Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εφυγε ο Leven

Πέθανε ο σπουδαίος Σκοτσέζος μουσικός Jackie Leven σε ηλικία 61 χρονών, καθώς εδώ και αρκετό καιρό πολεμούσε τον καρκίνο....
Τραγουδοποιός, μοναχικός ανένταχτος καβαλάρης, εκπληκτικός ερμηνευτής με καθηλωτική φωνή.

Στην 40χρονη και πλέον μουσική διαδρομή του έγινε γνωστός με τη δημιουργία των νεο-κυματιστών Doll by Doll από το 75 ως το 1982. Μάλιστα στο τελευταίο τους δίσκο ο Jackie Leven είχε ως καλεσμένο κιθαρίστα τον David Gilmour των Pink Floyd.

Κατόπιν η ατομική πορεία, μερικές φορές με το ψευδώνυμο Sir Vincent Lone, αλλά κυρίως με το όνομά του έδωσε μια σειρά σπουδαίων δίσκων (και για όσους θέλουν την καταξίωση μέσα από την κατάταξη σε λίστες, το ότι το περιοδικό Q τον κατέταξε ως δημουργό ενός από τους ΄100 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών... είναι μια ασυνήθιστη στιγμή για το lo-fi του).

Ποιητής και μυθοπλάστης, ακόμα και στη συναυλία του στη Θεσ/νίκη μας έλεγε ιστορίες για το πως συμπεριφέρθηκε απέναντι στο ποτό, στη μονοτονία της καθημερινότητας. Μέχρι και με τον συγγραφέα Ian Rankin συνεργάστηκε. Aντισυμβατικός ο ίδιος παρέμενε τυπικός απένταντι στην Cooking Vinyl αλλά πάντα ενδιάμεσα κυκλοφορούσε επιπλέον δίσκους για τους φίλους του που συχνά μοίραζε στις συναυλίες του.

Δοκιμάστηκε σκληρά στη ζωή του, νίκησε συχνά πάθη πιοτού και ναρκωτικών. Ακόμα και μια συναυλία προς τιμήν της πριγκίπισσας Diana έκανε για έναν οργανισμό κατά των ναρκωτικών.

Το ότι παρέμεινε στην αφάνεια και μακριά από τη δημοσιότητα δεν ήταν μια αδικία του συστήματος, αλλά μια δικιά του επιλογή. Το έργο του όμως είναι σημαντικό και θα παραμείνει αυθεντικό και αψεγάδιαστο.

Τυχεροί κάποιοι που τον είδαμε ζωντανά στη Θεσσαλονίκη σε μια όμορφη συναυλία που διοργάνωσε το Atraktos, και μια μέρα αργότερα παρέα με το Μικρό Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.