Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μπαράζ ανατιμήσεων στα ράφια

Οι ανατιμήσεις, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δημοσιεύει το «Εθνος », έγιναν σε όλη την γκάμα των φθηνών βασικών αγαθών. ....

Τρόφιμα, γάλατα, απορρυπαντικά, καλλυντικά και χαρτικά ακρίβυναν έως και 23,48% την ώρα που διαρκώς μειώνεται το εισόδημα των περισσότερων Ελλήνων. Οι πολυεθνικές και εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ακριβαίνουν τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, στα οποία καταγράφεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης δαπανών. Πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα είδη, αφού δεν επιβαρύνονται από κόστη διαφήμισης, προβολής στα ράφια και συσκευασίας. Οι όμιλοι του λιανεμπορίου αποκομίζουν καθαρά κέρδη από τη συγκεκριμένη κατηγορία των προϊόντων. Carrefour, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Βερόπουλος και Μασούτης πρωταγωνιστούν στο κύμα ανατιμήσεων, εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν τα «ιδιωτικής ετικέτας» ως μέσο άσκησης πίεσης προς τους προμηθευτές τους, προκειμένου να πετυχαίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στα επώνυμα προϊόντα, οι οποίες όμως δεν περνούν στους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα πολυεθνικά σούπερ μάρκετ έχουν φτάσει στο σημείο να χρωστούν χρήματα έως και έξι μήνες σε βιομηχανίες τροφίμων, καταβάλλοντάς τους έναντι κάποια ποσά με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας.

Πρόσφατα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κάλεσε τις πολυεθνικές αυτές να τακτοποιούν εγκαίρως τις εκκρεμότητές τους, προειδοποιώντας τους με την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας που βάζει συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αποπληρωμή των οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.