Ακούγεται σαν όνειρο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρώτη στη σχετική λίστα με την διαφθορά στην Ευρώπη. Πρώτη είναι η...
Βουλγαρία! Στην κατάταξη η υψηλότερη θέση και ο υψηλότερος δείκτης αντίστοιχα σημαίνουν και την ελάχιστη διαφθορά. Η Διεθνής Διαφάνεια χρησιμοποιεί μια κλίμακα από 0 έως 10, όπου το 0 σημαίνει "πολύ διεφθαρμένος", ενώ το 10 – "πολύ καθαρός".
Η Βουλγαρία συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά της Διεθνούς Διαφάνειας το 1998. Το 2011 ο διεθνής δείκτης έθεσε τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν ότι τα επίπεδα πολιτικής και διοικητικής διαφθοράς στη Βουλγαρία παρουσιάζουν μόνιμη αρνητική τάση από το 2009, όταν το επίπεδο διαφθοράς της χώρας ήταν 3,8. Το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας μέχρι τώρα στην κατάταξη ήταν το 4,1 το 2004 και το 2007.
"Στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια ο δείκτης της διαφθοράς μειώνεται", επισημαίνει η Βάνια Νούσεβα, γενική συντονίστρια στο Σύνδεσμο "Διαφάνεια χωρίς σύνορα" που είναι το βουλγαρικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας. "Εξαίρεση αποτελεί η Πολωνία, όπου πραγματοποιήθηκε μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων, ως αποτέλεσμα των οποίων από το 2009 ο δείκτης αυξάνεται και φέτος έφτασε το 5,5. Για τη Βουλγαρία ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά για το 2011 συνέλεξε και συνόψισε τα στοιχεία 13 διεθνών οργανισμών. Τα στοιχεία δείχνουν τη συχνότητα και το ύψος των δωροδοκιών στην πολιτική και τον δημόσιο τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τις εντυπώσεις εγχώριων και ξένων ειδικών, τις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κύκλους, την εκτίμηση των εμπορικών κινδύνων", επισημαίνει η Βάνια Νούσεβα.
"Τα κράτη της ΕΕ που δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των χρεών τους και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, παρουσιάζουν τάση μείωσης του ύψους του δείκτη της διαφθοράς", συνεχίζει η ίδια. "Στις χώρες αυτές παρατηρείται και κατάρρευση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς. Στα πλαίσια της έρευνας για τη Βουλγαρία χρησιμοποιήθηκαν και δύο νέες πηγές που δίνουν αρκετά χαμηλές εκτιμήσεις για τη χώρα μας. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητα της ποινικής δικαιοσύνης. Για τη Βουλγαρία προβληματικός παραμένει και ο τρόπος χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.