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Εσωτερικών «δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα άμβλυνσης του γραφειοκρατικού φόρτου».
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στα επιδόματα των πολιτικών προσφύγων, λέγοντας για την πρόταση της Κυβέρνησης για αποδέσμευση 1,4 εκ. ευρώ για να πληρωθούν τα επιδόματα αυτά: «Αποδείχθηκε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν διερευνούν ικανοποιητικά τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ληπτών δημοσίου βοηθήματος».
«Κύπριοι και ξένοι λήπτες δημοσίου βοηθήματος λαμβάνουν αυτό το βοήθημα στη βάση ότι είναι άποροι, ότι δεν έχουν πόρους, ότι είναι άνεργοι. Όμως, όσον αφορά τους αλλοδαπούς, ομολόγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχουν αδυναμίες στον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό και λόγω έλλειψης συνεργασίας από τις Τράπεζες υπάρχουν αδυναμίες στον έλεγχο των καταθέσεών τους. Άρα, ενδεχομένως, κάποιοι από αυτούς που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα και παρουσιάζονται ως δυσπραγούντες, να μην το δικαιούνται. Αλλά γι' αυτούς δεν θα γίνει καμία περικοπή, ούτε θα υπάρχουν επιπλέον έλεγχοι για τα εισοδηματικά τους κριτήρια», κατέληξε ο κ. Περδίκης.
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.