Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Νομικές διέδοξοι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής .Τι πρέπει να κάνετε;

Η προ των πυλών νέα μείωση των τακτικών αποδοχών μας, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου και τη μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από το νέο έτος, δημιουργεί ένα οικονομικό περιβάλλον ακόμα πιο ασφυκτικό για κάθε έναν από εμάς. Προκειμένου να προσφέρουμε στοιχειώδη ενημέρωση και ενδεχομένως βοήθεια σε όλους τους εργαζομένους, αναζητήσαμε τις δυνατότητες που...


 προσφέρονται από το νόμο προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη το δυνατόν ελάφρυνση στις πλέον σοβαρές δαπάνες, τα ενοίκια και τα δάνεια.

Τι νομικές διέξοδοι υπάρχουν σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής ενοικίων και δανείων;

1. Ενοίκια

Λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων πολλοί ιδιώτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενοικίου που έχουν. Προβλέπεται κάποια ευνοϊκή νομική ρύθμιση για αυτούς;

Δεν υπάρχει κάποιος νόμος, αλλά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις του αστικού κώδικα. Δηλαδή απλά ο ενοικιαστής - στις εμπορικές μισθώσεις αλλά και στις μισθώσεις κατοικιών- μπορεί να επικαλεστεί την οικονομική κρίση και να αιτηθεί μείωση του ενοικίου που δίνει. Έχουν δε εκδοθεί και σχετικές αποφάσεις, υπάρχει δηλαδή νομολογία.

Συγκεκριμένα εφαρμόζονται τα άρθρα του αστικού κώδικα :

288 : "Ο οφειλέτης έχει υποχρέωση να εκπληρώσει την παροχή όπως απαιτεί η καλή πίστη αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη"

388 : ‘'Αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης μεταβλήθηκαν ύστερα από λόγους που ήταν έκτακτοι και δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη ενόψει και της αντιπαροχής έγινε υπέρμετρα επαχθής, το δικαστήριο μπορεί κατά την κρίση του, με αίτηση του οφειλέτη, να την αναγάγει στο μέτρο που αρμόζει και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμα......."

2. Δάνεια
Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των δανείων τι δυνατότητες παρέχονται στους δανειολήπτες;

Ο νόμος 3869/2010

Ο νόμος 3869/2010, ή νόμος «Κατσέλη» όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, είναι ένας ρηξικέλευθος νόμος ο οποίος έδωσε και δίνει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υπερδανεισμού και της υπερχρέωσης σε τραπεζικά ιδρύματα. Όπως αναφέρει και η Αιτιολογική Έκθεση του νόμου « Η εισοδηματική στενότητα, τα υψηλά επιτόκια στο χώρο ιδίως της καταναλωτικής αλλά και της στεγαστικής πίστης, οι επιθετικές πρακτικές προώθησης των πιστώσεων, ατυχείς προγραμματισμοί και απρόβλεπτα γεγονότα στη ζωή των δανειοληπτών αποτελούν κάποιους από τους κυριότερους παράγοντες που, δρώντας υπό την απουσία θεσμών συμβουλευτικής υποστήριξης των καταναλωτών σε θέματα υπερχρέωσης συνέβαλαν στην αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών που, αδυνατώντας να αποπληρώσουν εν συνεχεία τα χρέη τους, υπέστησαν και υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες.»

Ποιες είναι όμως βασικές προβλέψεις και τα βασικά σημεία του νόμου και ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του ;

Αφορά δανειολήπτες που δεν είναι έμποροι. Επίσης δεν εντάσσονται εταιρείες. Επομένως ενδεικτικά υπάγονται στο νόμο δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, νοικοκυρές, εισοδηματίες, άνεργοι κλπ.

Αφορά στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια από πιστωτικές κάρτες και όλα τα προσωπικά δάνεια.

Οδηγεί υπό συνθήκες σε μεγάλο κούρεμα του χρέους και στη διάσωση της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη.

Είναι καλύτερο για τον οφειλέτη να μην έχει ακίνητο απ’ ότι να έχει ακίνητο. Ο λόγος είναι ότι ο νόμος προβλέπει για τον μη έχοντα ακίνητο οφειλέτη τετραετή χρόνο αποπληρωμής της οφειλής με μία μηνιαία δόση (δηλαδή 48 δόσεις). Αν έχεις ακίνητο ο χρόνος της ρύθμισης πηγαίνει έως την 20ετία και εφόσον τηρηθεί διασώζεις το ακίνητο σου.

Δεν μπαίνουν στον νόμο και στη ρύθμιση δάνεια που ελήφθησαν το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο (Ειρηνοδικείο).

Η αίτηση αυτή έχει τρία βασικά στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο επιχειρείται να συμβιβαστεί ο οφειλέτης με την τράπεζα πριν το δικαστήριο. Το δεύτερο στάδιο είναι του λεγόμενου δικαστικού συμβιβασμού όπου επιχειρείται ένας συμβιβασμός ενώ η υπόθεση βρίσκεται πλέον σε δικαστική τροχιά (έχει δηλαδή κατατεθεί αίτηση στο Ειρηνοδικείο). Και το τρίτο στάδιο είναι αυτό του δικαστηρίου το οποίο αποφασίζει πλέον δεσμευτικά για την τύχη των χρεών του οφειλέτη.

Ο νόμος 3869/2010 είναι πράγματι και στην πράξη ρηξικέλευθος και δίνει λύσεις. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες. Το πρώτο είναι ότι αν και θεωρητικά και νομικά μπορείς να κάνεις όλη τη διαδικασία μόνος σου χωρίς δικηγόρο, πρακτικά αυτό είναι δύσκολο, και κινδυνεύει η αίτηση σου να απορριφθεί διότι υπάρχουν πολλά «δύσκολα» σημεία στο νόμο και τη διαδικασία που ένας πολίτης είναι δύσκολο να τα διεκπεραιώσει μόνος του. Το καλύτερο είναι να υπάρχει νομικός παραστάτης (δικηγόρος) ώστε να υπάρχουν αυξημένες ελπίδες επιτυχίας της όλης διαδικασίας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα δικαστήρια σε μεγάλο ποσοστό εκδίδουν ευνοϊκές αποφάσεις για τους δανειολήπτες. Ο νόμος δηλαδή λειτουργεί, και αξίζει κάποιος που αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του να ενταχθεί σε αυτόν ώστε να απαλλαγεί από τα χρέη πληρώνοντας πολύ λιγότερα από αυτά που χρωστάει. Εάν υπάρχει πρώτη κατοικία ο νόμος έχει ρητή πρόβλεψη ότι για να τη σώσεις πρέπει να πληρώσεις μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας, ανεξάρτητα αν χρωστάς μεγαλύτερο ποσό. Παραδείγματος χάριν δανειολήπτης χρωστάει στις τράπεζες 250.000 ευρώ και έχει πρώτη κατοικία εμπορικής αξίας 150.000 ευρώ, εφόσον υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου θα πληρώσει 127.500 και τα υπόλοιπα χρέη του θα διαγραφούν και θα απαλλαγεί οριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει ήδη βγει απόφαση που απαλλάσσει οφειλέτη από χρέη 200.000 ευρώ (διαγράφονται) και τον υποχρεώνει να πληρώσει 52.000 ευρώ σε μήκος 14 ετών σώζοντας και την πρώτη κατοικία του. Επίσης σε άλλη απόφαση σταθμό το Ειρηνοδικείο Λάρισας διέγραψε συνολική οφειλή ύψους 26.179 ευρώ για άνεργη γυναίκα, η οποία πλέον δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα στις τράπεζες.

Συνοψίζοντας, η βασική επιδίωξη του νόμου είναι να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους διασφαλίζοντας τους ένα μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Ο νόμος «Κατσέλη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται ο νόμος 3869/2010, είναι ένας από τους ελάχιστους φιλολαϊκούς νόμους που έχει νομοθετηθεί, ο οποίος πράγματι (έχουν ήδη εκδοθεί πάρα πολλές ευνοϊκές αποφάσεις) δίνει λύση σε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης στις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.