Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ελικόπτερο – ρομπότ πετάει πάνω από το Θερμαϊκό


O "BIG BROTHER" πάνω από το Θερμαϊκό είναι γεγονός! Την πρώτη του πιλοτική πτήση, θα κάνει το ελικόπτερο-ρομπότ του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του ΑΠΘ, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, πάνω από τα νερά του Θερμαϊκού...

Αφορμή στάθηκε η συνεργασία του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με το δήμο Δέλτα, οι οποίοι δημιουργούν για πρώτη φορά, κεντρική βάση δεδομένων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η επίδειξη της μεθοδολογίας παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοτόπων θα γίνει στις 13.00 στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων στις εκβολές του Λουδία.
Το ελικόπτερο- ρομπότ (Unmanned Aerial Vehicle-UAV), το οποίο δεν είναι επανδρωμένο, θα εφαρμόσει νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με τη χρήση των υπό προμήθεια σταθμών και του υφιστάμενου ειδικού εξοπλισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Θα εξοπλισθεί με σπεκτροραδιόμετρο και θα έχει τη δυνατότητα της λήψης real time δεδομένων και φωτογραφιών και δημιουργίας της φασματικής "υπογραφής" των φυτοπλαγκτικών οργανισμών.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Δέλτα Νίκος Γιουτίκας, η πλευρά του Θερμαϊκού, όπου έχουν στηθεί οι σταθμοί μέτρησης του εργαστηρίου του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Ζαλίδη, δέχεται τα νερά τεσσάρων ποταμών (Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα) και πολλών στραγγιστικών τάφρων. «Οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις του Εργαστηρίου θα μας βοηθήσουν να λάβουμε οριστικά και μόνιμα μέτρα όλοι οι συναρμόδιοι κι επιτέλους με συνεννόηση και κεντρικό συντονισμό τον πλέον κατάλληλο φορέα το ΑΠΘ».
 «Γενικός σκοπός του έργου είναι να συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αειφορική χρήση των θαλάσσιων πόρων μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργαλείων για την εφαρμογή δράσεων», επισημαίνει ο επικεφαλής του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Γ.Ζαλίδης και προσθέτει: «Μέσω του έργου πιστεύω ακράδαντα ότι θα "αρθούν" ορισμένοι από τους περιοριστικούς παράγοντες για την επίτευξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της Αειφόρου Ανάπτυξης».
Έμμεσα ωφελούμενοι σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πέρα από τους Θεσσαλονικείς και τους κατοίκους της όμορφης αυτής πόλης και οι υπόλοιποι "χρήστες" του παράκτιου χώρου όπως οι βιοκαλλιεργητές και οι  επιστημονικοί φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.