Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

JP Morgan: 10 απαντήσεις για τη διάλυση του ευρώ


Το κλίμα πανικού και αβεβαιότητας που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις αγορές δεν έχει καταλαγιάσει παρά τις αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως κατώτερες των περιστάσεων και των προσδοκιών. Χαρακτηριστική είναι έκθεση της JP Morgan έχει τίτλο "Απαντήσεις στις 10 πιο συνήθεις ερωτήσεις.... για τη διάσπαση του Ευρώ". Είναι προφανές ότι τα αιτήματα πελατών ήταν πραγματικά πολλά σε βαθμό που οι αναλυτές να οδηγήθηκαν στη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις απαντήσεις των αναλυτών John Normand και Arindam Sandilya είναι ότι οι πιθανότητες για διάσπαση της Ευρωζώνης ή αποχώρηση/αποβολή κάποιας χώρας είναι πραγματικά πολύ μικρές. Ωστόσο στην έκθεση γίνεται σαφές ότι η συζήτηση για το θέμα θα κορυφωθεί την Ανοιξη και πως οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις θα είναι επίσης έντονες.
Οπερ σημαίνει ότι αν και σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 10-20% όλα μπορούν να ανατραπούν λόγω του κοινωνικού αναβρασμού της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις αγορές και τις πολιτικές ισορροπίες.

Οι... ερώτησεις
Οι επενδυτές ρωτούσαν πως θα μπορούσε να διασπαστεί το ευρώ και ποιες θα ήταν οι διάδοχες ισοτιμίες.
Ποιες οι συνέπειες της διάλυσης του ευρώ και η διάδοχος κατάσταση;
Πως θα εκκαθαριστούν τα συμβόλαια;
Ποιες είναι οι πιθανότητες για την υλοποίηση των σεναρίων αυτών το επόμενο έτος;
Και οι...απαντήσεις
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισορροπία της Ευρωζώνης σε χαμηλότερα επίπεδα και ενδεχομένως η μείωση των μελών της περιλαμβάνει μια γενικευμένη ύφεση.
Παρ 'ολα αυτά οι πιθανότητες για μια χώρα να εγκαταλείψει ή να εκδιωχθεί από το ευρώ είναι μεταξύ 5-10%, ενώ το σενάριο της γενικευμένης διάλυσης της ζώνης του ευρώ και εγκατάλειψης του νομίσματος συγκεντρώνουν κάτω από 5%.
Η σπέκουλα γύρω από το θέμα αναμένεται να αναζωπυρωθεί την Ανοιξη. Αλλά η Ελλάδα που είναι στην πλέον επικίνδυνη θέση βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανεισμού τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν μόνο οι ιδιωτικές τράπεζες. Οι αναλυτές φαίνεται ότι εκτιμούν ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δεν θα ολοκληρωθεί και θα συνταχθεί νέο πακέτο μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, η υλοποίηση του οποίου θα είναι η ασφαλιστική δικλείδα για την παραμονή της Ελλάδας στις αγορές.
Η έκθεση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικής αναδιάρθρωσης του χρέους, ήτοι και των δανείων της τρόικα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε το σύμφωνο σταθερότητας αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός του Ευρώ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ασαφές αν οι αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας δικαιολογούν νομικά την αποβολή της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η χώρα αναγκαστεί να διαγράψει πολύ μεγαλύτερου χρέους το οποίο όμως διακρατούν μόνο ιδιώτες.
Τέλος οι αναλυτές απαντούν στην Ερώτηση: Τι να κάνουμε για να εξασφαλιστούμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Η απάντηση είναι σαφής: "Αγοράστε όσο περισσότερα δολάρια και γεν μπορείτε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.