Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Καταστρέφουν το Βάι με σχέδιο...προστασίας του!

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης, κρούουν επιστήμονες και φορείς που ζητούν να μην προχωρήσουν οι “δασοτεχνικές” επεμβάσεις στο Βάι, αφού μπορεί να διαταραχθεί όλο το οικοσύστημα! Κι αυτό το καταγγέλουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης με Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η WWF Ελλάς και το Μουσείο Γουλανδρή...
που έχει εκπονήσει παλιότερο πρόγραμμα!
“Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά”, τονίζει με έγγραφό της η WWF Ελλάς, που υπογράφει ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.



Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προειδοποιούν:

“Οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής”, τονίζουν και επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση οικονομικές και θεσμικές συνέπειες για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας!

“Είναι επείγον θέμα και πρέπει όλοι μαζί να το σταματήσουμε”! Την έκκληση αυτή κάνει ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντώνης Ανηψητάκης που έθεσε χθες το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
“Στόχος είναι να απορροφηθούν τα 400.000 ευρώ; Καταστρέφουν το Βάι. Το λένε όλες οι επιστημονικές οργανώσεις, το πανεπιστήμιο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας” είπε ο Ανηψητάκης κι έκανε έκκληση στον περιφερειάρχη να παρέμβει.

Το σχέδιο

Ο φόβος να καταστρέψει μια πυρκαγιά το Βάι (όπως έγινε με τον Πρέβελη) και ο πανικός που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι, οδήγησαν την Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να εκπονήσει ένα σχέδιο-προϋπολογισμού 400.000 ευρώ-για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του.

Το σχέδιο έχει στην ουσία 2 σκέλη που ξεσηκώνει τις αντιδράσεις των
επιστημόνων:

1. Μακροσκοπικό έλεγχο των φοινικοειδών για προσβολές από το ρυγχωτό σκαθάρι τοποθέτηση φερομονικών παγίδων, μικροχειρουργική και χημιή καταπολέμηση των προσβεβλημένων από το σκαθάρι δένδρων, σε μια περιοχή που ορίζεται σε ακτίνα
20 χλμ. από το φοινικόδασος.

ΙΙ. Συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου που υπάρχει μέσα στο φοινικόδασος, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της “ανταγωνιστικής” βλάστησης σε ολόκληρη την έκταση, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και “φυτοπροστασία 13.000 δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των
κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων”.

Οι 2 αυτοί πυλώνες δράσης προκάλεσαν την αντίδραση πρώτα της WWF Ελλάς που τονίζει ότι το πλαίσιο είναι αυστηρό, υπογραμμίζοντας: “Πως, αντίθετα με ό,τι αναφέρεται στις διάφορες μελέτες, από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικόδασους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων”.

Επί της ουσίας των παρεμβάσεων η WWF Ελλάς τονίζει και προειδοποιεί πως δεν είναι λύση για το σκαθάρι η χημική καταπολέμηση, ούτε ο δρόμος 2 χιλιομέτρων σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων:

“1)  Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί προσβολές φοινίκων του Θεόφραστου στη φύση, το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι είναι μια απειλή. Τα προτεινόμενα ωστόσο, δεν θα έχουν κανένα νόημα εάν δεν εφαρμόζονται συνεχώς, για πάντα και με επιμέλεια. Κατά συνέπεια δεν θα λύσουν το πρόβλημα! Δεδομένου του τεράστιου προβλήματος (περιβαλλοντικού, αισθητικού και οικονομικού) που έχει ήδη δημιουργηθεί, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι θεσμικές, αποφασιστικές και δραστικές. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η απαγόρευση της καλλιέργειας και φύτευσης κανάριου φοίνικα σε ολόκληρη την Κρήτη, η σταδιακή απομάκρυνσή του (με πώληση) των υγειών δένδρων από το νησί και η ενδεδειγμένη καταστροφή των προσβεβλημένων, σε συνδυασμό με τη διαρκή παρακολούθηση και των άλλων φοινικοειδών για πιθανές προσβολές. Αυτό θα μειώσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για τον φοίνικα του Θεόφραστου που είναι ο υβριδισμός. Η αρχή μπορεί να γίνει από το Δήμο Σητείας.

ΙΙ) Οι προτεινόμενες “δασοτεχνικές” επεμβάσεις δεν συνάδουν με τη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος (και μάλιστα μοναδικού στην Ελλάδα), αφού ουσιαστικά μορφοποιούν το τοπίο και την βλάστηση (σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ως κηποτεχνικές) με κίνδυνο να αλλοιώσουν μια σειρά από φυσικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος.

Α. Δεν χρειάζεται οδικό δίκτυο 1,5-2χλμ. μια περιοχή 200 στρεμμάτων (το φοινικόδασος καταλαμβάνει μια περιοχή μήκους 800μ. και μέσου πλάτους 250μ.) Κακώς έγινε εξ αρχής και προτείνεται να καταργηθεί. Στη θέση του, η διατήρηση ενός απλού μονοπατίου, μέγιστου πλάτους 1,5-2μ., θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από μικρά οχήματα για ενδεχόμενες διαχειριστικές ανάγκες της περιοχής.

Β. Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Αλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας.

Γ. Ολα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι “ανταγωνιστικά” και δεν πρέπει να “απομακρυνθούν”. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας. Διάφορες επεμβάσεις ενδεχομένως να χρειαστούν (όπως για παράδειγμα μικρής έκτασης καθαρισμοί ή ελεγχόμενη βόσκηση κ.ά.) αλλά αυτές θα πρέπει να εφαρμοσθούν στα πλαίσια εγκεκριμένου προγράμματος διαχείρισης και παρακολούθησης του οικότοπου και του είδους.

Δ. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα.

Ε. Η “φυτοπροστασία 13.000 (!!!) δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων” είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων. Ακούγεται ως η τελευταία λύση σε κάποιο τεκμηριωμένα αξεπέραστο πρόβλημα που απειλεί το φοινικόδασος με άμεση εξαφάνιση. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο”, καταλήγει η WWF Ελλάς.

Το Πανεπιστήμιο

"Το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, είναι ένα ολόκληρο σύστημα", επισημαινει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που καλεί την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε "βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις...!".
Στο έγγραφο που υπογράφουν οι κ. Πέτρος Λυμπεράκης (έφορος Συλλόγων Σπονδυλωτών), Μιχάλης Δρετάκης (βιολόγος - ορνιθολόγος) και Μιχάλης Προμπονάς (φυσικός - περιβαλλοντολόγος), επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πρεπει να γινει αναλυτική μελέτη πριν το αγγίξουν.

CRETALIVE- ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.