Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Στις αποθήκες αραχνιάζει το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού (σου φέρνει αναγούλα η ιστορία των Ελλήνων... Αννούλα;;;)


Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσαλικίδης*

Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στις σχολικές αίθουσες, αραχνιάζει στις αποθήκες του υπουργείου Παιδείας επειδή φαίνεται πως κάποιοι ενοχλούνται από...


το ελληνοκεντρικό περιεχόμενο του. Πρόκειται για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού, την ευθύνη του οποίου έχει ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας ο ομότιμος -πλέον- καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κολιόπουλος. Το συγκεκριμένο σχολικό εγχειρίδιο επρόκειτο να αντικαταστήσει το… διάσημο βιβλίο της κυρίας Ρεπούση, η διανομή του οποίου στα
σχολεία το Σεπτέμβριο του 2006, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων για το προκλητικό περιεχόμενό του.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης, όπως ονομάστηκε κατά τη μοντέρνα εκδοχή, η σφαγή των Ελλήνων της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ποιος μπορεί, ακόμη, να ξεχάσει την προσπάθεια εξωραϊσμού της περιόδου της Οθωμανικής κατοχής και την «εξαφάνιση» όλων των μορφών του αγώνα του 1821, όπως και τις τόσες ακόμα ιστορικές ανακρίβειες που οδήγησαν στην απόσυρση του βιβλίου από τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη το 2007.


Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε. Και ενώ το καινούργιο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄δημοτικού είναι έτοιμο, κάποιο «αόρατο» χέρι εμποδίζει τη διανομή του, με αποτέλεσμα να διδάσκονται από το παλαιό βιβλίο Ιστορίας, που είχε προηγηθεί του πολυπολιτισμικού ιδεολογήματος της κυρίας Ρεπούση.

Ποιος φταίει;
Η «Κ» αναζήτησε τον επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Γιάννη Κολιόπουλο και τον συνεργάτη του κύριο Ιάκωβο Μιχαηλίδη, επίκουρο καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ, οι οποίοι αφήνουν σαφώς να εννοηθεί πως το περιεχόμενο του βιβλίου δεν βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω ότι το θέμα είναι πολιτικό, με την έννοια ότι η υπουργός Παιδείας διαφωνεί με τις δικές μας τοποθετήσεις όπως έχουν διατυπωθεί μέσα στο βιβλίο. Αν κρίνω από τους ανθρώπους που περιβάλλουν την υπουργό, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δεν συμφωνεί να καλλιεργηθεί η εθνική ταυτότητα μέσα στο σχολείο» μας δηλώνει ο κ. Κολιόπουλος.

Να σημειωθεί εδώ, ότι την εποχή που ανατέθηκε στον καθηγητή, που είναι μέλος της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η συγγραφή του βιβλίου, ο κ. Κολιόπουλος είχε χαρακτηριστεί ως «ιστορικός της δεξιάς» από τους γνωστούς «προοδευτικούς» κύκλους και επιστήμονας «ακραίων συντηρητικών πεποιθήσεων». Μάλλον στα χαρακτηριστικά αυτά οφείλεται η ανεξήγητη καθυστέρηση και η σωρεία δικαιολογιών που προβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το βιβλίο έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την παιδαγωγική και τη διδακτική του επάρκεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε στους συγγραφείς του βιβλίου, πως η αιτία για τη μη έγκαιρη διανομή του βιβλίου οφείλεται στην καθυστερημένη παραλαβή του. Μόνο που οι υπεύθυνοι λησμονούν (άθελα τους;) μια βασική λεπτομέρεια: Το βιβλίο έφτασε στα χέρια τους το Μάιο και τα φετινά βιβλία τυπώθηκαν τον Οκτώβριο, μιας και στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς μοιράστηκαν στους μαθητές τα περίφημα dvd.

Πολιτική η απόφαση
«Είναι το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο στην Ελλάδα το οποίο έχει δοκιμαστεί πιλοτικά στα σχολεία και έχει βαθμολογηθεί σχεδόν με άριστα. Βέβαια η απόφαση διανομής κάθε σχολικού εγχειριδίου είναι αποκλειστικό προνόμιο, με βάση το Σύνταγμα, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Το εάν θα μοιραστεί ή όχι είναι πολιτική απόφαση. Εμείς σεβόμαστε την όποια απόφαση λάβει το υπουργείο Παιδείας αφού το έργο μας ως επιστήμονες έχει αξιολογηθεί με άριστα» επισημαίνει από την πλευρά του ο κύριος Ιάκωβος Μιχαηλίδης, μέλος της συγγραφικής ομάδας.

Θολή η απάντηση του υπουργείου
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο ερώτημα γιατί δεν έχει διανεμηθεί ακόμη το βιβλίο στους μαθητές είναι θολή, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «υπάρχει η βούληση το βιβλίο να πάει στα σχολεία ως νέο εκπαιδευτικό υλικό μαζί με τα νέα προγράμματα σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης», παραπέμποντας τη διανομή του για του χρόνου και… βλέπουμε.


Η δημοσιογραφική έρευνα, όμως, επιβάλλει να παρουσιάσουμε και την άλλη πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, το όνομα του κ. Ιωάννη Κολιόπουλου, τέσσερα μόλις χρόνια πριν, συνδέθηκε με το βιβλίο ιστορίας της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, το οποίο προκάλεσε εξίσου θύελλα αντιδράσεων, λόγω συγκεκριμένων αναφορών στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα. Ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος φέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου ότι έχει επιληφθεί της συγγραφής των κεφαλαίων που αφορούν την περίοδο έως τη συνομολόγηση της συνθήκης της Λωζάνης (1923), γράφοντας για το Μακεδονικό αγώνα αναφέρει τα εξής στις σελίδες 65-66:
-«Ήταν ο Μακεδονικός αγώνας ένας σκληρός πόλεμος ανταρτών Ελλήνων και Βουλγάρων, οι οποίοι πολεμούσαν αλλήλους, καθώς και εναντίον των Τούρκων…»
-«…Ο σκληρός αγώνας στη Μακεδονία και για τη Μακεδονία δοκίμασε επί πέντε σχεδόν χρόνια (1904–1908) την αντοχή των γηγενών, που έπρεπε να επιλέξουν στρατόπεδο. Πολλοί Έλληνες έπεσαν θύματα των Βουλγάρων και πολλοί Βούλγαροι θύματα των Ελλήνων».
-«Οι Βούλγαροι είχαν ανάλογους ήρωες τον Γκότσε Ντέλστεφ και τον Γιάννε Σαντάνσκυ από τη Μακεδονία και άλλους από τη Βουλγαρία».

Να θυμίσουμε, τέλος, στους αναγνώστες ότι το συγκεκριμένο βιβλίο με όλα αυτά τα «μαργαριτάρια» αξιολογήθηκε από τον γνωστό σε όλους καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ κύριο Αθανάσιο Βερέμη...

πηγή: Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ 10/12/11, από το taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.